Medicii ne recomandă să facem în fiecare an o vizită la ginecolog pentru depistarea precoce a eventualelor probleme cu care ne putem confrunta. Atunci când știi la ce să te aștepți, primul consult ginecologic este mai puțin stresant. Pe lângă oportunitatea de a descoperi și trata afecțiunile în stadii incipiente, acest consult te învață și cum să-ți menții sănătatea sexuală.
Examenul ginecologic nu este un eveniment tocmai plăcut pentru nicio femeie. Fie pentru că nu avem timp de stat în sala de așteptare, fie pentru că ne este teamă de consultul în sine sau de ce ne-ar putea spune medicul, fie pur și simplu datorită sentimentului de jenă care ne încearcă de fiecare dată… Motive sunt suficiente și sunt cu atât mai multe pentru o adolescentă care este la primul consult și care nu știe nici măcar la ce să se aștepte. De aceea, ne-am propus ca în acest articol să ne axăm pe modul de desfășurare și pe scopul acestui consult, în speranța că, dacă vei ști exact în ce constă, vei și înțelege cât este de important pentru sănătatea ta.
Ofertă specială! 45% reducere pentru o examinare ginecologică complexă la BIOMEDDIAGNOSTIC, vezi aici
Examenul ginecologic este o “piesă de rezistență” pentru sănătatea noastră sexuală și nu numai. Indiferent de vârstă, examenul ginecologic efectuat regulat ajută la:
- Prevenirea diferitelor afecțiuni ginecologice;
- Detectarea cancerelor (de col uterin, de uter, de ovar sau de sân) într-o fază incipientă;
- Depistarea bolilor cu transmitere sexuala și tratarea lor înainte să cauzeze infertilitate sau alte complicații;
- Asigurarea asistenței medicale înainte, în timpul și după sarcină.
Orice femeie care prezintă următoarele simptome trebuie să se prezinte imediat la medic:
- Sângerare sau secreție vaginală anormală;
- Menstre abundente, prelungite sau foarte dureroase;
- Sângerări intermenstruale;
- Durere, mâncărime sau umflături la nivelul vulvei sau vaginului;
- Durere anormală sau severă localizată în abdomen, în pelvis (partea inferioară a abdomenului) sau în vagin;
- Durere în timpul actului sexual;
- Secreție de la nivelul mameloanelor.
Controlul ginecologic nu constă doar în examenul pelvian și examinarea sânilor, ci are și o parte introductivă în care medicul va schița un istoric medical. Adică va dori să afle câteva lucruri care să-l orienteze asupra cazului:
- vârsta la care a venit prima menstruație,
- care este data ultimei menstruații,
- dacă există cicluri regulate și cât durează în medie,
- dacă există mici sângerări și între perioadele menstruale,
- dacă a început viața sexuală și ce metode contraceptive se folosesc,
- dacă există dureri în timpul contactului sexual sau simptome gen mâncărime, roșeață sau secreție vaginală,
- dacă există alte probleme de sănătate,
- dacă femeiea fumează sau ia medicamente.
Este important ca femeiea să răspundă cu sinceritate la aceste întrebări.
Ofertă specială! 45% reducere pentru o examinare ginecologică complexă la BIOMEDDIAGNOSTIC, vezi aici
Controlul ginecologic se face la o săptămână după încetarea menstruației. Nu se fac spălături intravaginale și se va abține de la contact sexual cu 24-48 ore înainte de examenul ginecologic.
La examenul ginecologic de rutină, este esențial să oferi medicului cât mai multe informații cu privire la starea ta de sănătate. Din păcate, multe dintre femei omit să menționeze anumite aspecte din istoricul lor medical, informații care ar putea ajuta medicul să asigure îngrijirea medicală potrivită. De aceea, este important ca medicul tău ginecolog să fie informat cu privire la toate schimbările care au apărut și este recomandat ca tu să ti notezi detalii despre starea ta de sănătate pentru a-ți reaminti să rogi medicul să te lămurească, acolo unde este nevoie. Informează-l cu privire la metodele de contracepţie folosite şi mai ales, informează-l dacă nu foloseşti nicio metodă de contracepţie. În cazul în care decizi să rămâi însărcinată, este de preferat să discuţi asta cu medicul tău ginecolog, pentru că el îţi va oferi sfaturi de valoare, potrivite ţie.
Ofertă specială! 45% reducere pentru o examinare ginecologică complexă la BIOMEDDIAGNOSTIC, vezi aici
Pentru a putea preveni unele afecţiuni dar şi pentru a-ţi putea testa starea de sănătate este important să mergi regulat la medic şi să te supui unui set de analize care te pot scuti de multe neplăceri. Consultul ginecologic e indicat de două ori pe an pentru orice femeie, indiferent de vârstă şi trebuie să cuprindă analize precum testul Babeş – Papanicolau, ecografia pelviană şi examinarea secreţiei vaginale.
Testul Babeş-Papanicolau face parte din examenul ginecologic de rutină şi urmăreşte identificarea modificărilor celulare anormale de la nivelul cervixului. Testul Papanicolau a devenit una dintre cele mai importante modalităţi de screening a cancerului de col uterin.
Această analiză poate ajuta la depistarea din timp a modificărilor celulare patologice ale colului uterin, modificări care pot fi tratate cu succes în condiţiile în care diagnosticul a fost stabilit în fază incipientă.
Ecografia pelviană ajută la diagnosticarea unor afecţiuni multiple. Examinarea ecografică a pelvisului poate depista existenţa unor efecţiuni precum chisturile ovariene, fibromul uterin, tumori ale sferei uro-genitale dar şi ale organelor învecinate.
Analiza secreţiei vaginale oferă indicii referitoare la prezenţa diferitelor tipuri de infecţii vaginale. Un astfel de test, efectuat o dată la şase luni depistează existenţa infecţiilor vaginale, putând oferi posibilitatea de a începe un tratament corespunzător şi de a împiedica eventualele complicaţii. Este important să ştii că o infecţie vaginală netratată la timp poate genera prezenţa unor afecţiuni mult mai grave, precum infertilitatea, de exemplu.
Ofertă specială! 45% reducere pentru o examinare ginecologică complexă la BIOMEDDIAGNOSTIC
Oferta include:
- Analiza de frotiu ginecologic (microscopia eliminarilor vaginale)
- Videocolposcopia
- Ecografia ginecologica endovaginala (USG)
- Frotilul steril
- Examinare vaginala
- Palparea glandelor mamare
- Consultul medicului
- Interpretarea rezultatelor
- Stabilirea diagnosticului
Vezi mai multe detalii aici
Biomed Diagnostics
str. Costiujeni 8/3A, mun. Chisinau
tel. (022) 72 89 69; (022) 81 50 47; 69 744 164