Au refuzat sau nu părinţii să-i facă transfuzie de sânge copilului transportat în Turcia?

Zilele trecute mai multă lumea s-a mobilizat pentru a-l ajuta pe Roman Palamarciuc, copilul care se afla în comă cerebrală în urma unui accident rutier şi care a fost transportat cu succes la o clinică din Turcia, după ce spitale din Rusia, Germania şi România au refuzat să-l primească, invocând că copilul trebuia adus în primele 48 de ore.

separator

Astăzi, a apărut un articol pe jc.md în care se spune că de fapt părinţii au refuzat transfuzia de sânge din motive religioase, iar acest lucru i-a scăzut şansa de supravieţuire.

Iată ce scrie Jurnal de Chişinău în articolul “Din motive religioase, părinţii au refuzat să-i facă transfuzie de sânge, medicii dându-i copilului 0,01 procente şanse la viaţă”:

“Copilul a fost internat în secţia reanimare a spitalului din Râşcani, în stare foarte gravă. Tatăl său, medic de profesie, după câteva ore, a solicitat ca copilul său să fie transferat la Centrul Mamei şi Copilului (CMC). La internare medicii au avut o surpriză, părinţii refuzând orice fel de transfuzii. O sursă, care ne-a rugat să-i păstrăm identitatea, ne-a spus că medicii le-au cerut de câteva ori părinţilor să le permită să-i facă transfuzii, însă aceştia au refuzat, iar starea copilului s-a agravat. Medicul Vasile Tomuz de la CMC a declarat pentru JURNAL de Chişinău că părinţii au refuzat orice fel de transfuzie, semnând actele necesare. „Da, aşa a fost din start, acum aşteptăm o minune, însă şansele copilului sunt de 0,01 procente. El este conectat la aparate”, a adăugat medicul.

Solicitat de JURNAL de Chişinău, Eduard Palamarciuc a spuns că medicii încearcă să dea vina pe ei. „Nu este adevărat că am refuzat transfuzia. Din start ne-au spus că se poate face şi fără transfuzii, dar nu că am refuzat. Câteva zile mai târziu i-au pus nişte sânge căci analizele nu erau bune şi nu am fost împotrivă. Da, noi am semnat nişte acte. Eu am o altă întrebare la medici: de ce l-au lăsat fără mască de oxigen o zi întreagă? Acum, când starea copilului s-a agravat, dau vina pe noi. Ei vor să se spele pe mâini. Nici cei de la Râşcani nu i-au făcut măcar o simplă intubare”.

Dus în Turcia şi întors la cererea părinţilor
La 12 zile de la accident, la insistenţa unei persoane cu suflet mare, o clinică din Turcia a dat acordul să-l primească. Până atunci mai multe spitale din România, Rusia şi Germania au refuzat, invocând că trebuia adus în primele 48 de ore. Medicii turci, după mai multe investigaţii i-au descoperit şi o pneumonie bilaterală. Medicul Ali Sirikci le-a explicat părinţilor că există foarte puţine şanse de recuperare, din cauza că au ajuns prea târziu la ei, dar şanse totuşi existau. Părinţii au hotărât să se întoarcă în ţară şi spun că nu mai există nicio şansă. „Am cheltuit 30 de mii de dolari pentru clinica din Turcia, dar niciun rezultat, acum trebuie să întorc aceşti bani, medicii ne-au spus că copilul nostru nu are nicio şansă”, ne spune tatăl copilului. Ali Sirikci a declarat pentru ziarul nostru că şi el a auzit că părinţii au refuzat transfuzia. „Eu le-am explicat după investigaţii că au ajuns prea târziu, ei au luat decizia să se întoarcă în ţară, să nu mai aibă cheltuieli în plus şi să facă înmormântarea în Moldova”, a menţionat medicul din Turcia.”, scrie jc.md

Mirela Istrati, o rudă de-a familiei Palamarciu, a scris pe pagina ei de facebook precum că nu ar fi adevărată această informaţie.

