Diabetul zaharat, boala care afectează aproape toate organele interne. Exerciţiile fizice elimină rezistenţa la insulină şi te ajută să învingi diabetul!

Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră boala o adevărata epidemie mondială. Datele sunt îngrijorătoare! În ultimii 20 de ani, rata diabetului zaharat a crescut de 8 ori la nivel global, iar experţii pun acest lucru mai cu seamă pe creşterea alarmantă a incidenţei obezităţii şi reducerii prevalenţei exerciţiilor fizice şi stilului de viaţă activ în existenţa omului modern.

separator

Collage1Dacă în 1985 rata diabetului era estimată la 30 de milioane, în prezent circa 240 de milioane de oameni suferă în lume de diabet zaharat. În Republica Moldova peste 90.000 de oameni sunt afectaţi de diabet zaharat de tip 1 şi 2, iar incidenţa acestuia creşte de la un an la altul.

De ce este periculos diabetul şi cum îţi dai seama că îl ai?

Gravitatea bolii este cu atât mai mare cu cât, mai mulţi oameni, din cauza lipsei simptomelor specifice, nu ştiu că suferă de diabet zaharat de tip 2 şi nu se adresează la medic decât atunci când apar primele complicaţii ale bolii sau când nivelul crescut al glucozei în sânge este depistat întâmplător, în timpul investigaţiilor medicale din alte motive de sănătate.

Potrivit American Diabetes Association, prezenţa valorilor zahărului în sânge între 5,6 și 7 mmol/l (sau 100-126 mg/dl) este considerată stare de hiperglicemie, în timp ce nivelul glucozei în sânge de peste 7 mmol/l (sau 126 mg/dl) indică cert diagnosticul de diabet zaharat.

Problema este că valorile mici ale glicemiei în sânge pot să nu determine simptome, acestea fiind uneori sesizabile doar la creşterea valorilor glucozei de peste 15-20 mmol/l (sau 250-300 mg/dl) în sânge. În acelaşi timp, valorile cronice ale glicemiei ce depășesc 7 mmol/l (sau 125 mg/dl) determină leziuni ale organelor interne.

Potrivit studiilor, hiperglicemia, ori nivelul crescut al glucozei în sânge, poate să apară cu 5-10 ani înainte de manifestarea primelor semne clinice de diabet, o perioadă suficient de lungă în care glucoza în exces şi alţi compuşi metabolici manifestă un efect toxic asupra celulelor din organism şi produc schimbări ireversibile la nivelul organelor-ţintă, între care leziuni renale, neurologice, cardiovasculare, afectarea retinei ochiului sau deteriorarea circulaţiei sangvine periferice.04_diabetesComplication3

Motivul pentru care creşte nivelul glucozei în sânge peste valorile normale

Carbohidraţii din alimente, precum pâinea, orezul, pastele, în timpul digestiei, sunt descompuşi de către organism în molecule de glucoză, cea mai importantă sursă de energie pentru corp. După fiecare masă, glucoza este absorbită în sânge, însă aceasta nu poate intra în celulele organismului fără ajutorul insulinei, un hormon secretat de către pancreas.

classes-of-drugs-used-in-diabetes-mellitus-type-2-australia-5yAtunci când nivelul de glucoză creşte în sânge, pancreasul este stimulat pentru a elibera insulină, care permite glucozei să intre în celule pentru a putea fi folosită în calitate de combustibil. Glucoza, care nu este utilizată în producţia de energie, este stocată în ficat şi muşchi sub formă de rezerve de glicogen.

În diabetul zaharat, însă, sunt diminuate drastic efectele insulinei asupra celulelor organismului, fie pentru că pancreasul nu poate produce suficientă insulină (în diabetul zaharat de tip 1), fie pentru că celulele organismului sunt rezistente la acţiunea insulinei, şi apare fenomenul rezistenţei la insulină, ori aceasta nu este sintetizată suficient de către pancreas, pentru a menține un nivel normal de glucoză în sânge (în diabetul zaharat de tip 2).

Dacă rezistenţa la insulină continuă să crească, se instalează diabetul zaharat de tip 2, concentrația glucozei în sânge se ridică peste normă, metabolismul glucozei se dereglează și mai mult, iar substanțele formate în urma utilizării incorecte a glucozei încep să afecteze structura și funcția vaselor sangvine și a nervilor, ducând, cu timpul, la apariția complicațiilor.

