Ardeiul gras are mai multă vitamina C decât lămâia

Cu un amestec excelent de aromă și structură crocantă, ardeiul gras are o cantitate de vitamină C de două ori mai mare decât portocala sau chiar lămâia, situându-se în topul celor mai bogate alimente în acest nutrient.

separator
ardeigras_sa-crop-644x416

Cea mai mare cantitate de vitamina C este concentrată în ardeiul roşu, fiind de 128mg per 100g de produs, faţă de 83g în ardeiul verde sau 53g în lămâie.

Vitamina C combate efectul degradant al radicalilor liberi
Consumul de ardei şi alte alimente bogate în vitamina C protejează împotriva scorbutului, întăreşte sistemul imunitar, luptă contra infecţiilor, reduce procesele inflamatoare cronice, elimină radicalii liberi din organism, menţine corpul tânăr şi viguros.

Şi asta nu e tot! Ardeiul gras, în special cel roşu, mai conţine şi o cantitate mare de vitamina A , fitonutrienţi, fibre dietetice, dar şi vitaminele E, B6, K, niacină, acid folic, mangan, kaliu, calciu, magneziu, fosfor.

Ardeiul, duşman al aterosclerozei
Antioxidanţii din ardeiul gras previn apariţia bolilor de inimă, a hipertensiunii arteriale şi a diabetului zaharat tip 2.
Totodată, vitamina K este vitamina antihemoragică, aceasta îmbunătăţeşte capacitatea de coagulare a sângelui şi, de asemenea, protejează contra osteoporozei. Iar vitamina B6 este esenţială pentru un sistem nervos sănătos şi reînnoirea celulelor.

Ardei contra cataractei
Vitamina A sau betacarotenul şi anumite enzime din ardeiul gras, precum luteina, protejează vederea şi previn degenerescenţa maculară a retinei, ce poate apărea odată cu înaintarea în vârstă. În plus, există dovezi care susţin că substanțele conţinute în ardeiul gras ar putea opri evoluţia cataractei.

Ardei pentru o piele tânără şi un păr sănătos
Fiind o sursă de vitamine A şi E, cunoscute pentru rolul lor în menţinerea tinereţii pielii şi a părului, ardeii dulci protejează pielea de efectele negative ale razelor ultraviolete.

ardei-copti-la-borcan-349

Ardeiul gras – sursă de mangan
Manganul, mineral antioxidant, ajută la fixarea calciului în oase, sporeşte activitatea imunitară și întârzie procesul natural de îmbătrânire.

Ardeiul gras – beneficii potențiale anticancer
Sursă bogată de elemente nutritive, cu efect antioxidant, precum și antiinflamator, ardeiul gras ar inhiba dezvoltarea celulelor canceroase. Sondaje recente au arătat că un consum de legume verzi, galbene, roșii și portocalii scăde riscul de cancer gastric şi esofagian.

Consumul de ardei reduce inflamaţiile articulare
Ardeiul iute conţine capsaicina, iar cel dulce – un analog numit capsiate, ambele având un efect antiinflamator în artrite, conform National Institutes of Health.

Ardeiul gras – aliment binevenit în dietele de slăbire
Bogat în fibre dietetice, nutrienţi, având conţinut mic de calorii, ardeiul este un aliment, care accelerează metabolismul, fiind benefic în scăderea greutăţii.

Ardeiul se recomandă în stare crudă pentru consum, întrucât vitamina C este foarte sensibilă la prepararea termică.

La Institutul Mamei și Copilului a fost inaugurat, în premieră, un Centru Consultativ Metodologic de Vaccinare

Ieri, 14 mai, a avut loc inaugurarea Centrului Consultativ Metodologic de Vaccinare în cadrul Departamentului Consultativ Specializat Integrat al Institutului Mamei și Copilului.

Centrul va asigura vaccinarea copiilor din toată țara, inclusiv a refugiaților din Ucraina și va informa părinții despre importanța vaccinării. Echipa formată din medici pediatri, imunologi și asistenți medicali, va identifica și gestiona provocările în domeniul imunizării și va participa activ la elaborarea programelor de cercetare științifică privind imunizarea, cu implicarea instituțiilor medicale din țară și de peste hotare.

