Orezul negru, numit şi orezul ,,longevităţii’’, este un nutriment încărcat cu beneficii pentru sănătate, fiind recomandat activ în alimentaţie de către nutriţionişti. Acest orez negru este bogat în nutrienţi şi fibre si este, chiar, mult mai gustos, spun unii, decât celelalte tipuri de orez.
Orezul negru, cultivat în Filipine şi Indonezia şi consumat mult în Asia, mai este numit şi orezul ,,interzis’’, întrucât în China antica era cultivat în cantităţi mici şi consumat, doar, de către împăraţi şi nobili, fiind socotit că are darul de a prelungi viaţa.
Nutriţionoştii recomandă folosirea în alimentaţie a orezului negru, mai degrabă decât a celui alb:
1. Orezul negru este o alegere mai sănătoasă decât orezul alb, care în timpul procesării se lipseşte de învelişul exterior, tărâţea, ce conţine toate fibrele dietetice, vitamina B1, B3, B6, mangan, fosfor, fier şi acizi graşi esenţiali. Pe lângă acestea, orezul negru mai conţine antioxidanţi, calciu, cupru, zinc, seleniu proteine şi o cantitate importantă de aminoacizi esenţiali.
2. Orezul negru are mai multă proteină, fier şi fibre decât orezul alb sau, chiar, brun . Pentru comparare, vezi tabela (g, mg/100g produs):
- Orez alb procesat 6,8g proteine, 1,2mg Fe, 0,6g fibre
- Orez brun 7,9g proteine, 2,2mg Fe, 2,8g fibre
- Orez negru 8,5g proteine, 3,5mg Fe, 4,9g fibre
3. Orezul negru conţine o mare cantitate de antioxidanţi, echivalentă cu cea a afinelor sau coacăzelor negre.
Conform Louisiana State University Department of Food Science, pigmentul antocian, ce dă culoarea neagră, are puternice proprietăţi antioxidante, asemănătoare altor fructe de pădure de aceeaşi culoare, afine, coacăze negre, dar mai multă vitamina E, mai multe fibre şi mai puţin zahăr decât acestea. Aceşti antocieni sunt capabili de a scadea nivelul de colesterol ,,rău’’ în sânge şi a reduce riscul bolilor de inimă, prin subţierea pereţilor arteriali. Tot ei întăresc memoria, imunitatea şi previn boala Alzheimer, diabetul tip 2, cancerul.
Potrivit unui studiu al Journal of Nutrition consumul de orez negru a determinat plăci ateromatoase cu 50 % mai mici pe vasele de sânge decât consumul orezului alb. Aceeaşi antioxidanţi au efect anti-inflamator, fiind benefici în artrite, procese anti-îmbătrânire, alergii.
Orezul negru este un aliment de bază în Asia, mai ales în Japonia, ţara cu cea mai mare longevitate, unde majoritatea oamenilor mănâncă cel puţin un fel de mâncare pe bază de orez pe zi. Este un aliment prezent în dietele personalizate, mai ales cele de slăbire, datorat în principal conţinutului mare de fibre. Orezul negru, întrebuinţat în locul celui alb şi brun, are o aromă naturală intensă şi seducătoare. Este scăzut în calorii, săţios, nutritiv, de aceea – binevenit în dietele de slăbire.
Are nivel scăzut de carbohidraţi, în comparaţie cu cel alb, fiind recomandat, mai cu seamă, celor care suferă de diabet. Oamenii de ştiinţă, care au studiat orezul negru, spun că acesta ar trebui introdus în alimentaţia zilnică, în cerealele de dimineaţă, în prăjituri, biscuiţi sau orice alt fel de mâncare, el putând fi consumat măcinat (tărâţe, făină) sau fiert. Consumarea unei porţii de orez negru în fiecare zi conduce la întărirea sistemului osos şi a celui muscular, la energizarea organismului şi la prelungirea tinereţii acestuia.