După 30-40 ani, vârstă când apare de obicei diabetul, este bine ca, cel puţin odată pe an să se dozeze glicemia în special la unele categorii de persoane, acestea fiind persoanele care au părinţi sau fraţi cu diabet, persoanele predispuse la obezitate, ori cele care suferă de unele dintre simptomele de mai jos.

Primele semne ale diabetului

  • Foamea şi oboseala – persoanele care observă că de la un timp au o poftă prea mare de mâncare, inclusiv de alimente dulci, şi care mănâncă mai mult ca de obicei, ar putea suferi de creşterea nivelului zahărului în sânge;
  • Setea – persoanele ce suferă de diabet au o sete nepotolită şi beau cantităţi mari de apă, peste 3-4 litri chiar şi în sezonul rece
  • Urinare abundentă – persoanele cu diabet urinează cantităţi prea mari de urină, peste 2-3 litri în 24 de ore şi pot avea micţiuni frecvente, mai multe de 5-7 ori pe zi.
  • Uscăciune în gură;
  • Mâncărimi ale pielii, din cauza cantităţii mari de lichide eliminate din organism, mucoasele şi pielea devin uscate, motiv pentru care pielea începe să producă mâncărimi.
  • Vedere înceţoşată

Alte simptome precum acutizarea infecţiilor micotice în organism, mâncărime vaginală, prurit între degetele de la picioare, sub sâni, inflamaţia foliculilor piloşi la nivelul pielii, vindecarea lentă a rănilor, tind să apară după ce glicemia a fost ridicată pentru o lungă perioadă în organism.

Creşterea continuă şi îndelungată a nivelului glucozei în sânge afectează fluxul sanguin la nivelul tuturor organelor şi poate cauza leziuni ale nervilor, manifestate prin dureri, amorțeli sau crampe musculare la nivelul mâinilor, picioarelor, respiraţie ,,dulce’’, cu miros de acetonă (acesta fiind un semn ce indică creşterea în cantităţi mari a nivelului corpilor cetonici în sânge).

De ce nivelul crescut al glucozei în sânge este nociv pentru organism?

Glucoza este un combustibil prețios pentru toate celulele din corp atunci când este prezentă în sânge în cantităţi normale. Altfel, aceasta, dar şi compuşii metabolici intermediari, precum corpii cetonici, devin o otravă cu acțiune lentă pentru celulele organismului.

Nivelurile ridicate de zahăr din sânge cauzează modificări ce duc la întărirea vaselor de sânge şi instalarea proceselor precoce de ateroscleroză a vaselor. Aproape orice organ al corpului poate fi afectat de prea mult zahăr în organism. Afectarea vaselor sanguine determină boli de rinchi, insuficiență renală, accidente vasculare, atacuri de cord, pierderea vederii sau orbirea, cataractă, slăbirea sistemului imunitar, infecții bacteriene ale pielii, infecții fungice, carii dentare, infecții ale gingiilor, disfuncții erectile,  leziuni ale nervilor, numite neuropatii,  circulație deficitară la nivelul picioarelor și a mâinilor, vindecare lentă a rănilor, risc de amputaţie la nivelul membrelor inferioare.

Pentru a evita complicaţiile diabetului zaharat este necesar să se menţină un nivel normal de zahăr în sânge. American Diabetes Association sugerează bolnavilor cu diabet zaharat să menţănă valorile glicemiei între 70-130 mg/dl, înainte de masă, şi mai puţin de 180 mg/dl după mese.

Primele măsuri luate în caz de diabet zaharat

Indiferent de durata diabetului şi nivelul glucozei ori hemoglobinei glicozilate în sânge, medicul va indica de fiecare dată pacientului să corecteze alimentaţia, să slăbească şi să menţină greutatea corpului în limitele normale, să înceapă un program de activităţi fizice regulate.

Nivelul glucozei în sânge scade atunci când slăbeşti!

Savanţii au constat că reducerea nivelului de grăsime în corp contribuie substanţial la normalizarea valorilor glicemiei în cazul persoanelor ce suferă de diabet zaharat de tip 2. Trebuie să știi că nu există o metodă  mai eficientă de a controla diabetul fără medicamente decât normalizarea greutăţii corpului.

Totul este în conexiune cu fenomenul rezistenţei la insulină! Insulina este un hormon secretat de către pancreas, care odată cu fluxul sanguin este răspândit în tot corpul. În special celulele muşchii şi ţesutul adipos interacţionează cu insulina prin anumiţi receptori, molecule speciale, situaţi pe suprafaţa celulor cu  Insulina glucoză în sânge se mărește, după mâncare, sau când ficatul începe să elibereze glucoza sintetizată în el.