“Dragi oameni,cei ce ne-ati ajutat,si toti ceilalti !!!!!Nu fiti naivi !!!!!Carolina daca ar fi fost o femeie desteapta ar fi intrebat de medici,de ce pacientul dat,Palamarciuc Roman,a avut nevoie de singe ????El interventii chirurgicale n-a suferit,leziuni corporale-n-a avut decit putin pe fata,care se vede si pe poze…..fracturi-nici una,absolut !!!!!!Pentru ce atunci iar fi fost necesara perfuzia de singe ???

Nu neg ca unchiul meu e in alta credinta,si nici faptul ca a semnat ca este contra perfuziei de singe.Insa atasezmai jos documentul in care refuza si unde este bifata exceptia,ca in caz ca medicii vad ca starea lui se agraveaza si are nevoie neaparat de perfuzie,sa-i contacteze pe parinti si ei vor revizui decizia !!!!Eu sunt Crestin Ortodox,si mi-e frica de Dumnezeu,dar nu inteleg de ce se tem medicii ????????????????

12745437_947732398625746_401729851764724279_n12717819_947732441959075_968229033976230108_n

Din prima zi am fost alaturi de parinti si alaturi de verisorul meu,urmarind toate schimbarile si spre bine si spre rau !!
Dupa primele zile,Romca reactiona la voce,cind am vorbit cu el m-a strins de miina,atunci cind medicii ii curateau cavitatea bucala si-l durea el ridica miina incercind sa se apere,lacrima la durere si se incorda.Analizele de singe o sa le mai atasez inca o data pe cele din primele zile,cine intelege in analize va rog sa comentati,totul era absolul norma,ca la un om sanatos !La a 7-a zi,medicul neurolog s-a apropiat de mama baiatului,si i-a spus ca déjà respira mai mult el decit aparatul DAR inca mai trebuie sa stea conectat ca sa nu incarce creerul.Dupa ce a plecat medicul a venit doamna Reanimatolog care a decis sa il deconecteze.Fara oxigenare artificiala copilul a stat aproape 24 de ore.Dimineata la ora 5 am fost telefonati de medici precum ca Romca a avut abces si starea lui s-a agravat foarte mult.In aceiasi zi ia fost facuta o alta tomografie unde au depistata ca cerebelul a coborit cu aproximativ 5-6 mm si apasa centrul respirator,atunci el a incetat sa mai respire singur,a fost reintubat si 100 %respira doar aparatul,si de miscat nu se mai misca. Din cauza edemului,creierul contiua sa creasca in volum deplasind cerebelul spre centrul cardiac si blocind alimentarea creierului cu singe !Atunci parintii,impreuna cu mine,n-am putut da miinele in jos si am incercat sa cautam alte metode,alti medici,alte clinici !!Insa nimeni nu vroiau sa se apuce de asa caz,afirmind ca e prea tirziu,e prea grava starea lui si e prea periculos de intervenit chirurgical ACUMA!!!!!!!!!Nu am vrut sa scoatem la iveala toate detaliile si n-am avut de gind sa invinuim pe nimeni pina cind medicii n-au incercat sa se apere,atacind !!!!

N-eam consultat, nu cu multi medici,dar cu FOARTE MULTI,atit din tara cit si de peste hotare care ne-au explicat ca plaminii trebuiau antrenati(sa deconectezte aparatul pentru 30 min->1 h->2 si asa mai departe DAR NICI INTR-UN CAZ IN MODUL EFECTUAT DE DOAMNA REANIMATOLOG)
DUMNEZEU VEDE,DUMNEZEU JUDECA !!!!!”, a scris Mirela Istrati.

