Excrescențele cutanate sunt o problemă comună a pielii și oricine poate dezvolta astfel de semne. Cele mai multe nu reprezintă o problemă serioasă de sănătate, însă pot fi deranjante și inestetice.
În categoria excrescențelor cutanate găsim: polipii fibroepiteliali, papiloamele virale, negii, verucile, papiloamele filiforme. În esență sunt tumori cutanate bengine și cel mai frecvent se dezvoltă în zonele unde există contact cu piele și frecare, ca de exemplu, pleoape, subsoară, zona inghinală, gât sau sub sâni.
Uneori sunt de culoarea pielii, alteori de culoare cafenie, chiar brună, și adesea sunt confundate cu alunițele.
Cum tratăm excrescențele cutanate
În mod tradițional, aceste excrescente sunt tratate prin cauterizare sau crioterapie. De asemenea, poți apela și la remedii naturiste pentru a scăpa de papiloame, veruci, negi și polipi fibroepiteliali. Iată câteva:
1. Ulei de oregano
Ulei de oregano este unul dintre remediile naturale cele mai puternice pe care îl poți folosi pentru o varietate de probleme de sănătate. Este un antibacterian foarte puternic, anti-inflamator, are proprietăți anti-oxidative.
Se amestecă câteva picături de ulei esențial de oregano cu câteva picături de ulei de nucă de cocos și se aplică pe zona cu probleme de 3 ori pe zi. Acest tratament poate dura ceva timp, dar vei vedea cum formațiunea își schimbă culoarea și în cele din urmă se desprinde.
2. Ulei de arbore de ceai
Este folosit de secole ca un antibacterian puternic, antifungic și compus antiseptic. Arborele de ceai funcționează pe negi și alte semne de piele pe care le usucă, în esență, din interior spre exterior. Tot ce trebuie să faci este să iei o dischetă de bumbac, să o umezești cu puțină apă, și să adaugi câteva picături de ulei de arbore de ceai, apoi să freci ușor pielea. Se repetă tratamentul de 3 ori pe zi, până caând excrescența se usucă și cade.
3. Latex de păpădie
Seva lăptoasă din tulpinile de păpădie este foarte bună pentru a trata negii și alte papiloame, alunițe și chiar eczeme.Trebuie să aplici latexul de 3 ori pe zi, până când formațiunea cutanantî cade.
4. Suc de lămâie
Acidul citric din lămâie este un astringent puternic și descompune încet excrescențele cutanate. Prin simpla frecare cu suc de lămâie, de 3 ori pe zi, ele vor dispărea în 3-4 săptămâni.
5. Ulei de ricin
Este unul din cele mai vechi remedii tradiționale pentru aceste situații. Unge excrescențele de 3-5 ori pe zi. De asemenea, poți face o pastă din ulei de ricin și bicarbonat de sodiu pe care o aplici pe piele, acoperă cu bandaj și lasă sp acșioneze peste noapte.