Cu fluxul sangvin, insulina este transportată în tot organismul. Unele țesuturi (în special celulele mușchilor și țesutului adipos) sunt capabile să interacționeze cu insulina. Pe suprafața acestora se află nişte molecule speciale (receptori), care recunosc insulina și declanșează o serie de reacţii chimice, în cadrul cărora glucoza din sânge începe să pătrundă în interiorul celulelor musculare și adipoase pentru a fi utilizată.

Ce se întâmplă în organism în cazul rezistenţei la insulină?

Receptorii de pe suprafața celulelor țesutului adipos și muscular devin rezistenţi la acţiunea insulinei, aşa încât glucoza nu mai poate pătrunde în celule pentru a fi utilizată, iar nivelul ei în sânge creşte peste limitele normale. Cercetările științifice au determinat că rezistenţa la insulină se dezvoltă pe parcursul multor ani din cauza greutății excesive, alimentației incorecte, bogate în grăsimi saturate şi insuficienței cronice de efort fizic.

În același timp, s-a demonstrat că echilibrarea alimentației, adoptarea unui program de activități fizice regulate și reducerea greutății corpului diminuează rezistenţa la insulină şi scade nivelul glicemiei la bolnavii cu diabet zaharat de tip 2.

Exerciţiile fizice combat rezistenţa la insulină şi te ajută să învingi diabetul

Exerciţiile fizice au mai multe efecte benefice în cazul persoanelor ce suferă de diabet zaharat. Mişcarea creşte sensibilitatea celulelor la insulină, contribuie la controlul glicemiei, previne apariţia complicaţiilor cardiovasculare, scade nivelul grăsimilor din sânge, ajută la scăderea în greutate.

Este important să menționăm că de la debutul diabetului de tip 2 și până la apariția primelor complicații pot să treacă mulți ani și că în toată această perioadă, fiecare persoană are posibilitatea să încetinească evoluția bolii.

Experţii OMS recomandă cel puţin 30 de minute de activitate fizică pe zi, cum ar fi plimbările, înotul, ciclismul, mersul pe jos, jogging-ul, dansul, exerciţiile aerobice. Activităţile zilnice regulate reduc riscul de apariţiile a diabetului zaharat şi dezvoltarea complicaţiilor acestuia.

Au făcut cancer ovarian de la un produs cosmetic: Sute de femei dau în judecată un gigant farmaceutic

Un produs cosmetic utilizat timp de decenii în întreaga lume se află în centrul unui scandal uriaș, după ce sute de femei acuză un gigant farmaceutic că a pus pe piață un produs care le-ar fi cauzat cancer ovarian. Talcul, un ingredient popular folosit în produse cosmetice, inclusiv pudre pentru copii, a devenit subiectul unei acțiuni colective în instanță, scrie doctorulzilei.ro.

Sute de femei din Marea Britanie acuză gigantul farmaceutic Johnson & Johnson că produsele lor pe bază de talc le-au cauzat cancer ovarian. Printre cele implicate se află femei diagnosticate cu forme avansate ale bolii, unele dintre ele având doar câțiva ani de trăit.

Aceasta ar fi prima acțiune legală de acest gen împotriva companiei în Regatul Unit, după ce în SUA, Johnson & Johnson a plătit deja miliarde de dolari în compensații, în urma a mii de procese similare.

Legătura dintre pudra de talc și cancer ovarian: ce spun studiile?

Talcul, un mineral utilizat de zeci de ani în pudrele pentru copii și produse de îngrijire personală, este suspectat de a fi contaminat cu azbest, o substanță cancerigenă bine cunoscută. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, talcul este „probabil cancerigen pentru oameni”. Studiile au indicat că particulele de azbest pot rămâne blocate în țesuturi moi după inhalare sau aplicare pe piele, provocând inflamații care pot duce la cancer.

Deși Johnson & Johnson neagă aceste acuzații, susținând că produsele lor sunt sigure și că testele lor nu au detectat azbest, numeroase studii sugerează contrariul. Încă din anii ’90, cercetări restrânse au evidențiat o posibilă legătură între utilizarea talcului în zona genitală și cancerul ovarian.

Replica Johnson & Johnson

Johnson & Johnson a oprit vânzarea de talc în SUA în 2020 și în Regatul Unit în 2023, invocând „presiuni financiare” și o „campanie de dezinformare” despre siguranța produsului. Reprezentanții companiei susțin că majoritatea proceselor din SUA au fost câștigate sau anulate și că produsele lor nu conțin azbest.

