Este un ingredient folosit la mai toate mâncărurile. Ce ar trebui însă să cunoşti despre acest aliment?
1. Nu curăţa ceapa în exces
Oamenii de ştiinţă susţin că flavonoidele antioxidante, substanţele din ceapă benefice pentru sănătate, sunt mult mai concentrate în straturile exterioare ale cepei. Aşadar, înlătură cât mai puţin din porţiunea cărnoasă comestibilă.
2. Nu păstra ceapa în frigider
Ceapa nu se ţine în frigider, ci la temperatura camerei, departe de căldură, într-un loc uscat, bine ventilat şi întunecos. Ceapa se păstrează şi mai bine dacă este pusă într-o plasă agăţată de tavan, departe de sol. De asemenea, depozitează ceapa departe de cartofi, pentru că va absorbi umezeala și gazul de etilenă din aceştia şi se va strica uşor.
3. Lasă ceapa tocată să stea cinci minute
Dacă ai mărunţit ceapa, las-o să stea 5-7 minute înainte de a o folosi la gătit. Astfel, celulele cepei vor activiza enzimele folositoare pentru sănătate.
4. Ceapa iute este cea benefică
Savanţii au încercat să producă soiuri de ceapă mai puţin iuţi, însă au observat că odată cu reducerea iuţelii, scade şi nivelul de compuşi folositori în ceapă. Tot ei susţin că un om trebuie să consume 7 cepe de mărime medie pe săptămână, pentru beneficiile sale anti-inflamatoare, antibacteriene, anti-cancer şi protecţie cardiovasculară.
5. Dacă răceşti ceapa înainte de curăţare, va ustura mai puţin
Dacă curăţarea cepii îţi irită ochii, există câteva lucruri să le faci: taie ceapa cu un cuţit ascuţit, în picioare; ia în considerare deschiderea ferestrei; înainte de tăiere răceşte ceapa timp de o oră sau două la frigider pentru a-i încetini metabolismul; poţi tăia ceapa sub apă rece, însă vei pierde substanţele nutritive cu fluxul de apă.