Descoperire fără precedent a cercetătorilor! A fost identificată o proteină care influenţează longevitatea umană

Longevitatea umană reprezintă de mult timp un subiect important de cercetare la nivel mondial, scrie stirileprotv.ro.

Mulţi cercetătorii au încercat să determine de ce unii oameni trăiesc mai mult decât alţii, progresele fiind inegale.

Acum, o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Copenhaga, Danemarca, a identificat o proteină despre care există dovezi că poate influenţa longevitatea.

Cercetătorii au pornit de la analiza unui grup de proteine controlat de factorul de transcripţie FOXO, cunoscut ca un hub de reglare a longevităţii în organism.

În acest grup, cercetătorii au identificat o proteină, denumită OSER1, despre care au obţinut dovezi că are o influenţă importantă asupra longevităţii.

“Am identificat această proteină care poate extinde longevitatea. Este un nou factor de creştere a longevităţii, fiind o proteină care există la multe animale, precum muşte de fructe, nematode, viermi de mătase, dar şi la oameni”, a declarat prof. Lene Juel Rasmussen, coautor al studiului, citat de sciencedaily.com.

Cercetătorii au analizat date privind prezenţa proteinei la diferite animale şi au comparat datele cu cele dintr-un grup de oameni, pentru a verifica dacă efectele sunt similare.

“Dacă gena există doar în modelele animale, poate fi greu de transpus în sănătatea umană, motiv pentru care am analizat încă de la început potenţialele proteine ​​asociate longevităţii care există în multe organisme, inclusiv la oameni. Pentru că, în definitiv, suntem interesaţi să identificăm gene ale longevităţii umane pentru posibile intervenţii şi dezvoltări de medicamente”, a explicat cercetătorul Zhiquan Li, autor principal al studiului.

După ce au demonstrat efectul OSER1 asupra longevităţii, cercetătorii analizează în prezent modul în care proteina funcţionează la nivelul celulelor, în modele preclinice.

“Acesta este primul studiu care demonstrează că OSER1 este un regulator semnificativ al îmbătrânirii şi longevităţii. În viitor, sperăm să oferim indicii despre bolile specifice legate de vârstă şi procesele de îmbătrânire pe care OSER1 le influenţează”, a mai spus Zhiquan Li.

Următorul pas este identificarea unor posibile ţinte terapeutice în legătură cu proteina OSER1, pentru afecţiuni asociate îmbătrânirii, precum bolile metabolice, cardiovasculare şi neurodegenerative.

O tehnologie de anestezie care va revoluționa medicina

O nouă tehnologie creată de cercetători israelieni are potenţialul de a îmbunătăţi modul în care medicii evaluează starea pacienţilor aflaţi sub anestezie, în timpul somnului sau la terapie intensivă, scrie doctorulzilei.ro.

Mai exact, este vorba de o tehnologie noninvazivă ce le permite medicilor să monitorizeze mişcarea ochilor şi nivelul de dilatare al pupilelor pacienţilor chiar şi când aceştia au ochii închişi, oferind şansele de răspuns clinic pentru pacienţii aflaţi în condiţii de comă, indusă sau nu, somn etc.

Dilatarea pupilelor, procesul prin care pupilele se extind pentru a permite ca mai multă lumină să pătrundă în ochi, poate oferi date extrem de importante cu privire la starea fiziologică a pacienţilor. Dimensiunea pupilei fluctuează nu numai ca răspuns la lumină dar şi ca reacţie la stimuli emoţionali sau fizici, cum ar fi durerea sau evenimente neaşteptate.

Aceste schimbări sunt coordonate de sistemul nervos vegetativ, care pregăteşte reacţia organismului la stimuli externi. Însă, până în prezent, monitorizarea acestor schimbări era posibilă doar atunci când pacienţii aveau ochii deschişi.

