Covid-19, boala provocată de coronavirusul SARS-CoV-2, afectează mai ales persoanele în vârstă și cu boli cronice. Totuși, în întreaga lume s-au raportat și cazuri de tineri aparent sănătoși care au dezvoltat forme grave ale bolii și chiar au murit. Specialiștii oferă două explicații principale pentru această situație: factorii genetici și încărcătura virală.
Publicația britanică The Guardian menționează că aceste cazuri de tineri cu forme severe de Covid-19 reprezintă una dintre marile enigme ale pandemiei de coronavirus.Boala Covid-19 îi afectează în principal pe cei în vârstă și pe pacienții cu boli cronice, însă o proporție importantă de pacienții care necesită spitalizare sunt tineri aparent sănătoși, inclusiv cadre medicale expuse la pacienții cu coronavirus.
În unele cazuri, complicațiile Covid-19 au fost asociate cu unele afecțiuni care nu au fost diagnosticate înainte de infectarea cu SARS-CoV-2, însă la mulți pacienți tineri nu poată fi folosită această explicație.
Factori genetici
Până acum au fost propuse mai multe teorii, însă două par să fie în prezent acceptate de un număr mare de specialiști. Astfel, unii experți consideră că explicația cea mai plauzibilă ține de factori genetici.
Această teorie consideră că unii oameni, indiferent de vârstă, au o structură genetică ce îi face vulnerabili la SARS-CoV-2, atunci când sunt infectați. “Este foarte posibil ca unii dintre noi să aibă o anumită structură genetică care îi face mai susceptibili să nu reacționeze bine la infecția cu acest coronavirus”, consideră virusologul Michael Skinner de la Imperial College London, citat de The Guardian.
Un exemplu este oferit de virusul herpes simplex (HSV), un virus foarte vechi la specia umană. La unii oameni, o mutație ce afectează receptorii TLR3 ai celulelor din sistemul nervos central permite apariția celui mai grav impact al virusului – dezvoltarea encefalitei herpetice.
“Ar putea fi vorba de o susceptibilitate similară la unele persoane cu Covid-19, ceea ce îi fac e să sufere mai mult și să aibă efecte secundare mai grave”, a explicat Michael Skinner. Alți experți din Statele Unite indică alți factori genetici ce pot duce la forme mai severe ale Covid-19 – o variație a genei care controlează enzima ACE2.
Pentru a pătrunde în celulele umane, noul coronavirus are drept țintă și se folosește de enzima cunoscută sub denumirea de enzima 2 de conversie a angiotensinei (ACE2). Enzima ACE2 este suprareprezentată la celulele din inimă și din plămâni.
“Variații la nivelul genei ACE2 ce alterează receptorul pot face mai ușoară sau mai grea pătrunderea virusului în celulele plămânilor”, afirmă dr. Philip Murphy, medic imunolog în cadrul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase (NIAID) din SUA, într-un articol publicat în Science.
Încărcătura virală
A doua teorie larg răspândită în rândul oamenilor de știință este legată de încârcătura virală (numărul de particule de ARN viral din sânge).
Mai exact, concentrația virală la care este expusă o persoană poate influența semnificativ evoluția bolii. “O persoană cu o mare încărcătură virală are mai multe virususuri în organism. Încă nu cunoaștem exact impactul încărcăturii virale asupra simptomelor la o persoană cu Covid-19. Însă este important de aflat dacă există o legătură între încărcătura virală și perspectivele de evoluție a bolii”, consideră Alison Sinclair, virusolog la Universitatea Sussex din Marea Britanie.
În multe state, medicii au remarcat un număr important de persoane tinere care au dezvoltat forme severe ale Covid-19, din care unele au decedat.
În Europa, cea mai tânără persoană decedată din cauza Covid-19 este o adolescentă de 12 ani din Belgia, care a murit săptămâna trecută. O altă adolescentă de 16 ani a murit, de asemenea, din cauza Covid-19 la Paris.
În Statele Unite s-a înregistrat recent decesul unui bebeluș de 6 săptămâni. Medicii din diferite țări în care au apărut multe cazuri de persoane tinere cu forme severe de Covid-19 au observat că un număr semnificativ dintre acestea erau asociate cu un exces de greutate.