Medicamentele devin factori de risc, atât pentru oameni, cât și pentru mediu, atunci cand nu sunt gestionate corespunzator. Medicamentele cu termenul de valabilitate expirat, cele rămase după schimbarea tratamentului sau vindecare, cele deteriorate ori cele retrase din vânzare trebuie depozitate și eliminate prin incinerare, ori așa cum prevede legislația unei țări.
Medicamentele din gospodării, toate ajung la depozitul de gunoi menajer. În timp, intemperiile pot distruge ambalajul, iar substanțele chimice din medicamente sunt spălate de apa de ploaie, ajungând în sol.
În SUA, există reglementări clare pentru eliminarea medicamentelor. Cu toate acestea, geologii americani au examinat 39 de cursuri de apă din 30 de state, iar 80% conțineau urme de substanțe din medicamente. În Franta, deșeurile farmaceutice însumează 70.000 de tone anual. Guvernul francez a rezolvat problema colectării medicamentelor expirate de la populație, prin intermediul farmaciilor, scrie bzi.ro.
În Germania, Italia, Portugalia și Ungaria s-a introdus obligativitatea predării medicamentelor expirate la farmacii sau către medicii de familie.
Ce poți face în acest caz? Depune la cea mai apropiată farmacie, medicamentele din casă care au expirat sau pe care nu le mai folosești, exact așa cum ar trebui depuse bateriile consumate la intrarea în magazin. Cere să ți se îndeplinească acest drept!
Doar așa putem reduce riscul ca substanțele periculoase să nu contamineze solul și mediul.