Pupilele pot fi monitorizate și dacă pacienții au ochii închiși

O echipă de cercetători de la Universitatea din Tel Aviv, coordonată de studentul doctoral Omer Ben Barak-Dror şi supervizată de prof. Yuval Nir şi de prof. Israel Ganot, a demonstrat că schimbările dimensiunii pupilelor şi direcţiei privirii pot fi monitorizate fără ca pacientul să aibă ochii deschişi. Concluziile lor au fost publicate recent în jurnalul Communications Medicine.

Descoperă produse noi Equilibra, din plante medicinale, care te vor ajuta să ai o digestie bună/P

În această toamnă, brandul italian Equilibra vine cu vești bune pentru cei care vor să-și îmbunătățească metabolismul și nu doar. Produsele pot fi procurate în rețeaua Farmacia Familiei și HYPER DITA, iar toată luma septmebrie puteți profita de reduceri de până la 20% cu cardul Farmacia Familiei.

Astfel, Equilibra vă invită să descoperiți noile ceaiuri din plante medicinale care vă vor ajuta în acest sens.

Flat Belly Herbal Tea (ceai din plante abdomen plat)

Supliment alimentar pe bază de fenicul, anason stelat și chimion folosit în mod tradițional pentru eliminarea fiziologică a gazelor și a motilității gastro-intestinale regulate și împreună cu menta favorizează funcția digestivă. Frunzele de stevia și uleiul esențial de fenicul conferă ceaiului din plante un aspect dulce și plăcut, fără a fi nevoie să îndulcească.

Fără gluten și fără lactoză în mod natural.

Fiecare filtru este ambalat în plicuri practice perfect sigilate pentru a păstra componentele prețioase ale amestecurilor noastre de plante.

Hârtia utilizată pentru fabricarea filtrelor are o culoare naturală, nu este albită cu solvenți sau sigilată termic cu adezivi.

Firul de bumbac folosit pentru a lega filtrele evită utilizarea lipiciului și a capsei.

100% materiale reciclabile

Fără plastic

Relax & Rest Herbal Tea (ceai din plante calmant-relaxant)

Supliment alimentar pe bază de mușețel, balsam de lămâie, passiflora, păducel și valeriană. Mușețelul și Passiflora sunt utile pentru promovarea somnului, Păducelul și Valeriana sunt utile pentru relaxare în caz de stres. Balsamul de lămâie susține tonul normal al dispoziției, promovând relaxarea și bunăstarea mentală.

Fără gluten și fără lactoză în mod natural.

Fiecare filtru este ambalat în plicuri practice perfect sigilate pentru a păstra componentele prețioase ale amestecurilor noastre de plante.

Hârtia utilizată pentru fabricarea filtrelor are o culoare naturală, nu este albită cu solvenți sau sigilată termic cu adezivi.

Firul de bumbac folosit pentru a lega filtrele evită utilizarea lipiciului și a capsei.

100% materiale reciclabile

Fără plastic

Detox Herbal Tea (ceai din plante depurativ)

Supliment alimentar pe bază de aloe, urzică, brusture, mesteacăn și păpădie, care favorizează funcțiile de purificare a corpului și drenarea lichidelor din corp, brusture contribuie în special la bunăstarea pielii. Cicoarea, cu acțiune prebiotică, contribuie la echilibrul florei intestinale.

Fenicul și lemn dulce cunoscut pentru funcția lor digestivă, completează formula ceaiului de plante cu o aromă proaspătă și plăcută.

Fără gluten și fără lactoză în mod natural.

Fiecare filtru este ambalat în plicuri practice perfect sigilate pentru a păstra componentele prețioase ale amestecurilor noastre de plante.

Hârtia utilizată pentru fabricarea filtrelor are o culoare naturală, nu este albită cu solvenți sau sigilată termic cu adezivi.

Firul de bumbac folosit pentru a lega filtrele evită utilizarea lipiciului și a capsei.