ANSP recomandă părinților să-și vaccineze copiii contra rujeolei pentru a-i proteja de îmbolnăviri

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează că rujeola este o infecție extrem de contagioasă care poate duce la complicații grave și îndeamnă părinții să vaccineze copiii conform Programului Național de Imunizări, aceasta fiind cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a cazurilor de îmbolnăvire, informează unica.md cu referire la un comunicat al instituției.

În Republica Moldova, în perioada 01 ianuarie 2024 – 08 august 2024, au fost înregistrate 149 de cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 12 de import (România, Azerbaidjan, Marea Britanie, Germania și Federația Rusă). Cele mai multe dintre acestea au fost raportate în mun. Chișinău (62) și raionul Sîngerei (55). Alte teritorii afectate de rujeolă, de la începutul acestui an, sunt: Strășeni – 7 cazuri; Bălți – 6 cazuri; Dondușeni – 4 cazuri; Ialoveni – 3 cazuri; Drochia, Râșcani, Călărași – câte 2 cazuri; Fălești, Ștefan Vodă, Ungheni, Orhei, Ceadîr-Lunga, Dubăsari – câte 1 caz. Menționăm că peste 90% dintre cazuri sunt înregistrate la copii nevaccinați.

În condițiile de acoperire vaccinală joasă, (sub 90% pentru vaccinarea ROR la vârsta de 1 an) și a reticenței la vaccin, care persistă mai mult între membrii confesiilor religioase, există riscul de răspândire a rujeolei și a altor maladii ce pot fi prevenite prin vaccinare. Copiii mici sunt cel mai des expuși riscului de complicații severe. Ratele ridicate de spitalizare și slăbirea sistemului imunitar îi fac mai vulnerabili la alte boli infecțioase.

Tratament specific împotriva rujeolei nu există, dar boala poate fi prevenită prin vaccinare, care se efectuează gratuit, la 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. Încurajăm părinții să meargă la instituția medicală, în cazul în care copiii nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, unde medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.

Parazitul de 10 metri care poate trăi în corp până la 30 de ani

Una dintre infecţiile parazitare pe care oamenii le pot face de-a lungul vieţii este teniaza. Aceasta reprezintă infecţia cu tenie, un vierme intestinal care se transmite în urma consumului de alimente contaminate, cum ar fi carnea de porc sau de bovină.

Există mai multe tipuri de tenii, dar oamenii fac mai ales infecţii cu:

Taenia solium, care poate atinge lungimea de 3 metri; are ca gazdă porcul.

Taenia saginata, parazit care la vârsta adultă poate atinge lungimea de 10 metri. Gazda acestei tenii sunt bovinele.

Oamenii pot face teniază în urma consumului de carne de porc sau de vită crudă sau insuficient preparată termic, infectată cu ouă sau larve de tenie.

O altă cale de contaminare este cea fecal-orală. Când persoana infectată nu se spală riguros pe mâini după defecaţie şi manipulează alimente, poate contamina hrana cu ouă de tenie. Astfel, teniaza apare şi la cei care nu au consumat carne infectată. Contaminarea se poate face la orice vârstă.

Tenia este parazitul cunoscut a fi foarte rezistent în organismul uman

Când ouăle ei sunt ingerate de oameni, acestea încep să crească până ajung la vârsta adultă. Parazitul trăieşte la nivelul intestinului subţire, zona cea mai potrivită de dezvoltare pentru ciclul lui de viaţă. De acolo, se dezvoltă hrănindu-se cu alimentele ingerate de oameni.

În doar 3 luni devine adult și se poate reproduce. Există unii dintre acești paraziți care se pot stabili în ochi, în țesuturile subcutanate, în sistemul nervos și în mușchi.

Fragmentele de tenie pot fi observate şi pe lenjeria intimă sau în materiile fecale. Fără tratament, tenia poate trăi în corpul uman până la 30 de ani. O persoană infectată va răspândi mereu ouă şi larve.