Ce trebuie să știe consumatorii?

Riscul asociat utilizării talcului pentru îngrijirea personală rămâne un subiect controversat. Experții în sănătate recomandă prudență, mai ales când vine vorba de utilizarea talcului în zona genitală. Pentru femeile diagnosticate cu cancer ovarian, cunoașterea istoricului medical și raportarea utilizării talcului ar putea ajuta la stabilirea unui diagnostic mai precis.

Efecte devastatoare! Cât de grav ne poate îmbolnăvi navigatul pe telefon în timpul nopții

Utilizarea telefoanelor inteligente, a tabletelor și a oricărui dispozitiv care generează lumină, mai ales albastră, în timpul nopții poate să ne îmbolnăvească grav, pe termen lung, spun specialiștii. Din cauza tehnologiei omenirea a început să sufere din cauza poluării luminoase, scrie adevarul.ro.

Electricitatea și aplicațiile sale sunt indispensabile în lumea modernă. Totul funcționează cu ajutorul curentului electric. Sunt lumini peste tot, pe străzi, firmele luminoase ale magazinelor, în casă și la serviciu.

Orașele dezvoltate, în special, sunt luminate și în timpul nopții, aproape ca în timpul zilei.  Noile dispozitive precum calculatoarele, televizoarele sau telefoanele inteligente ne fac să stăm cu ochii în lumină mai tot timpul. Specialiștii au făcut însă o descoperire tulburătoare: lumina ne îmbolnăvește, mai ales noaptea. Evident, efectele sunt pe termen lung. Oamenii de știință au definit o nouă formă de poluare: poluarea luminoasă. Efectele ei sunt devastatoare, de la diabet la cancer sau alzheimer.

Conceptul de poluare luminoasă s-a conturat în anii 50. Specialiștii au constatat că lumina intensă, pe timpul nopții, ar putea să ne afecteze sănătatea. În anii 80 s-a născut o mișcare globală odată cu fondarea organizației International Dark-Sky Association( IDA). În ultimele două deceniii studiile asupra efectelor poluării luminoase s-au intensificat iar efectele nocive ale acesteia au fost studiate în mod amplu. Un studiu din anul 2024 care a folosit datele din satelit pentru a măsura poluarea luminoasă a 13.000 de locuințe, a demonstrat faptul că cei care trăiesc în orașe foarte luminate pe timpul nopții au un risc de a face hipertensiune arterială cu peste 31% la sută mai mare. Un alt studiu, realizat în Hong Kong, unul dintre cele mai luminate orașe pe timpul nopții, a scos la iveală faptul că persoanele aflate în zone foarte expuse poluării luminoase au un risc de deces provocat de bolile cardiovasculare cu 29% mai ridicat.

Alte studii indică faptul că poluarea luminoasă, mai ales din orașele mari, poate crește riscul de anevrism sau accident cerebral vascular cu 17%. Poluarea luminoasă este provocată de o combinație nocivă de iluminat stradal intens, panouri publicitare și firme luminate intens, circulația și activitatea nocturnă. La această poluare luminoasă exterioară se adaugă și poluarea luminoasă din interiorul locuințelor, provocată mai ales de tot felul de dispozitive care utilizează lumina albastră. Tot statisticile indică faptul că din anul 2011, procentul de iluminare a orașelor pe timpul nopții crește cu cel puțin 10% în fiecare an. Concomitent cu această creștere a poluării luminoase, se înmulțesc și studiile care indică faptul că lumina puternică din timpul nopții are consecințe devastatoare asupra organismului uman: diabet, cancer, boli cardiovasculare, Alzheimer și chiar infertilitate. ”Fiecare foton contează„ a precizat pentru webmed John Hanifin, medic și director asociat al  Thomas Jefferson University’s Light Research Program. 

„Lumina albastră„ inamicul sănătății noastre, pe timp de noapte

Până în epoca industrială, adică secolul al XIX lea, oamenii obișnuiau să doarmă în două etape. Prima dintre acestea începea seara, odată cu lăsarea întunericului, adică în jur de ora 7-8 seara iarna și 9-10 seara în timpul verii. În  jur de ora 1.00 antemeridian, urma o perioadă de veghe în care oamenii se trezeau. După o oră de veghe, somnul era continuat până în jur de 5-6 dimineața. Odată cu iluminatul locuințelor dar mai ales odată cu apariția surselor de petrecere a timpului liber, precum radioul sau televizorul, somnul în două etape a dispărut.