100% materiale reciclabile

Fără plastic

Digestive Herbal Tea (ceai din plante digestiv)

Supliment alimentar pe bază de fenicul, anason și mentă util pentru promovarea funcției digestive, cu mușețel cu acțiune emolientă și calmantă asupra sistemului digestiv. Lemnul dulce, util pentru funcționalitatea sistemului digestive.Ceaiul de plante are o aroma placuta.

Fără gluten și fără lactoză în mod natural.

Fiecare filtru este ambalat în plicuri practice perfect sigilate pentru a păstra componentele prețioase ale amestecurilor noastre de plante.

Hârtia utilizată pentru fabricarea filtrelor are o culoare naturală, nu este albită cu solvenți sau sigilată termic cu adezivi.

Firul de bumbac folosit pentru a lega filtrele evită utilizarea lipiciului și a capsei.

100% materiale reciclabile

Fără plastic

Energy and Vitality Herbal Tea (ceai din plante energie si vitalitate)

supliment alimentar pe bază de Maté și ceai verde cu boabe de Guarana, Ginseng și ceai Matcha. Maté, Ceaiul Verde și Guarana au o acțiune tonică împotriva oboselii fizice și mentale, în timp ce rădăcina de Ginseng are o acțiune tonică și adaptogenă. Mai mult, Maté și Guarana contribuie la stimularea metabolismului; Menta, scorțișoara și lemn dulce completează formula oferind ceaiului de plante un gust proaspăt și aromat, pentru a începe ziua cu energia potrivită.

Fără gluten și fără lactoză în mod natural.

Fiecare filtru este ambalat în plicuri practice perfect sigilate pentru a păstra componentele prețioase ale amestecurilor noastre de plante.

Hârtia utilizată pentru fabricarea filtrelor are o culoare naturală, nu este albită cu solvenți sau sigilată termic cu adezivi.

Firul de bumbac folosit pentru a lega filtrele evită utilizarea lipiciului și a capsei.

100% materiale reciclabile

Fără plastic

Regularity Herbal Tea (ceai din plante regulator)

Supliment alimentar pe bază de Senna, fenicul, lemn dulce, mesteacăn și viță de vie roșie. Senna este utilă pentru regularitatea tranzitului intestinal. Feniculul favorizează motilitatea gastro-intestinală regulată și eliminarea gazelor și, împreună cu mesteacănul, ajută la drenarea lichidelor din corp. Vița de vie roșie este utilă pentru funcționalitatea microcirculației, și lemnul dulce util pentru funcționalitatea sistemului digestiv, Ceaiul din plante are o aromă proaspătă și plăcută.

Fără gluten și fără lactoză în mod natural.

Fiecare filtru este ambalat în plicuri practice perfect sigilate pentru a păstra componentele prețioase ale amestecurilor noastre de plante.

Hârtia utilizată pentru fabricarea filtrelor are o culoare naturală, nu este albită cu solvenți sau sigilată termic cu adezivi.

Firul de bumbac folosit pentru a lega filtrele evită utilizarea lipiciului și a capsei.

100% materiale reciclabile

Fără plastic

Slim & In-Line Herbal Tea (ceai din plante linia taliei)

Supliment alimentar pe bază de Mate, Ceai Verde, Mesteacăn, Gramigna și Vița de vie Roșie. Mate stimulează metabolismul și împreună cu ceaiul verde contribuie la echilibrul greutății corporale; Mesteacanul și Gramigna promovează drenarea lichidelor și împreună cu extractul de anghinare promovează funcțiile de purificare ale corpului. Vița de vie roșie este utilă pentru funcționalitatea microcirculației, ameliorând senzația de greutate a picioarelor, cojile de Lămâie și Lemongrass completează amestecul.

Fără gluten și fără lactoză în mod natural.

Fiecare filtru este ambalat în plicuri practice perfect sigilate pentru a păstra componentele prețioase ale amestecurilor noastre de plante.

Hârtia utilizată pentru fabricarea filtrelor are o culoare naturală, nu este albită cu solvenți sau sigilată termic cu adezivi.

