Dacă încă ai rețineri în legătură cu faptul că ar fi bine sau nu să donezi sânge, ori te-ai întrebat vreodată dacă acest lucru ar putea fi periculos pentru viața ta, află că, făcând acest gest, nu doar că îi ajuți pe alții, dar faci și un lucru important pentru sănătatea ta. Potrivit medicilor, faptul că donezi sânge are numeroase beneficii pentru organismul tău. Poți să pierzi în greutate, poți să îți reduci riscul de boli cardiovasculare și riscul de cancer și, în același timp, poți salva o viață făcând un singur lucru: donând sânge.
În special, pentru pacienții care vor fi supuși unei intervenții chirurgicale de lungă durată, sau pentru cei care suferă de grave boli de sânge, o transfuzie de sânge poate fi un tratament care salvează vieți.
Care sunt beneficiile donării de sânge?
Potrivit studiilor publicate în Jurnalul American de Epidemiologie, donatorii de sânge au cu 33% mai puține șanse să sufere de o boală cardiovasculară și au cu 88% mai puține șanse să sufere un infarct miocardic, scrie health24.com.
Cei care donează sânge au mai puține riscuri în legătură cu sănătatea lor
Prima teorie, în acest sens, este că oamenii care doresc să doneze sânge sunt deja sănătoși. Un donator trebuie să fie considerat sănătos înainte de a dona sânge. Pentru a determina acest lucru, o serie de teste sunt efectuate la centrele de transfuzie sanguină pentru a verifică dacă donatorul este sănătos. Drept rezultat, persoanele care au primit aprobare să doneze au deja șanse mai mici să sufere de probleme de sănătate și de boli cardiovasculare.
A două teorie este că riscurile mai mici pentru sănătate au de-a face cu „golirea” rezervelor de fier. Fierul este un mineral care are un impact important asupra corpului uman.
Cantitățile mari de fier însă pot provoca o gama variată de simptome, cum ar fi bătăi neregulate ale inimii, letargie, slăbiciune musculară, întărirea arterelor, oxidarea accelerată a colesterolului, scăderea libidoului și ficatul mărit. Atunci când donezi sânge, reușești să elimini din corpul tău între 225 și 250 mg de fier, prin urmare, îți reduci riscul de a avea unele complicațîi în ce privește sănătatea ta.
Când ai prea mult fier în organism, acesta se poate depozita în diferite organe din corp, cum ar fi inima și ficatul, și poate afecta modul în care funcționează acele organe.
De fapt, un studiu cu o durata de 4 ani și jumătate a arătat că persoanele care au donat sânge de două ori pe an și-au redus riscul de cancer și riscul de deces, comparativ cu cei care nu au donat sânge, prin simplul fapt că aveau niveluri scăzute de fier în organism.
Donarea sângelui, așa cum s-a descoperit ulterior, îi ajută și pe cei care doresc să slăbească. O persoană care donează sânge arde aproximativ 650 de calorii la fiecare pungă de sânge donată, mai ales că organismul trebuie să muncească apoi pentru a reface aceste „rezerve”.
Persoanele care au cel mai mult de beneficiat de pe urmă acestui gest sunt oamenii care donează sânge în mod regulat. Potrivit unui studiu publicat în „Journal of American Medical Association”, cercetătorii au descoperit că donatorii cu vârste cuprinse între 43 și 61 de ani au avut mai puține atacuri de cord și mai puține accidente vasculare cerebrale când au donat sânge la fiecare interval de 6 luni.