Degerăturile, „Covid-ul degetelor”. Primul ajutor

Leziuni dureroase roșii sau purpurii, care apar în mod obișnuit la degetele de la mâini sau de la picioare, în timpul iernii poartă numele de degerături tulburările locale și generale ale organis­mului produse prin acțiunea frigului. Cu cât temperatura este mai scăzută, cu atât leziunile se instalează mai repede și sunt mai grave. Astfel, o tem­peratură de -20° care acționează un minut, produce leziuni asemănătoare cu o temperatura de 0° care a acționat 20 de minute.

Mai multe lucrări medicale au semnalat o creștere a cazurilor de persoane cu astfel de leziuni dureroase la degetele picioarelor și o asociază caa un ged de ”COVID al degetelor”.

Cele mai multe cazuri au fost raportate la copii, adolescenți și adulți tineri, iar unii experți spun că ar putea reflecta un răspuns imun sănătos la virus.

Oamenii de știință încep să studieze fenomenul, dar până acum leziunile similare degerăturilor par să semnaleze, destul de curios, o infecție ușoară sau chiar asimptomatică. De asemenea, acestea se pot dezvolta la câteva săptămâni după depășirea fazei acute a unei infecții.

Pacienții cu degetele umflate și leziuni roșii și violete trebuie să consulte medicul, pentru a exclude alte cauze posibile. Dar, spun specialiștii, nu ar trebui să alerge la camera de urgență, unde riscă să fie expuși la coronavirus sau să-i expună pe alții, dacă sunt infectați.

În afara frigului, care este cauza determinantă, în apariția degerăturilor au rol și o serie de factori favorizanți, ca: îmbrăcămintea și încălțămintea udă (crează un mediu prin care se pierde căldura corpului și pătrunde fri­gul); vântul (scade temperatura locală și ajută la pătrunderea frigului prin îmbrăcăminte); umiditatea (poate duce la apariția unor leziuni cutanate și la +1°-5°; îmbrăcămintea și încălțămintea prea strâmtă; încălțămintea de cauciuc etc. Expunerea prelungită la frig afectează, în primul rând, extremi­tățile corpului (degete, mâini, picioare, vârful nasului, urechile), unde cir­culația sângelui este mai slabă și pierderile de căldură sunt mai mari.

În funcție de leziunile periferice, degerăturile sunt clasificate în trei ca­tegorii sau grade:

  • Degerătura de gradul I se manifestă prin tegumente palide și reci cu dureri și parestezii locale (în prima fază) și eriteme difuze și persistente în­soțite de edeme locale (în faza a doua);
  • Degerătura de gradul II prezintă în faza inițială tegumente de tip livedoid (eriteme alternând cu cianoză), urmate în faza a doua de apariția unor flictene (vezicule) pline cu lichid clar sau sanguinolent;
  • Degerătura de gradul III debutează cu o cianoză intensă locală, ur­mată de instalarea unei gangrene (moartea țesuturilor). Gangrena, super­ficială sau profundă, se localizează de predilecție la mâini sau picioare și este deseori simetrică.

Tehnici de prim ajutor în cazul degerăturilor

Primul ajutor constă în scoaterea victimei de sub acțiunea frigului. Vic­tima va fi adăpostită la început într-o încăpere a cărei temperatură nu va depăși 10°, i se va face o frecție ușoară cu alcool a regiunii degerate și i se va da să bea lichide calde (ceaiuri).

În cazul în care trec mai multe ore până la efectuarea transportului la spital, iar pe zonele degerate apar flictene (bășici), însoțite de senzația de arsură, furnicături, leziunile vor fi spălate cu alcool și acoperite cu pansa­ment steril.

“Cancerul de piele poate fi prevenit! Fii în siguranță la soare! Testează-te gratuit!”, ediția anului 2024!

Farmacia Familiei dă startul campaniei “Cancerul de piele poate fi prevenit! Fii în siguranță la soare! Testează-te gratuit!” ediția anului 2024!

Farmacia Familiei pe toată perioada sezonului estival (mai – septembrie) oferă consultații dermatologice gratuite de verificare a alunițelor, pentru depistarea timpurie a cancerului de piele de tip melanom. Campania națională „Fii în siguranță la soare!” se desfășoară în diferite localități din tară, cu medici implicați voluntar și a ajuns la a 3-a ediție.

În cadrul campaniilor desfășurate în 2022 și 2023, am mers în 20 de localități și am consultat peste 20 mii de persoane. Peste 400 (în 2022 și 2023) de cazuri cu suspecție de melanom malign au fost descoperite în urma consultațiilor.

Urmăriți calendarul și locațiile, pentru a vă planifica examinarea pielii dumneavoastră și a vă asigura că sunteți într-o stare bună de sănătate.

Această campanie are ca scop depistarea precoce a cancerului de piele (melanomului malign) și a schimbărilor suspecte în aspectul pielii, oferind astfel oportunitatea de a obține un diagnostic precoce, cu potențial de a salva vieți. Totodată, specialiștii informează publicul despre factorii de risc, metode de protecție, metodele de auto-examinare și oferă sfaturi pentru îngrijirea pielii.

