Cu siguranţă, foloseşti des cartoful în bucătărie, dar important este cum îl găteşti, pentru a beneficia de proprietăţile lui nutritive şi terapeutice.
Iar mitul “cartoful îngraşă” este o încriminare falsă, el poate fi folosit şi în curele de slăbire.O sursă bună de vitamine şi minerale
Cartoful conţine din abundenţă potasiu, o cantitate semnificativă de calciu, magneziu, fosfor şi fier. În tuberculi se mai găsesc şi vitaminele C, B, B2, B6, PP B, D, K, E, acid folic, caroten şi acizi organici.
Virginia Ciobanu
Medic Fizioterapeut, Fitoterapeut, Naturopat, specialist Su-Djoc, Homeopat
Proprietăţile terapeutice ale cartofului
Datorită conţinutului ridicat de potasiu, cartoful are proprietăţi diuretice (elimină apa şi sarea din organism), de aceea este recomandat şi în curele de slăbire. Dar atenţie, cartoful are de 2-3 ori mai multe glucide, decât oricare altă legumă, de aceea se recomandă consumul acestui produs numai de 2 -3 ori pe săptămână şi în combinaţie cu legume (nu cu alimente grase).
Combate gastrita, ulcerul gastric şi duodenal
Sucul proaspăt de cartof este un veritabil medicament, în cazul ulcerului sau gastritei. Amidonul din compoziţia sa este un anti-inflamator, care ajută în cazul bolilor gastro-intestinale. Bea un pahar de suc dimineaţa pe stomacul gol, după o oră poţi să iei micul dejun. Faci această procedură 10 zile consecutiv, iar după zece zile de pauză repeţi tratamentul iarăși timp de 10 zile. De asemenea scoate toxinele din organism, în amestec cu sucul de morcov şi sucul de ţelină. Sucul de cartof crud se consumă rapid după stoarecere.
Cataplasmele cu cartofi reduc inflamațiile articulaţiilor şi durerile reumatice
Pui un cartof ras prin răzătoare pe o bucată de tifon sau pânză (poţi adăuga o lingură de miere) şi aplici bandajul pe zona dureroasă timp de câteva ore.
Te scapă de migrene
Aplică pe frunte un cartof ras, acţionează ca un analgezic, chiar şi în cazul migrenelor. Sau poţi face o cură de 6 zile, în cazul migrenelor cronice, cu suc de cartof proaspăt. Bea sucul cu jumătate de oră înainte de masă.
Tratează tractul respirator
Dacă suferi de guturai sau bronşită, fierbe un cartof cu coajă, pisează-l şi pune o lingură de ulei vegetal şi 2-3 picături de iod. Pune compoziţia pe o cârpă sau tifon şi aplică o compresă pe piept şi pe gât.
Tratament pentru hipertensiunia arterială
Persoanele, care suferă de hipertensiune arterială pot face un decoct din 4 cartofi spălaţi bine, peste care se toarnă 0.5 l apă, se fierb timp de 15 minute, apoi se lasă să se răcească şi se bea decoctul, înainte de masă cu 30 minute.
În ce cazuri eviți consumul de cartof
Evită tuberculii verzui sau încolţiţi, ei conţin o substanţă toxică numită solanină care creează stari neplăcute, iar în cantităţi mari poate fi fatală. Despre prezenţa acesteia ne vorbesc gustul amărui al cartofului şi senzaţia de usturime în gât. Pentru a neutraliza elementele toxice, prepară termic cartoful (copt sau fiert în coajă), astfel se distruge solanina şi se păstrează mineralele şi vitamilele din tuberculi. Interzis este cartoful prăjit, pentru că el conţine solanină, în plus mai formează şi un alt compus toxic şi cancerigen.
Când fierbi cartofii este bine să-i pui în apă clocotită, pentru a păstra proprietăţile terapeutice. Nu lăsa în apă mai mult de 15 minute cartofii curăţaţi.
Sfaturi de frumuseţe
Dacă în fiecare zi ai ţine timp de 5 minute mâinile în apă, în care a fiert un cartof, atunci vei avea o piele fină şi moale, la fel te va ajuta în cazul unghiilor fragile sau a infecţiei fungice, pentru că este anti-bacterian şi emolient.
În cazul inflamaţiilor pielii, aplică un amestec dinr-un cartof ras cu făină de grâu. Ţine timp de 20 minute masca pe faţă, după care o speli cu lapte rece. Masca de cartofi revigorează, hrăneşte şi chiar netezeşte pilea ridată. Reduce ridurile de pe faţă, dacă este combinat cu smântână. Pielea uscată devine moale şi elastică.
Pentru pungile de sub ochi, aplică o mască de cartof ras, învelit în tifon timp de 15 minute.
Text: Snejana Ţugui