Firul de bumbac folosit pentru a lega filtrele evită utilizarea lipiciului și a capsei.

100% materiale reciclabile

Fără plastic

/P/ Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției.

Efectele negative ale carantinei din timpul pandemiei de Covid asupra creierului adolescenţilor

Un studiu recent al Universităţii din Washington a constatat că pandemia de Covid ar fi putut îmbătrâni prematur creierul adolescenţilor, în special al fetelor, scrie digi-world.

În timpul pandemiei de Covid-19, multe persoane s-au confruntat cu perturbări ale vieţii de zi cu zi şi ale rutinei din cauza restricţiilor impuse de a sta în casă şi a interacţiunilor sociale limitate, ceea ce s-a dovedit a afecta în special starea de bine a tinerilor.

Acum, un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Washington a constatat că pandemia de Covid-19 ar fi putut provoca schimbări neobişnuite în dezvoltarea creierului adolescenţilor, ducând la o maturizare accelerată a creierului.

„Ne gândim la pandemia Covid-19 ca la o criză de sănătate”, a declarat a declarat într-un comunicat al universităţii americane Patricia Kuhl, autor principal şi co-director al Institutului UW pentru învăţare şi ştiinţele creierului (I-LABS), ”dar ştim că a produs alte schimbări profunde în viaţa noastră, în special pentru adolescenţi”.

Iniţial, în 2018, cercetătorii au urmărit modificările normale ale creierului la adolescenţi, ca parte a unui studiu longitudinal care a implicat 160 de participanţi cu vârste cuprinse între nouă şi 17 ani.

Cu toate acestea, din cauza pandemiei, testele de urmărire au fost amânate până în 2021, ceea ce i-a determinat pe cercetători să-şi îndrepte atenţia asupra modului în care pandemia ar fi putut afecta, în schimb, dezvoltarea creierului.

Cercetătorii au măsurat maturizarea creierului și au observat cât de mult cortexul cerebral, care este stratul exterior al creierului, s-a subţiat în timp.

Prin compararea noilor scanări cu datele anterioare pandemiei pentru 80% dintre participanţi, cercetătorii au constatat că, în cazul creierului adolescenţilor, acesta se subţiază mai repede decât era de aşteptat, în special în cazul fetelor.

Deşi acest proces apare în mod natural odată cu vârsta, chiar şi la tineri, dezvoltarea creierului fetelor s-a accelerat cu o medie de 4,2 ani, în timp ce creierul băieţilor s-a maturizat cu 1,4 ani.

Studiul are mai multe limitări, inclusiv o dimensiune redusă a eşantionului, lipsa datelor privind comportamentul şi stilul de viaţă şi înţelegerea limitată a modului în care aceşti factori sau contractarea bolii Covid-19 ar fi putut influenţa rezultatele.

Potrivit autorilor, subţierea corticală accelerată a fost legată în studiile anterioare de traume severe, stres şi neglijare în perioada copilăriei, ceea ce i-a determinat pe cercetători să formuleze ipoteza că aceste modificări ale creierului au fost generate de stresul din timpul perioadelor de carantină (lockdown).

Odată subţiat, cortexul cerebral este puţin probabil să se îngroaşe din nou, deşi procesul ar putea încetini odată ce adolescenţii revin la o viaţă socială normală, potrivit Patriciei Kuhl, autor principal al studiului.

La populaţiile în vârstă, măsurile funcţiei cognitive a creierului, cum ar fi viteza de procesare şi capacitatea de a îndeplini sarcini tipice, sunt corelate cu gradul de subţiere a cortexului cerebral. Acest tip de date nu este încă disponibil pentru adolescenţi, au specificat autorii, dar ar putea fi direcţia în care se îndreaptă cercetările viitoare.

Șoferii, îndemnați să fie prudenți la drum din cauza precipitațiilor abundente
Articolul anterior
Peste 1.400 de persoane identificate fără contract de muncă legal în câteva luni ale acestui an
Articolul următor