Cătina tratează ulcerul şi virozele respiratorii. Reţete naturiste

Bogată în pigmenţi şi nutrienţi benefici pentru sănătate, cătina este un elixir al sănătăţii. Bobiţele de cătină sunt încărcate în vitaminele C, A, E, B, flavonoide cu acţiune antioxidantă, microelemente, taninuri, enzime, pectine.

separator
catina4-sursa1_20

Cătina se recoltează toamna înainte de instalarea îngheţului
Bobiţele de cătină proaspăt culese sau congelate sunt cele potrivite pentru consum. Experţii în alimentaţie susţin că bobiţele culease ce stau la tarabe mai mult de două săptămâni se oxidează şi pierd din calităţi fapt pentru care este binevenită congelarea boabelor de cătină (se recoltează crenguţele de cătină, se pun la îngheţat după care boabele se scutură).

Cătina este bogată în vitaminele C şi A care fortifică imunitatea
Fructul este bogat în vitamina C (de 10 ori mai mult decât o portocală), precum şi vitaminele E, A, K, complexul B, dar şi magneziu, kaliu, fier, acizi graşi polinesaturaţi, uleiuri complexe din care este obţinut uleiul de cătină, flavonoide, pectine, taninuri, aminoacizi, celuloză, enzime ce oferă boabelor de cătină proprietăţi emoliente, cicatrizante, vitaminizante, depurative.652x450_065099-catina

Cătina are proprietăţi puternice antioxidante
Boabele de cătină conţin mai mult de 100 de fitonutrienţi, inclusiv flavonoide, taninuri, acizii galic şi elagic antioxidanţi, pigmenți vegetali carotenoizi (licopen, zeaxantină, criptoxantină), vitaminele antioxidante C, E, A în cantităţi însemnate. Compuşii antioxidanţi ai cătinei au efect antiinflamator, antimicrobian, neutralizează acţiunea nocivă a radicalilor liberi aupra organismului, contribuie la întărirea imunităţii.

Cătina uşurează simptomele răcelii, are proprietăţi antiinflamatoare
Extractul de cătină a scăzut nivelul proteinei C reactive din sânge, un marker comun indicator al inflamaţiei şi riscului de boli cardiace, potrivit unui studiu publicat în 2008 în European Journal of Clinical Nutrition.

Cătina este potrivită în viroze respiratorii
În medicina tradițională chineză, tibetană cătina este folosită ca remediu pentru boli de ficat, febră, inflamație, tuse, răceală, viroze respiratorii, diaree, leziuni cutanate, ateroscleroză, în diferite tipuri de cancer. Uleiul de cătină este inofensiv, regenerant şi emolient în caz de leziuni, fisurări ale sfârcurilor la mamele ce alăptează.

Vitamina C, prezentă în cantităţi mari în boabele de cătină, are proprietăţi antivirale, aceasta inhibă activitatea intracelulară a virusurilor ce cauzează infecţii respiratorii şi uşurează evoluţia stărilor de răceală.1 (1)

Cătina tratează ulcerul gastric şi previne bolile de inimă
Cercetările au demonstrat efectele protectoare și curative ale cătinei în ulcerul gastric, vindecarea leziunilor pielii. Un studiu clinic sugerează utilitatea cătinei în prevenirea şi tratarea bolilor de ficat.

Nivelul înalt de carotenoizi din aceste fructe de pădure ajută la protejarea vederii, luptă împotriva degenerării maculare a retinei (cea mai frecventă cauză de orbire la persoanele în vărstă), previne bolile de inimă, hipercolesterolemia, diabetul zaharat tip 2.

Un alt studiu publicat în 2005 în Biological and Pharmaceutical Bulletin a găsit eficienţa cătinei în combaterea tulburărilor de memorie și leziunilor neuronale.