Edificiul centrului a fost renovat, modernizat și dispune de toate echipamentele necesare pentru a asigura documentarea, examinarea, vaccinarea și monitorizarea copiilor care au fost sau urmează să fie vaccinați. Investițiile în lucrările de reparație și dotare au constituit circa 750 de mii de lei, surse din bugetul de stat și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății publicat în aprilie 2024, în revista „The Lancet” relevă că în ultimii 50 de ani, la nivel global, prin vaccinare au fost salvate cel puțin 154 de milioane de vieți, adică șase persoane salvate la fiecare minut, dintre care 101 milioane de sugari.

Menționăm că, anual, în țara noastră sunt prevenite prin imunizare circa 350 de decese și 42 mii de cazuri de îmbolnăvire cauzate de maladii infecțioase.

Până în anul 2027, Ministerul Sănătății își propune să atingă și să mențină un nivel de acoperire vaccinală de până la 95%, obiectiv prevăzut în Programul Național de Imunizări pentru anii 2023-2027.  În Republica Moldova vaccinarea este asigurată de stat, cu acces gratuit la servicii de imunizare împotriva a 13 infecții incluse în calendarul național de vaccinări.

Vaccinarea reprezintă una dintre cele mai eficiente și sigure modalități de prevenire a bolilor infecțioase, care contribuie la îmbunătățirea calității vieții pentru milioane de oameni.

Patru cazuri de rujeolă, înregistrate în Capitală săptămâna trecută

Patru cazuri suspecte de rujeolă au fost înregistrate în Capitală, săptămâna trecută. Pacienții sunt un copil și trei adulți. Anunțul a fost făcut de Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, în cadrul ședinței Primăriei din 14 mai, scrie newtv.md.

„Săptămâna trecută a fost una nefavorabilă pentru rujeolă. Sunt patru cazuri suspecte, dintre care doar unul la copil, ceea ce este îmbucurător. Celelalte trei cazuri fiind în rândurile adulților”, a menționat Bolocan.

Menționăm că tratament specific contra rujeolei nu există, dar putem preveni boala prin vaccinare.

Screening și consultații medicale gratuite pentru locuitorii din trei raioane

Echipele mobile de medici specialiști continuă să ofere populației consultații profilactice gratuite acoperite din mijloacele financiare ale fondului măsurilor de profilaxie al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Astfel, săptămâna curentă, complexul radiodiagnostic mobil pentru examinarea cutiei toracice se va afla în mai multe localități din raionul Dondușeni și anume:

– pe 14 mai – în Codrenii Noi,  unde vor fi deservite persoanele din satele Țaul, Codrenii Noi, Briceva, Caraiman;

 – pe 15 mai –  în Crișcăuți, unde vor fi deservite persoanele din Crișcăuți, Horodiște, Teleșeuca;

– pe 16 mai – în Elizavetovca – vor fi deserviți locuitorii din Elizavetovca, Braicău, Briceni;

– pe 17 mai – în Rediul Mare, pentru persoanele din Rediul Mare și Pivniceni.

Tot în această săptămână vor fi prestate gratuit servicii medicale stomatologice copiilor în diferite localități din raioanele Căușeni și Nisporeni:

– în  intervalul 14 – 17 mai – în Taraclia, Căușeni.

– în  zilele de 14  și 15 mai  – în Marinici, Nisporeni;

– în zilele de 16 și 17 mai  – Șișcani, Nisporeni.

Săptămâna trecută  au efectuat examene profilactice gratuite  circa 400 de  persoane, dintre care peste 120 –  screening pulmonar și  circa 270 de copii au fost consultați de medicii stomatologi.

Anișoara Loghin a publicat prima poză în care apare alături de viitorul soț!
Articolul anterior
Patriarhul de Onoare al Bisericii Ortodoxe Ucrainene are coronavirus
Articolul următor