O femeie din SUA a fost diagnosticată cu „gigantomastie”, adică sâni exagerat de mari. O afecţiune ce poate apărea deopotrivă la femei şi bărbaţi. Kerisha Mark a suferit foarte mult din cauza sânilor ei mari, atât emoţional pentru că auzea mereu „comentarii dureroase”, cât şi fizic pentru că avea dureri de spate îngrozitoare şi migrene, dureri cervicale, reducerea mobilităţii, mersul anevoios, imposibilitatea de a parcurge distanţe mari, practicarea sportului, exerciţiilor fizice, din cauza celor 15 kg ataşate de toracele ei superior.
Din cauza ţesutului adipos, care continua să crească şi să avanseze în fosele axilare, femeia a hotărât să se supună intervenţiei.
Acum câteva luni, Kerisha a suportat o intervenţie la nivelul sânilor pentru a putea duce o viaţă ,,normală’’, după cum declară însăşi femeia. Kerisha este, în sfârşit, fericită şi încântată de rezultatul intervenţiei.
,,Am suferit mult după operaţie’’, spune Kerisha. ,,Nu puteam să mă privesc în oglindă fără sânii mei de odinioară, eram obişnuită cu ei, însă acum sunt mult mai liniştită încât peste ani buni nu aş fi putut admite sânii mei ,,găzduiţi’’ în poale’’.
Comunitatea medicală nu a putut ajunge vreodată la un consens în ceea ce priveşte stabilirea diagnosticului de ,,gigantomastie’’, o creştere exagerată, masivă a sânilor, întâlnită la aproximativ 8% dintre femei. Ce dimensiune ar trebui să aibă sânii ca să fie atribuiţi acestui diagnostic?
Un studiu a încercat să definească gigantomastia în funcţie de greutatea corpului: dacă sânii depăşesc 3% din greutatea corpului, ar trebui să fie diagnosticaţi ca şi ,,gigantomastie’’.
,,Cel mai dureros prejudiciu, este cel de natură fizică’’, susţine doctorul Kerishei, medic chirurg plastician.
Pacienţii au dureri intense de spate, dureri de gât, dezvoltă ,,cocoaşă’’, cifoza severă a coloanei vertebrale, însă nimeni nu poate să sprijine această greutate în plus perioade lungi de timp încât operaţia de micşorare a sânilor se impune, afirmă doctorul, iar acest lucru schimbă categoric calitatea vieţii pacienţilor.
În timp ce sunt incriminaţi factorii genetici şi cei hormonali, cauzele exacte ale gigantomastiei nu sunt cunoscute.