Cătina păstrează prospeţimea tenului
Nutrienţii din catină, compuşii antioxidanţi de rând cu vitaminele A şi E, sunt benefici pentru sănătatea pielii, contribuie la regenerarea pielii, minimizează riscul de îmbătrânire şi formare a ridurilor. Cătina previne anemia, datorită conţinutului înalt de vitamina C care îmbunătăţeşte absorbţia fierului, este tonică, înlătură oboseala, astenia, efectele stresului asupra organismului.

Siropul din fructe de cătină

Se prepară din miere si fructe întregi sau zdrobite în proporţie de 1:1, pus în borcan închis ermetic si pastrat la frigider; este valoros întrucât păstrează proprietăţile nealterate ale boabelor; se iau câte 1-2 linguriţe pe zi ori sub formă de ceai.

Infuzia din fructe de cătină uscate sau decongelate, zdrobite
Se prepară din 1- 2 linguriţe de fructe peste care se toarnă 250ml apă clocotită, se lasă la infuzat 30min, se consumă în anotimpul rece ca ceai vitaminizant benefic în răceală.

Uleiul din fructe de cătină
Este produs în industria farmaceutică ca medicament, în condiţii casnice – poate fi preparat prin macerarea fructelor de catină timp de 21-30 de zile în ulei vegetal de floarea soarelui sau măsline (uleiul de casă poate fi administrat intern sau extern – în acnee, ten gras, leziuni gingivale, însă nu şi extern în arsuri sau răni deschise ale pielii).

Fructele de cătina pot fi consumate şi sub formă de gem, sirop sau vin.

Fumatul, interzis în mai multe locuri și amenzi până la 15 000 de lei

Lista locurilor în care este interzis fumatul va fi extinsă. Vor fi incluse terenurile de sport, parcurile acvatice sau zonele din preajma piscinelor. Un proiect de lege care conține măsuri pentru combaterea și prevenirea fumatului a fost supus consultărilor publice la Parlament, transmite IPN.

Autorii documentului propun amenzi mai mari atât pentru comercializarea produselor din tutun în locuri interzise sau minorilor, precum și pentru persoanele care utilizează aceste produse în locuri interzise. Astfel, persoanele care vor comercializa aceste produse minorilor sau nu vor verifica vârsta cumpărătorului vor risca amenzi între 8 750 și 10 000 de lei, precizează Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului.

La fel, amenzi mai dure vor fi aplicate persoanelor juridice care vor admite fumatul în locuri interzise. Acest lucru va fi sancționat cu amendă de până la 12 000 de lei pentru persoanele cu funcții de răspundere și de până la 15 000 de lei pentru persoanele juridice, cu privarea dreptului de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la șase luni până la un an. Se propune ca persoanele fizice care fumează în locuri interzise să fie sancționate contravențional cu amendă de până la 2 250 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 40 la 60 de ore.

Documentul mai conține cerințe unice pentru etichetarea tuturor produselor din tutun, inclusiv țigaretele electronice, flacoanele de reumplere și produsele din plante pentru fumat. Acestea vor trebui să conțină avertismente clare despre riscurile consumului de nicotină. Se introduc noi interdicții pentru promovarea și sponsorizarea produselor din tutun și conexe, inclusiv în jocurile video sau programele TV.

Propunerile expuse în cadrul consultărilor publice vor fi luate în considerare la definitivarea documentului. Proiectul de lege urmează a fi examinat la ședințele comisiilor permanente și, ulterior, va fi propus spre examinare în plenul Parlamentului.

Potrivit datelor statistice, trei din zece moldoveni de vârsta adultă sunt fumători, iar mai mult de un sfert consumă zilnic produse din tutun.

Farmacia Familiei și Centrul Medical Avangard Med – un parteneriat exclusiv în avantajul clienților!

Anunțăm lansarea parteneriatului dintre Farmacia Familiei și Centrul Medical Avangard Med, o colaborare dedicată sănătății clienților noștri. Astfel, clienții Farmaciei Familiei beneficiază de o reducere specială de 50% la serviciile medicale oferite de Avangard Med, prezentând cardul de fidelitate Farmacia Familiei.

Reducerea este valabilă până pe 25 noiembrie, oferind oportunitatea de a accesa o gamă variată de servicii medicale la standarde înalte de calitate.

