Aerul expirat poate avea miros declanşat de anumite alimente pe care le-ai consumat în prealabil, precum ceapa sau usturoiul. Dar, ştiai că o respiraţie urât mirositoare poate fi determinată şi de multe alte lucruri despre care să nu ai habar. Iată 6 cauze ale respiraţiei urât mirositoare la care nu te-ai fi gândit:
1. Respiraţia pe gură
O gură uscată miroase urât. Respirând pe gură, saliva se evaporă şi astfel apar mirosurile neplăcute.
2. Obezitatea
Un studiu realizat în 2007 a scos la iveală faptul că oamenii supraponderali şi obezi au predispoziţie spre respiraţie urât mirositoare. Se pare că în intestinele persoanelor supraponderale există anumite microorganisme care elimină gaze ce conduc la respiraţia urât mirositoare.
3. Dietele fără carbohidraţi
Anumite diete de slăbire nu permit deloc carbohidraţi, însă arderea grăsimilor, în lipsa carbohidraţilor, eliberează anumite substanţe metabolice care pot degaja miros neplăcut la nivelul gurii.
Ce nu trebuie să faci niciodată după ce te speli pe dinți
Acesta nu poate fi îndepărtat oricât de mult te-ai curăţa pe dinţi.
4. Medicamente
Unele medicamente, care au ca reacţie adversă uscăciunea în gură, pot cauza respiraţie grea, din acelaşi motiv pentru care o gură uscată, fără salivă, miroase urât.
5. Infecţii ale căilor respiratoare
Boli precum bronşitele, pneumoniile, infecţii ale sinusurilor, amigdalelor, pot duce la o respiraţie urât mirositoare.
Cum să îţi alegi corect o periuţă de dinţi
Cauza este mirosul secreţiilor purulente care circulă între nas şi gură.
6. O boală nedepistată
O respiraţie urât mirositoare persistentă poate fi şi un semnal de alarmă a unei boli pe care nu ştii că o ai. De exemplu, o afecţiune la rinichi, ficat sau diabet zaharat. Şi anumite tipuri de cancer conduc la eliberarea unor gaze care provoacă respiraţia urât mirositoare. De asemenea, refluxul gastroesofagian conduce la apariţia mirosului neplăcut din cavitatea bucală.