Rana pe col sau exocervicita reprezintă o inflamare a colului pe partea externă a acestuia şi, de cele mai multe ori, apariţia ei are la baza cauze virale, infectii bacteriene, iritaţii mecanice sau diferite traumatisme. Iată câteva semne şi simptome care anunţă o rană pe col:
1. Leucoreea
Principalul simptom al rănii pe col este leucoreea. Femeia are o scurgere vaginală mai abundentă (dar nu foarte abundentă), de culoare uşor albicioasă, uneori cu firicele de sânge, consistenţă mare, poate prezenta sau nu miros modificat, culoarea variază în funcţie de tipul infecţiei, uneori leucoreea putând fi singurul simptom al rănii pe col. Multe femei nu sesizează această leucoree, de aceea este indicat anual testul Babes-Papanicolau şi testele de secreţii, acestea identifică posibila existenţă a rănii pe col, precum şi tipul infecţiei care a determinat-o.
2. Dureri pelvine
Dacă aveţi des dureri de burtă în partea de jos a abdomenului, fără a găsi o explicaţie pentru simptomatologia voastră, atunci este bine să vă gândiţi şi la o posibilă rană pe col. Inflamaţia de la nivelul colului se poate extinde şi spre restul organelor genitale interne, provocând dureri importante. Consultaţi un medic ginecolog pentru certitudine.
3. Dismenoreea
Durerile şi sindromul premenstrual pot avea la bază existenţa unei răni pe col. Dacă menarha şi ciclurile menstruale inţiale nu erau dureroase, dar de la o vreme menstruaţia a devenit greu suportabilă prin multimplele simptome, atunci vă puteţi gândi la o vaginită, la o rană pe col şi chiar la tulburări hormonale. Consultaţi medicul specialist dacă prezentaţi dismenoree, indiferent dacă aceasta este primară sau secundară.
4. Dispareunia
Durerea sau jena în timpul actului sexual sau după încheierea actului sexual sunt semne de inflamaţie cervico-vaginală. Atunci când acest simptom apare trebuie să efectuaţi testul Babes-Papanicolau şi să faceţi testele de secreţii, precum şi alte analize la cererea medicului ginecolog.
5. Menoragia
Atunci când există o rană pe col şi inflamaţia s-a extins spre uter poate să apară menoragia – sângerări menstruale abundente, însoţită sau nu de dismenoree. Şi în această situaţie se recomandă consultul medicului, menoragia poate duce la anemie.
6. Infertilitatea
Rana pe col, în formă cronică, determină modificări ale ţesutului cervical şi mucusul secretat de mucoasa colului îşi schimbă proprietăţile. Spermatozoizii nu mai pot trece de bariera glerei cervicale şi astfel femeia nu reuşeşte să rămână însărcinată. Aşa se întâmplă în cazul unor cupluri care încearcă de mai multe ori să conceapă un copil şi nu reuşesc. Desigur, există şi alte cauze ale infertilităţii, de aceea se recomandă consultul unui medic specialist.