Simptomele teniazei sunt adesea observate la începutul vieții acestui parazit. Printre manifestările posibile ale infecţiei se numără:

– Greață + multă poftă de mâncare fără a lua în greutate

– Diaree sau chiar constipație

– Mâncărime în jurul rectului sau anusului

– Dureri abdominale

– Tulburare alimentară (bulimie sau anorexie)

Dacă observi în mod regulat aceste simptome, este recomandat să te adresezi medicului pentru a efectua anumite analize: examenul coproparazitologic (examinarea materiilor fecale), amprenta anală, testarea anticorpilor serici.

În cazul diagnosticului de teniază, medicul va indica medicamente antiparazitare, antihelmintice.

De ce scad oamenii în înălțime la bătrânețe. Totul începe de la 40 de ani. Explicația specialiștilor

Multe persoane scad în înălțime pe măsură ce avansează în vârstă. Potrivit specialiștilor, acesta este un lucru normal, care se întâmplă în timpul procesului de îmbătrânire, scrie fanatik.ro.

Procesul începe de la 40 de an și este unul normal, conform experților. Când devine acest lucru un motiv de îngrijorare?

După 40 de ani, oamenii pierd aproximativ un centimetru în înălțime la fiecare 10 de ani, potrivit Medline Plus. Ritmul accelerează după vârsta de 70 de ani. Odată cu vârsta, oamenii ajung să piardă, în medie, între 1 și 3 centimetri.

Procesul de îmbătrânire presupune schimbări la nivelul oaselor, articulațiilor și mușchilor, supă cum a explicat Dr. Angela Catic, medic geriatru și profesor asociat la Centrul Huffington pentru Îmbătrânire de la Colegiul de Medicină Baylor.

“Discurile dintre vertebrele coloanei vertebrale pierd lichid pe măsură ce îmbătrânești, se deshidratează și, odată cu asta, pierzi puțin din înălțime”, a explicat aceasta.

În plus, mușchii abdominali au tendința de a slăbi în timp. Din acest motiv, multe persoane au o postură cocoșată și devin mai scunde la bătrânețe.

În cazul femeilor, pierderea osoasă poate fi grăbită de menopauză. Acest lucru se întâmplă “din cauza pierderii efectelor protectoare ale estrogenului asupra oaselor”, potrivit Dr. Arashdeep Litt, medic intern la Spectrum Health.

Ce problemă de sănătate provoacă pierderea în înălțime

O altă problemă care cauzează pierderea în înălțime este osteoporoza. Afecțiunea se dezvoltă în momentul în care densitatea minerală osoasă și masa osoasă scad. Un alt motiv este atunci când structura sau calitatea osului suferă modificări. Rezistența oaselor poate fi, astfel, redusă, iar riscul de fracturi e mai mare.

Din cauza osteoporozei, pot apărea fracturi de compresie a coloanei vertebrale. Acestea sunt, de fapt, mici rupturi la vertebrele coloanei, motiv pentru care “în multe cazuri, oamenii nici nu-și dau seama că se întâmplă acest lucru”.

Dacă o persoană pierde în înălțime 3 sau mai mulți centimetri, medicul va suspecta că aceasta suferă de osteoporoză. Diagnosticul poate fi confirmat printr-un test de densitate osoasă.

Pentru a reduce riscul de pierdere a înălțimii odată cu vârsta, dr. Catic a spus că acest lucru poate fi prevenit prin respectarea unui stil de viață sănătos.

Mai exact, este nevoie de sport regulat pentru a menține oasele cât mai puternice, dar și de o dietă bogată în calciu și vitamina D. Fumatul, consumul excesiv de alcool și de cofeină trebuie evitate, deoarece reprezintă factori de risc pentru dezvoltarea de osteoporoză.

Încă o moldovenacă a murit din cauza complicaţiilor gripale
Articolul anterior
Nicoleta Nucă, cu mustață! Cum l-a mimat moldoveanca pe Liviu Vasilică!
Articolul următor