Noua versiune, a unsprezecea, a Clasificării Internaționale a Bolilor (ICD-11) a intrat oficial în vigoare la 1 ianuarie 2022. Acest document, aprobat de Adunarea Mondială a Sănătății în 2019, include o serie de capitole noi, în special un capitol despre medicina tradițională. În același timp, secțiunea tulburărilor de dependență a fost completată de dependența de jocuri video și digitale.
Versiunea actuală a Clasificatorului de Boli, care a fost în dezvoltare de peste 10 ani, „este o îmbunătățire majoră față de versiunea anterioară – pentru prima dată este complet electronică și într-un format care o face mai ușor de utilizat”, afirmă Organizația Mondială a Sănătății.
ICD-11 conține peste 55.000 de coduri unice, permițând profesioniștilor din domeniul sănătății să partajeze informații cu colegii din întreaga lume.
Una dintre inovații este capitolul despre medicina tradițională, care este asociat cu popularitatea sa în rândul milioanelor de oameni.
În ceea ce privește dependența de jocuri, conform documentului, este vorba despre „un model de comportament la jocurile digitale sau video, caracterizat printr-o încălcare a controlului asupra jocului, acordând jocului din ce în ce mai multă prioritate în așa măsură încât i se acordă preferință față de alte interese și activități zilnice”.
O astfel de tulburare poate fi diagnosticată dacă comportamentul implică încălcări în domeniul personal, familial, social și în alte domenii și este observat timp de cel puțin 12 luni, dar în cazurile severe, o perioadă mai scurtă este suficientă pentru stabilirea diagnosticului.
Includerea ,,Dependenței de jocuri” în ICD-11 se datorează dovezilor medicale acumulate.
Clasificatorul internațional al bolilor include acum și alte tipuri de comportament de dependență, în special, tezaurizarea patologică, supraalimentarea compulsivă (paroxistică) și tulburarea de doliu persistent.
Revizuirile periodice ale ICD din 1948 sunt coordonate de OMS. Versiunea anterioară a documentului este în vigoare din 1990.