După mesele copioase de sărbători este binevenit un ceai care are rolul de a ajuta sistemul digestiv. Există unele plante medicinale care datorită substanţelor din conţinutul lor te eliberează de starea uşoară de greaţă pe care o resimţi atunci când mănânci mai mult decât de obicei.
Ca să nu ţi se facă rău după ce ai mâncat mult poţi să apelezi la următoarele ceaiuri care au rolul de a uşura digestia:
1. Ceaiul de mentă
Consumat după o masă copioasă, ceaiul de mentă ajută digestia şi reduce gazele de la stomac.
2. Ceaiul de chimen
Chimenul este micul miracol aşteptat de cei care suferă de balonări excesive şi digestie laborioasă. Este plăcut la gust, şi, recent, s-a dovedit că, în afară efectului antispastic, care combate „gazele” are un efect de stimulare a enzimelor pancreatice, care ajută la asimilarea alimentelor indigeste. În plus, efectul antimicrobian datorat uleiurilor eterice este dezirabil când avem de-a face cu dezechilibre în flora digestivă, diaree, toxiinfecţii.
3. Ceaiul de ghimbir
Considerat o mirodenie rară şi exorbitant de scump în vechime, ghimbirul (Zingiber officinale), pe lângă gustul aromat foarte particular, conţinând toată gama între dulce, acrişor şi picant, este un ajutor preţios pentru cei care suferă de „digestie leneşă”, deglutiţie dificilă, flux scăzut de bilă.
4. Ceaiul verde
Este cunoscut faptul că ceaiul verde blochează asimilarea grăsimilor şi ţine departe kilogramele. Nu numai că îţi conferă multă energie (înlocuieşte cu succes cafeaua din acest punct de vedere), dar reduce şi pofta de mâncare, stimulează metabolismul, favorizând arderea mai rapidă a grăsimilor.
5. Ceaiul de sunătoare
Ajută la funcţionarea normală a sistemului digestiv, prin protejarea mucoasei gastrice, stimularea producerii şi eliminării de bilă, susţinerea funcţiilor hepatice, reducerea spasmelor care apar la nivelul tractului intestinal sau eliminarea tendinţei de evacuare rapidă a scaunului.