Cea mai agresivă formă a cancerului de piele este malanomul malign, iar datele arată că incidența acestuia este în creștere, în mod special de expunerea neprotejată la soare. Diagnosticat în stadii incipiente, melanomul poate fi tratat în 98 la sută din cazuri, un rol important în preventie avându-l dermatoscopia, o investigație non-invazivă, nedureroasă, care dureaza câteva secunde.

Nu uitați că prevenția este cea mai bună modalitate de a proteja sănătatea și că, prin îngrijirea corespunzătoare a pielii, puteți preveni apariția unor afecțiuni grave.

Cancerul de piele poate fi prevenit! Fii în siguranță la soare! Testează-te GRATUIT!

Startul campaniei va fi dat pe adresa Chisinau, str. Alba Iulia 190/1 (DITA Hyper Farmacie), 18 mai (sâmbătă), orele 10:00 – 18:00

Agenda Screening-ului:

DataOraAdresa
18.0510.00 – 18.00, pauza 13.00 – 14.00Chisinau, Alba Iulia 190/1
25.05Chisinau, Mircea cel Batran 3
01.06Chisinau, CIE Moldexpo
08.06Chisinau, Stefan cel Mare 6
15.06Chisinau, Moscova 16
22.06Chisinau, Decebal 99
29.06Chisinau, Socoleni 7
06.07Chisinau, Miorita 11
13.07Chisinau, Stefan cel mare 148
20.07Chisinau, Testemitanu 21
27.07Chisinau, Mircea cel Batran 41
03.08Chisinau, Cuza Voda 16
10.08Chisinau, Creanga 78
17.08Chisinau, Dacia 23
24.08Ungheni, Nationala 17
31.08 
07.09Cahul, Stefan cel Mare 24D
14.09Chisinau, Alba Iulia 190/1
21.09Chisinau, Moscova 5 HD
28.09Chisinau, Mircea cel Batran 3
25.10Chisinau, CC MallDova
26.10Chisinau, CC MallDova
27.10Chisinau, CC MallDova

La Institutul Mamei și Copilului a fost inaugurat, în premieră, un Centru Consultativ Metodologic de Vaccinare

Ieri, 14 mai, a avut loc inaugurarea Centrului Consultativ Metodologic de Vaccinare în cadrul Departamentului Consultativ Specializat Integrat al Institutului Mamei și Copilului.

Centrul va asigura vaccinarea copiilor din toată țara, inclusiv a refugiaților din Ucraina și va informa părinții despre importanța vaccinării. Echipa formată din medici pediatri, imunologi și asistenți medicali, va identifica și gestiona provocările în domeniul imunizării și va participa activ la elaborarea programelor de cercetare științifică privind imunizarea, cu implicarea instituțiilor medicale din țară și de peste hotare.

Edificiul centrului a fost renovat, modernizat și dispune de toate echipamentele necesare pentru a asigura documentarea, examinarea, vaccinarea și monitorizarea copiilor care au fost sau urmează să fie vaccinați. Investițiile în lucrările de reparație și dotare au constituit circa 750 de mii de lei, surse din bugetul de stat și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății publicat în aprilie 2024, în revista „The Lancet” relevă că în ultimii 50 de ani, la nivel global, prin vaccinare au fost salvate cel puțin 154 de milioane de vieți, adică șase persoane salvate la fiecare minut, dintre care 101 milioane de sugari.

Menționăm că, anual, în țara noastră sunt prevenite prin imunizare circa 350 de decese și 42 mii de cazuri de îmbolnăvire cauzate de maladii infecțioase.

Până în anul 2027, Ministerul Sănătății își propune să atingă și să mențină un nivel de acoperire vaccinală de până la 95%, obiectiv prevăzut în Programul Național de Imunizări pentru anii 2023-2027.  În Republica Moldova vaccinarea este asigurată de stat, cu acces gratuit la servicii de imunizare împotriva a 13 infecții incluse în calendarul național de vaccinări.

Vaccinarea reprezintă una dintre cele mai eficiente și sigure modalități de prevenire a bolilor infecțioase, care contribuie la îmbunătățirea calității vieții pentru milioane de oameni.

Patru cazuri de rujeolă, înregistrate în Capitală săptămâna trecută

Patru cazuri suspecte de rujeolă au fost înregistrate în Capitală, săptămâna trecută. Pacienții sunt un copil și trei adulți. Anunțul a fost făcut de Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, în cadrul ședinței Primăriei din 14 mai, scrie newtv.md.

„Săptămâna trecută a fost una nefavorabilă pentru rujeolă. Sunt patru cazuri suspecte, dintre care doar unul la copil, ceea ce este îmbucurător. Celelalte trei cazuri fiind în rândurile adulților”, a menționat Bolocan.

Menționăm că tratament specific contra rujeolei nu există, dar putem preveni boala prin vaccinare.

Cel puţin doi oameni au murit de frig în ultimele zile, iar alte zeci de persoane s-au ales cu degerături şi hipotermie
Articolul anterior
Postarea lui Dan Negru despre mașinile electrice și cashul a fost ștearsă de Facebook pe motiv de fake news
Articolul următor