Oamenii stau până mai târziu și folosesc lumina artificială pentru a-și continua activitățile chiar și după lăsarea întunericului. În era digitală, abundența gadgeturilor, prezența internetului în toate locuințele și colțurile lumii, țin tot mai mult oamenii în fața ecranelor cu lumină albastră, pe timpul nopții.

Dacă utilizarea telefoanelor inteligente, a tabletelor, laptop-urilor sau a calculatorelor pe timpul zilei nu este neapărat o problemă, evident dacă nu există o utilizare excesivă, pe timpul nopții poate duce la complicații serioase pentru organism. Prima dintre acestea este tulburarea somnului. Expunerea la lumina albastră pe timpul nopții afectează producția de melatonină, un hormon foarte important care are rolul de alternare a stării de veghe cu cea de somn. Tulburarea producției de melatonină duce la tulburări de somn, precum insomnie și întreruperea ciclurilor circadiene. Pe termen lung, această întrerupere a ciclurilor circadiene, ca o consecință a expunerii repetate la lumină albastră pe timpul nopții înainte de culcare, duce la boli grave precum diabet de tip 2, boli cardiovasculare, cancer sau disfuncții cognitive. 

Cum ne poate îmbolnăvi poluarea luminoasă

Poluarea luminoasă care a devenit o problemă tot mai gravă în era digitală, fie că vorbim de iluminatul exterior, cel interior al locuinței sau despre lumina albastră a dispozitivelor, poate cauza probleme deosebit de serioase pe termen lung.

De exemplu, Randy Nelson, un medic și om de știință în domeniul neurologiei de la West Virginia University spune că între poluarea luminoasă și creșterea riscului de cancer la sâng este o legătură foarte strânsă. Acesta a participat la realizarea unui studiu asupra a peste 100.000 de profesori din California, privind impactul poluării luminoase asupra organismului. Rezultatele au indicat faptul că femeile care trăiau în zonele cu poluare luminoasă accentuată aveau un risc cu 12% mai mare de a dezvolta cancer la sân.

Riscurile produse de poluarea luminoasă sunt mai mare cu 2% decât cele cauzate de alimente ultra-procesate, arată același studiu. Totodată expunerea pe termen lung, la lumină, în timpul nopții, arată un studiu recent, comportă riscuri mai mari de îmbolnăvire decât consumul de alcool sau obezitatea. În plus, cercetările au demonstrat că iluminatul nocturn, fie în exterior, fie în interior, întrerupe ciclurile circadiene, crește inflamația în organism, afectează diviziunea celulară și are rol de supresor al melatoninei cunoscut drept „hormonul întunericului”.

Un alt studiu de această dată din China, indică faptul că oamenii care trăiesc în cele mai luminate zone au un risc de a face diabet cu 28% mai mare. Oamenii de știință chinezi spun că peste 9 milioane de chinezi suferă de diabet din cauza poluării luminoase. 

Circa 13% dintre adolescenții de 13-15 ani din R. Moldova fumează țigări electronice. Campanie lansată în toată țara

12,7% dintre adolescenții de 13-15 ani din Republica Moldova întrebuințează în prezent țigări electronice. La nivel mondial, datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că 37 de milioane de copii cu vârste între 13 și 15 ani utilizează țigări electronice și alte produse din tutun și nicotină, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În contextul creșterii alarmante a consumului produselor de tutun și nicotină, Ministerul Sănătății, Ministerul Educației și Cercetării, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, în parteneriat cu Biroul Organizației Mondiale a Sănătății din Republica Moldova și cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, lansează campania antifumat și despre pericolul țigărilor electronice NU TE LĂSA ABURIT(Ă)!

Evenimentul va avea loc astăzi, 19 noiembrie 2024, ora 12:30, în incinta Liceul Teoretic Republican „Aristotel” (Chișinău, Telecentru, str. Sprîncenoaia, 1).

În cadrul experimentelor interactive, elevii vor afla despre conținutul substanțelor chimice din țigările electronice și efectele acestora asupra sănătății.

De asemenea, va fi lansat și concursul de videouri „Viața fără nicotină și tutun. Reportaj din viitor”, dedicat tuturor elevilor din Republica Moldova. Aceștia vor avea ocazia să participe și să devină reporteri ai unui viitor mai sănătos, liber de substanțe nocive.

Un om de afaceri a trăit o viață de lux în pandemie. Și-a cumpărat o insulă paradisiacă cu banii furați de la stat
Articolul anterior
Mitropolitul Vladimir convoacă o adunare cu toți protopopii și stareții
Articolul următor