Nu am avut menstruaţie în ultima lună. Sunt însărcinată?
Lipsa menstruaţiei de obicei te duce cu gândul la sarcină. Cu toate acestea există şi alte motive cum ar fi: stresul, creşterea sau scăderea rapidă în greutate, efort fizic mărit sau prezenţa unei boli. De obicei, ciclul menstrual durează 21 – 35 de zile. Dacă menstruaţia apare mai des, sau nu există timp de două luni adresează-te medicului ginecolog.
Pot rămâne însărcinată în timpul menstruaţiei?
Poţi rămâne însărcinată şi în timpul menstruaţiei! Chiar dacă şansele sunt minime. Deci nu uita de contracepţie.
Dacă am menstruaţie regulat, înseamnă că nu sunt însărcinată?
Nu neapărat. În primele săptămâni de sarcină pot avea loc unele sângerări. Fii atentă la volumul sângelui eliminat, dacă este cantitav la fel ca şi lunile precedente. Dacă nu te confrunţi cu greaţă, oboseală sau alte simptome de sarcină. Ai bănuieli, cumpără un test de sarcină.
Am o sângerare abundentă în timpul menstruaţiei. Ce fac?
În timpul menstruaţiei, corpul femeii pierd între 4 şi 12 linguriţe de sânge, deşi poţi avea impresia că este vorba despre o cantitate mai mare de lichid. În cazul în care ziua foloseşti mai mult de 10 absorbante sau tampoane, sau atunci când un tampon sau absorbant se îmbibă în totalitate timp de o oră, adresează-te unui medic.
Câte zile durează menstruaţia?
De obicei între 3 şi 5 zile. Uneori această perioadă poate varia şi între 2 până la 7 zile. Dacă sângerarea durează mai mult de şapte zile consultă un medic.
Pot tampoanele provoca şoc toxic?
Şocul toxic este cauzat de bacterii care pot duce la moarte, dar acest lucru se întâmplă foarte rar. Începând cu anii 1980, numărul de cazuri raportate de şoc toxic în legătură cu utilizarea tampoanelor este în continuă scădere. Foloseşte tampoane cu absorbție minimă ca să le schimbi de mai multe ori. Dacă ai febră, frisoane, diaree, dureri abdominale şi erupţii cutanate, adresează-te imediat medicului.
Cum aleg mărimea tamponului?
Există patru tipuri de tampoane în dependenţă de volumul de lichide pe care pot să-l absoarbă. Alege dimensiunea în funcţie de intensitatea emisiilor. Cu toate acestea, indiferent de mărimea și gradul de absorbție a tamponului, înlocuieşte-l la fiecare 4-6 ore.
Întroducerea unui tampon în vagin nu ar trebui să fie însoţită de durere, deoarece vaginul este elastic. În condiţii normale, un tampon se potriveşte cu uşurinţă în vagin. Dacă simţi un disconfort mai bine renunţă şi caută unul de dimensiuni mai mici sau foloseşte absorbante.
Am dureri abdominale, cum scap de ele?
Durere acută abdominală în timpul menstruaţiei este cauzată de contracţiile uterului. În afară de pastilele recomandate pentru diminuarea durerii, poţi umple o sticlă cu apă caldă pe care o pui lângă burtă sau spate.
Cum pot preveni retenţia de lichide în organism în timpul menstruaţiei?
Alege alimentele sănătoase bogate în fibre: legume, fructe, cereale integrale. Limitează consumul de sare, cafea şi alcool.
Cum îmi recapăt buna dispoziţie în timpul menstruaţiei?
Este indicat să renunţi la alimentele sărate şi la cafea. Consumă produse bogate în vitamina E, calciu şi magneziu. Câteva minute de exerciţii fizice te vor binedispune.