Prețuit de mai toate popoarele europene, la noi busuiocul e rege, o plantă „de suflet”, care, pe lângă faptul că aduce noroc, aduce și sănătate. Busuiocul este un tonic și un energizant cât se poate de potrivit pentru perioada schimbării de anotimpuri, când foarte mulți dintre noi ne confruntăm cu căderi de energie vitală, intelectuală sau sufletească.
Iată, două preparate terapeutice cu busuioc:
1. Măceratul la rece de busuioc
Este considerat pe drept cuvânt un adevărat elixir al tinereții, recomandat în cazurile de îmbătrânire prematură, în tulburări de menopauză, andropauză, sterilitate masculină și feminină, frigiditate etc.
Cel mai eficient este măceratul obținut prin ținerea a 4-8 lingurițe de busuioc în apă, vreme de 8 ore, urmată de filtrare. Se bea acest preparat pe stomacul gol, de preferință dimineața.
2. Pulberea de busuioc
Are capacitatea de a îmbunătăți starea de psihic, fiind din acest motiv cât se poate de binevenită în tratamentul asteniilor, anxietății, depresiei.
Se cunoaște faptul că este un tonic și un stimulent nervos, dar aceste atribute sunt vagi, în comparație cu complexa lui acțiune înviorătoare, ușor euforizantă și echilibrantă asupra stării psihice.
De asemenea, busuiocul mărește și capacitatea de control asupra emoțiilor și reduce sensibilitatea la stres. Faceți o cură de minimum 14 zile, timp în care luați de patru ori pe zi câte o linguriță rasă de pulbere de busuioc cu apă. Pulberea trebuie să fie cât mai fină și ținută sub limbă 10 minute, înainte de a fi înghițită.