Alunitele sunt excrescenţe mici pigmentate apărute la nivelul pielii. De regulă, acestea sunt tumori benigne, de mai multe feluri, care nu prezintă pericol din cauza numărului lor pe piele, ci, mai degrabă, pentru faptul dacă îşi schimbă în timp aspectul, îşi modifică culoarea, devin mai mari, dureroase, înconjurate de un lizereu roşu.
În termeni medicali, aluniţele poartă denumirea de nevi melanocitari, care se formează ca urmare a acumulării de melanocite, celule care produc melanina şi care conferă pielii aspectul caracteristic pigmentat.
Frecvent, aluniţele apărute la vârsta adultă se pot încadra în riscul de stări precanceroase sau cancere cutanate. De aceea, în asemenea situaţie este neapărat să consulţi medicul.
Ce faci dacă ţi-ai rupt o aluniţă?
Este indicat să mergi la medic, întrucât există riscul ca aceasta să se malignizeze.
,,În primul rând, trebuie să aflăm dacă este, într-adevăr, o aluniţă, pentru că mai există diferite leziuni asemănătoare, precum papiloame, angioame. Dacă este vorba de o aluniţă, trebuie excizată chirurgical, în maximum 2-3 săptămâni de la momentul ruperii. Nu trebuie să ne fie frică să o scoatem, în caz contrar riscăm ca celulele nevului să se înmulţească anarhic şi să se transformă în tumoră malignă’’, spune Dr. Oana Clătici, medic dermatolog.
Aluniţa este eliminată în profunzime, după care se face o biopsie la marginile plăgii, pentru a stabili dacă leziunea a fost extrasă în profunzime şi dacă în jurul ei a rămas doar ţesut sănătos.
Medicii nu recomandă cauterizarea, sau arderea, întrucât există riscul ca leziunea să nu fie extrasă în totalitate.
Dacă s-a rupt aluniţa, nu e cazul să intri în panică şi să aplici creme. Cel mult, poţi dezinfecta rana cu substanţe antiseptice, precum alcool, rivanol, betadina, şi să aplici un pansament steril, până ajungi la medic, mai ales dacă sângerează.
Totuşi, nu întârzia cu vizita la medic.
,,În 2-3 zile este bine să se prezinte persoana la medic. Există foarte multe cazuri când aluniţele traumatizate s-au transformat în melanoame, adică cancer de piele, pentru că bolnavii s-au prezentat târziu la spital’’, mai spune medicul dermatolog.
În schimb, rănirea negilor, excrescenţe de culoare deschisă la nivelul pielii, şi a papiloamelor, excrescenţe simple, nu pune probleme. Excizarea acestora este, mai degrabă, de ordin estetic, întrucât se înmuleţsc foarte repede, în special în zona gâtului, axilei şi a sânilor şi devin deranjante.