Acest fruct acrişor, oarecum neobișnuit, are numeroase avantaje pentru sănătate, datorate conţinutului înalt de nutrienţi. Fiind o sursă bogată de antioxidanţi, fier, vitamina A, C, fibre, potasiu, magneziu, calciu,fosfor, agrişele participă la procesele de anti-îmbătrânire, păstrează corpul sănătos şi viguros, reglează metabolismul, contribuie la pierderea în greutate, sunt eficiente în menţinerea sănătăţii pielii, părului, vederii, combat anemia, constipaţia, previn cancerul, iar specialiştii le recomandă şi femeilor însărcinate.
Aproape un sfert din necesarul zilnic al unui adult de vitamina C este disponibil în doar 100g de agrișe.
Iată ce beneficii aduce consumul de agrişe:
1. Accelerează metabolismul şi ajută la pierderea în greutate. Agrişele au capacitatea de a inhiba acele mecanisme care încetinesc metabolismul. Prin urmare, persoanele care sunt obeze sau supraponderale ar trebui sa le consume pentru îmbunătăţirea ratei metabolice bazale, care la rândul ei reduce masa corporală. Iar cel mai bine este să bei suc de agrișe dimineața.
2. Sunt o sursă importantă de fibre
O sută de grame de agrișe proaspete oferă aproximativ 4 g de fibre solubile. Probabil că cel mai important avantaj al agrișelor este conținutul remarcabil de fibre. Potrivit experţilor dieta unui adult cere zilnic un minim de 20 g de fibre alimentare. Acestea ajută la evitarea tulburărilor tractului intestinal, profilaxia cancerului de colon, precum şi a bolilor cardiovasculare, prin normalizarea nivelului de colesterol. Conţinutul bogat în fibre ajută la înlăturarea constipaţiilor şi îmbunătăţeşte digestia.
3. Cord sănătos şi colesterol scăzut
Agrişele sunt bogate în antioxidanţi, fier, calciu, antociani, flavonoide, potasiu, necesare pentru buna funcţionare a inimii. Ele reduc colesterolul ,,rău’’ din sânge și cresc nivelul colesterolului ,,bun’’.
4. Efect anti-îmbătrânire
Datorită conținutului de antioxidanţii, vitaminele C,E,A dar şi a zincului, acestea protejează celulele de radicalii liberi, iar rezultatul este un corp sănătos şi o piele tânără şi luminoasă. Antioxidanții mai previn creșterea și răspândirea celulelor canceroase.
5. Îmbunătățesc vederea
Vitamina A și antioxidanții din agrișe protejează retina de stresul oxidativ, prevenind astfel miopia şi degenerescenţa maculară.
6. Previn căderea şi depigmentarea părului datorită conţinutului înalt de fier, sporind, de asemenea, creşterea lui.
7. Crește iminutatea
Fiind o sursă bogată de vitamina C, consumul de agrișe crește rezistenţa organismului la boli și ajută în profilaxia infecţiilor.
8. Reduce nivelul de glucoză din sânge
9.Te scapă de oboseală
Agrişele sunt bogate în potasiu – un nutrient esenţial în menţinerea echilibrului electroliţilor şi al apei din organism. O deficienţă de potasiu poate cauza stare de oboseală, iritabilitate şi tensiune arterială ridicată.
10. Medicii recomandă consumul de agrişe în timpul sarcinii, deoarece sunt o buna sursă de vitamina C, fibre alimentare, fier, caroten, fosfor și calciu. Având un gust dulce-acrişor, acestea ar înlătura chiar şi senzaţiile de greaţă în primele săptămâni de sarcină.
Text: Viorica Corolevschi