Avangard Med este deja recunoscut pentru echipa sa de specialiști dedicați și pentru echipamentele moderne utilizate în diagnosticare și tratament, iar acum, prin parteneriatul cu Farmacia Familiei, își propune să facă accesibile aceste servicii tuturor celor care pun sănătatea pe primul loc.

Nu ratați ocazia de a vă bucura de consultații și investigații la jumătate de preț, într-un mediu sigur și profesionist! Vizitați site-ul Avanagard Med și aflați mai multe despre serviciile Centrului Medical.

Farmacia Familiei și Centrul Medical Avangard – partenerii sănătății familiei!

14 noiembrie, Farmacia Familiei măsoară gratuit glicemia/P

Măsurarea nivelului de zahăr în sânge este cea mai bună metodă de a depista la timp maladia (diabetul zaharat) și de a o trata fără a ajunge la complicații.

Farmacia Familiei va măsura GRATUIT glicemia. Orice vizitator are posibilitatea să verifice indicele de glicemie în sânge pe parcursul zilei de 14 noiembrie (în intervalul orelor 9:00 – 12:00).

Lista filialelor unde se va măsura GRATUIT glicemia:

ADRESE
Chisinau, Albisoara, 4
Chisinau, Cuza Voda, 16
Chisinau, Stefan cel Mare, 148
Chisinau, Stefan cel Mare, 67
Chisinau, Testemitanu, 21
Chisinau, Moscova 20
Chisinau, Mircea cel Batrin 41
FF, fil.Chisinau, Moscovei 5 hyperdita
Chisinau, Calea Iesilor, 2/3
Chisinau, Cuza Voda 44
Chisinau, Miorita 3-5
Chisinau, Bogdan Voievod,1/ C
Chisinau, Ginta Latina, 10
Chisinau, Hristo Botev, 6
Chisinau, Mircea cel Batrin, 10/3
Chisinau, Mircea cel Batrin, 24
Chisinau, Dacia, 23
Chisinau, Stefan cel Mare, 126
Chisinau, Dacia 49/19
Chisinau, Alba Iulia, 184/3
Chisinau, Miorita, 11
Chisinau, Socoleni, 7
Chisinau, Soseaua Hincesti, 60/4(2)
Chisinau, Dacia, 3/3
Chisinau, Traian, 23/1
Chisinau, Alba Iulia, 91
Chisinau, Albisoara, 80/10
Chisinau, Grenoble, 128/2
Chisinau, Grigore Vieru, 21
Chisinau, Igor Vieru, 13/1
Chisinau, Mircea cel Batrin, 4/6
Chisinau, Sarmizegetusa, 35
Chisinau, Tudor Vladimirescu, 10/1
Chisinau, Arborilor, 21
Chisinau, Dacia, 62
Chisinau, Mircea cel Batrin, 3
Chisinau, Moscova, 16
Chisinau, Moscova, 9/5
Chisinau, Stefan cel Mare, 6
Chisinau, Testemitanu, 3 (Kaufland)
Anenii Noi, Concilierii Nationale, 10
Balti, Bulgara, 70 (HD)
Orhei, V. Lupu. 15A
Ungheni, Nationala, 17 (HD)
Cahul, Stefan cel Mare, 24D (HD)

Vrem să te ajutăm să previi această afecțiune, de aceea timp de trei zile, 13 – 14 – 15 noiembrie, am pregătit oferte pentru tine și cei dragi. 

Te așteptăm pe 14 noiembrie în filialele Farmacia Familiei pentru a testa gratuit glicemia!

Beneficiază pînă pe 25.11.24 de o reducere specială de 50% la serviciile medicale oferite de Avangard Med, prezentând cardul de fidelitate Farmacia Familiei.

/P/ Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției.

Surpriză pentru un pacient externat după 6 luni de Covid. Medicii i-au cântat și au dansat
Articolul anterior
Coronavirus: Pentru bolnavii cu forme severe, recuperarea este un proces lent și îndelungat
Articolul următor