Sezonul căpuşelor este declarat deschis, odată ce primăvara şi-a intrat în drepturi. Parcurile şi spaţiile verzi sunt invadate de oameni, însă mulţi nu ştiu că o simplă muşcătură de căpuşă poate provoca chiar decesul persoanei afectate.
Ce este căpuşa?
O insectă mică, plată, care se găseşte cel mai frecvent în zonele de pădure, câmpii cu iarbă înaltă şi arbuşti. Ele se prind de oameni sau animale şi se hrănesc cu sângele acestora. Cele mai multe cazuri apar primăvara şi vara. Muşcăturile acestor insecte sunt nedureroase, de aceea prezenţa lor nu este simţită de victimă.
Cel mai des, căpuşele se localizează în zonele acoperite de păr. Fii atentă şi verifică-ţi corpul, după ce părăseşti o zonă în care ar putea fi căpuşe.
Simptomele unei muşcături de căpuşă:
- senzaţii de mâncărime;
- apariţia pe piele a unei nodozităţi mici, tari, înconjurată de un cerc roşu.
Ce complicaţii pot apărea?
Muşcătura căpuşei nu este periculoasă, însă favorizează transmiterea unor infecţii grave, precum:
1. Babesioza umana – o boală rară, de care se pot îmbolnăvi persoanele care au circa 40 de ani sau cele care au probleme cu splina.
2. Febra Q – o infecţie ce se manifestă, prin instalarea unei moleşeli generale, însoţite de transpiraţie abundentă, cefalee puternică, mialgie.
3. Ehrlichioza umană granulocitară – la o săptămână de la muşcătură, apar simptome, precum diareea, erupţii cutanate, iar în formele grave poate fi fatală.
4. Tularemia – se manifestă prin febră, frisoane, dureri de cap, inflamarea ganglionilor limfatici şi a amigdalelor. Poate degenera în septicemie, dacă nu este tratată la timp.
5. Lyme– este o boală infecţioasă produsă de o bacterie (Borrelia Burgdorferi), transmisă omului prin muşcătura de căpuşă. Această boală se poate manifesta prin simptome, precum febră, cefalee, depresie, oboseală şi apariţia, cel mai frecvent la locul înţepăturii, a unui rash circular cu tendinţă de extindere numit eritem migrator. Netratată la timp, ea poate evolua spre stadiul cronic: artrită, cardită, neuroborelioză.
Te-a muşcat o căpuşă? Consultă medicul urgent!
Căpuşele trebuie îndepărtate de pe suprafaţa corpului îndată ce sunt descoperite. Astfel, se reduce riscul de apariţie a unor reacţii inflamatorii tegumentare ca şi cel de transmitere a unor boli infecţioase.
Dacă pacienţii se prezintă la medic cu parazitul încă ataşat pe suprafaţa tegumentară, cea mai bună metodă de extragere a acestuia este folosirea unei pense curbe, cu vârful bont (astfel se asigură îndepărtarea căpuşei în întregime). Pensa se plasează cu vârful paralel cu tegumentul, se apucă întâi capul, apoi corpul printr-o singură mişcare fermă şi sigură. Pensa se plasează cât mai aproape sau chiar în contact cu tegumentul.
Medicul trebuie să fie atent să nu secţioneze corpul căpuşei.
Pensa trebuie apoi trasă direct, fără a se executa alte mişcări cu ea. Pensele cu vârful curb sunt cele mai bune pentru astfel de manevre: vârful vine în contact cu pielea, iar forma serveşte bine scopului (de prindere, apucare şi tragere), în timp ce restul pensei oferă medicului libertatea de mişcare.
Dacă rămân totuşi părţi din segmentul bucal, fixate în straturile tegumentului, medicul va încerca îndepărtarea acestora prin alte mijloace.
Nu se recomandă încercarea de eliminare a acestora, dacă nu se ştie exact că a rămas în tegument: eventualele incizii pot produce mai mult rău decât bine, iar vindecarea pacientului va fi semnificativ afectată.
Măsuri utile de prevenţie a muşcăturilor de căpuşă:
- Aplică un spray special împotriva insectelor. Astfel de sprayuri le găseşti în farmacii, dar trebuie să le foloseşti conform instrucţiunilor de pe ambalaj sau sfaturilor medicului. Există sprayuri care trebuie aplicate mai degrabă pe o piesă de îmbrăcăminte şi nu direct pe piele;
- După ce ai intrat într-o încăpere, se recomandă să te speli bine cu multă apă şi săpun în zona pulverizată cu spray.
- Acoperă suprafeţe cât mai mari de tegument (pantaloni lungi, şosete lungi, tricouri cu mânecă lungă) dacă te afli într-o zonă împădurită, în iarba înaltă (locuri de predilecţie pentru căpuşe). În astfel de zone se recomandă, ca hainele să fie cât mai deschise la culoare (căpuşele sunt mai uşor de reperat pe haine deschise prin contrastul de culoare);
- Poartă mănuşi de menaj sau alt model de mănuşi speciale, în cazul în care atingi sau ai prin preajmă diferite animale sau păsări ce pot fi infectate;
- Curăţă permanent zona habitată: taie iarba, pulverizează cu insecticide, greblează frunzele uscate, îndepărtează eventualele plante care pot atrage căpuşele.
Se recomandă utilizarea unor insecticide netoxice, care să nu dăuneze mediului şi care să nu fie periculoase pentru sănătatea celor din jur.