Reacţia alergică poate fi uşoară. Se manifestă prin strănut, ochi roşii, nas înfundat. Dar se poate agrava, punând în pericol viaţa pacientului. Despre cauzele, remediile şi cum să evităm apariţia alergiilor de primăvară ne va spune şefa Secţiei Alergologie a Spitalului Republican, Marina Casapciun.
Ce este o reacţie alergică?
Simptomatologia alergică apare atunci, când sistemul imunitar al organismului reacţionează la o substanţă străină, care nu se găseşte în mod normal în organism. La contactul cu un alergen, organismul unei persoane alergice produce o mare cantitate de anticorpi (proteine pentru apărarea împotriva bolii), care se fixează pe anumite celule din ţesut şi din sânge şi eliberează puternici agenţi chimici, care, circulând prin organism, declanşează simptomele alergiei.
Cauzele acestor alergii
În fiecare primăvara, orice pacient alergic suferă din cauza polenizării, înfloririi sau impurităţilor din atmosferă. Sunt trei valuri ale unei astfel de alergii:
- Primul val este primăvara – alergiile cauzate de polenul pomilor şi arborilor;
- Al doilea val este vara – alergiile cauzate de polenul gramineelor (fân, gazon, porumb, secară);
- Al treilea val este de la sfârşitul verii până în toamnă – alergiile cauzate de polenul erbaceelor şi de răspândirea sporilor de ciuperci.
Cum se manifestă alergia
Reacţiile clinice se manifestă preponderent prin rinită, conjunctivită şi sinuzită alergică. Pacientul lăcrimează, ochii sunt iritaţi, apare obstrucţia nazală, strănut şi gât inflamat. În perioada de acutizare trebuie să te adresezi medicului specialist. Dacă se confirmă că este o alergie sezonieră, atunci ţi se va prescrie o terapie simptomatică în perioada de acutizare. Dacă în fiecare sezon pacientul nu face terapie profilactică, simptomele clinice progresează, iar la sfârşit pacientul se poate lupta cu un astm bronşic.
Tratamentul alergiilor sezoniere
Tratamentul propriu – zis are două etape:
- Dacă pacientul are manifestări clinice, sunt indicate preparatele preponderent antihistaminice. Este vorba despre medicamentele care blochează receptarea histaminei, o substanţă produsă de corp în caz de alergie.
- Preparatele steroidiene topice – Spay-urile nazale sunt folosite pentru curăţarea mucoasei, pentru eliminarea prafului de polen şi după aceea putem administra preparate topice terapeutice deja cu eficacitate mai înaltă, în cazul când nu se face igiena nazală. Aceste preparate sunt pentru stabilirea membranei celulei alergice a mucoasei. Se mai administrează picături oftalmologice şi spray-uri pentru gât.
Atenţie!
În perioada rece, când pacientul nu are contact cu polenul, el trebuie neapărat să se adreseze medicului, pentru tratamentul imuno specific ca profilaxie de acutizare. Se face o vaccina specială şi de procedură.
Cum eviţi alergiile în această perioadă?
- Stai mai mult în casă, ca să nu ai contact cu natura;
- Nu ieşi afară în zilele când vântul şi soarele bat tare;
- Încearcă să reduci din activitatea în aer liber între orele 5-10 dimineaţa, când nivelul polenului este mare;
- Ţine geamurile maşinii închise când conduci;
- Când intri în casă schimbă-ţi hainele, fă duş şi prelucrează mucoasa nazală;
- Evită să miroşi flori;
- Exclude picnicurile în perioada polenizării.