Fructele de chimen sunt bogate în fier şi conţin uleiuri volatile (carvona, carveol, carvacrol), mucilagii, substanţe albuminoide, glucide, rezine, tanoizi, minerale, fitosteroli. De la această plantă se utilizează, în scop medicinal, în special fructele, sub formă de infuzie, decoct, pulbere sau tinctură.
Studii recente reflectă eficienţa chimenului în afecţiuni precum colonul iritabil, colita şi mirosul neplăcut al respiraţiei. Potrivit unor cercetări recente, fructele de chimen au, de asemenea, proprietăţi anti-cancerigene. Iată câteva beneficii ale ceaiului de chimen:
- Chimenul, bogat în ulei volatil, ulei gras şi proteine, este indicat în fluidizarea secreţiilor bronhice. Ceaiul de chimen este eficient şi împotriva răcelilor. De asemenea, fitoterapia cu chimen este indicată în caz de astm bronşic şi de dureri de cap.
- Infuzia de chimen este un bun stimulent digestiv pentru lipsa de poftă de mâncare sau calmarea colicilor la bebeluşi.
- Are efecte antiinflamatoare intestinale puternice, ajutând la echilibrarea florei intestinale. Stimulează producerea sucului gastric, calmează şi relaxează intestinele, potrivit Agerpres.
- Există mai multe studii care susţin că 1 litru de ceai de chimen consumat în fiecare zi, o perioadă de 4 săptămâni, poate scădea nivelul de colesterol rău.
- Infuzia de chimen este indicată şi pentru spălături oculare, iar cataplasmele de frunze de chimen sunt eficiente în cazul unor umflături ale pielii.
- Cercetătorii şi oamenii de ştiinţă au descoperit, în urma unui studiu, că ceaiul de chimen are proprietatea uimitoare de a intensifica capacitatea organismului de a arde grăsimile din corp cu până la 25%, fapt pentru care este indicat în curele de slăbire.
- Ceaiul de chimen reglează ritmul cardiac, ajută la eliminarea viermilor intestinali şi la absorţia fierului în organism, stimulează secreţia lactaţiei prin conţinutul de fitoestrogeni, îmbunătăţeste calitatea laptelui matern, calmează inflamaţiile sânilor în timpul alăptării.
Trebuie menţionat că aceasta planta, consumată în cantităţi mari, poate deveni toxică şi poate avea efecte negative asupra sistemului digestiv. Ceaiul de chimen nu este recomandat femeilor însărcinate şi nici celor care suferă de epilepsie.