Obezitatea este responsabilă de creșterea riscului de dezvoltare a 10 dintre cele mai întâlnite tipuri de cancer, potrivit celui mai mare studiu în acest sens, efectuat de experții de la London School of Hygiene & Tropical Medicine.
Cercetarea a cuprins peste 5 milioane de persoane din Regatul Unit care nu sufereau de vreo formă de cancer. Participanții au fost urmăriți pe o perioadă de 7 ani și jumătate. În tot acest timp, experții au evaluat riscul lor de dezvoltare a 22 de tipuri de cancer frecvent întâlnite, în funcție de valoarea indicelui de masă corporală (BMI). Concluziile au fost formulate după ce au fost luați în calcul mai mulți factori care ar putea crește riscul de dezvoltare a tumorilor, precum sexul, vârsta, statutul socioeconomic sau obiceiul de a fuma.
Rezultatele au arătat că fiecare majorare a valorii BMI cu 5 kg/m² crește riscul de dezvoltare a șase tipuri de cancer. Cea mai importantă creștere a fost înregistrată în cazul cancerului uterin (62%), urmată de cancerul vezicii biliare, cel renal, de col uterin, tiroidian și leucemie. Totodată, experții avertizează că persoanele cu un BMI mare sunt expuși pericolului de dezvoltare a altor patru tipuri de cancer: de ficat, de colon, ovarian și de sân.
În schimb, un BMI crescut a fost asociat cu un risc mai mic de dezvoltare a cancerului de sân înainte de menopauză și cancerul de prostată.
„Au fost multe variații în efectele BMI asupra diferitelor tipuri de cancer. De exemplu, riscul de cancer al uterului a crescut substanțial în cazul unui indice de masă corporal crescut; pentru alte tipuri de cancer am observat creșteri mai mici ale riscului sau niciun efect. Pentru unele tipuri de cancer, precum cel la sân care apare în cazul femeilor tinere înainte de menopauză, se pare că există un risc mai mic în cazul unui BMI mare. Variațiile ne arată că BMI ar putea influența riscul de cancer printr-o serie de procese diferite, în funcție de tipul de cancer”, a declarat coordonatorul studiului, dr. Krishnan Bhaskaran.
Pentru a reduce pericolele presupuse de obezitate asupra sănătății, persoanele care se luptă cu kilogramele în plus ar trebui să recurgă la „schimbări realiste, dar permanente în ceea ce privește alegerile alimentare sănătoase și în ceea ce privește activitatea fizică”, sfătuiește expertul într-un interviu pentru Medical Research. Totodată, el recomandă experților din domeniul medical să încurajeze persoanele cu probleme de greutate să înceapă un plan de acțiune în acest sens.
Lupta contra kilogramelor în plus devine cu atât mai importantă, cu cât peste o treime din întreaga populație a lumii (1,46 de miliarde de locuitori) este supraponderală sau obeză, potrivit unui raport realizat de The Overseas Development Institute. În Europa, experții Organizației Mondiale a Sănătății avertizează că a fi supraponderal sau obez ar putea deveni „noua normă”. Motivul este o combinație „letală” a doi factori: „cultura care promovează alimente ieftine, convenabile, bogate în grăsimi, sare și zahăr” și stilul de viață sedentar, a declarat directorul regional al OMS, Zsuzsanna Jakab.