După ce a fost determinat că este cancerigen, distruge inima şi scade imunitatea, un alt efect negativ al fumatului a fost demonstrat. Bărbaţii care fumează rămân fără cromozomul Y, acel cromozom care, până la urmă, le-a determinat sexul.
Un studiu recent a constatat că de fapt bărbaţii care fumează pierd cromozomul Y din celulele sanguine faţă de cei care nu fumează şi cu cât mai mult se fumează, cu atât mai intens acest lucru se întâmplă, relatează jurnalul Science.
Alte cercetări anterioare au determinat că pierderea cromozomului Y la bărbaţi este corelată cu risc crescut de cancer.
Celulele din sânge, responsabile de imunitate şi protecţie contra cancerului, devin mai puţin eficiente dacă pierd cromozomul Y; acestea capătă o funcție biologică perturbată, spune co-autorul studiului Lars Forsberg, de la Departamentul Imunologie şi Genetică de la Universitatea Uppsala, Suedia.
Cromozomul Y este unul dintre cei doi cromozomi care determină sexul la bărbați. Masculii au un cromozom X și unul Y, iar femelele au doi cromozomi X.
Oamenii de ştiinţă au stabilit că incidenţa dispariţiei cromozomului Y creşte odată cu avansarea în vârstă. Printre oamenii cu vârsta de 70 ani şi peste – 15,4% arată lipsa cromozomului, faţă de 4,1% – în cazul bărbaţilor mai tineri de 70 de ani.
Însă, foarte grav! Dispariţia cromozomului Y s-a manifestat cu precădere inclusiv la grupul de bărbaţi fumători, care au avut un risc de 2,4-4,3 ori mai mare de a pierde cromozomul, comparativ cu nefumătorii.
Prof. Forsberg a menţionat că ,,din fericire, acest proces este reversibil, adică persoana care se lasă de fumat îşi restabileşte cantitatea de cromozomi Y în celulele sanguine’’.
Pierderea cromozomului Y în celule sanguine are puțin de a face cu bărbăția, în ciuda asocierii acestuia cu sexul. În schimb, dispariţia acestui cromozom ar putea explica de ce bărbaţii fumători au un risc mai mare de cancer.