Iată câteva idei greşite despre alimente şi băuturi:
Produsele dietetice pentru diabetici conţin înlocuitori de zahăr sau edulcoranţi, în locul zahărului obişnuit. Dar ele trebuie consumate respectând un program dietetic. Ceea ce înseamnă că sunt luate în calcul la cantitatea substanţelor nutritive, iar limita lor este stabilită de planul de regim.
2. Fructoza e mai sănătoasă decât zahărul obişnuit
Fructoza are un index glicemic mai mic decât zahărul obişnuit. Cu toate acestea, cantitatea maximă de consum zilnic nu trebuie să depăşească 40 g, nici în cazul fructozei, nici în cazul zahărului obişnuit. Deoarece zahărul prea mult nu afectează doar greutatea corporală, ci şi trigliceridele (grăsimile) din sânge. Care grăbesc sclerozarea vaselor şi îngroaşă consistenţa sângelui.
3. Sucurile fără zahăr sunt băutura potrivită pentru diabetici
Indicaţia „fără adaos de zahăr” înseamnă doar că sucului respectiv nu i s-a adăugat zahăr obişnuit de consum. Cu toate acestea, sucul conţine – în funcţie de felul fructului – între 6-12 g de zahăr la 100 ml şi trebuie, deci, băut cu economie.
4. La legume nu există restricţii, se pot mânca după bunul plac
Nu există aliment pe care să-l putem mânca fără limite. Dacă mâncăm mai mult decât avem nevoie, ne îngrăşăm. Chiar dacă este vorba despre legumele sănătoase.
5. Bananele conţin mai mult zahăr decât merele
Este valabil doar dacă sunt comparate porţii de câte 100 g. O banană mică, fără coajă, cântăreşte 100 g şi conţine circa 21 g de zahăr, iar un măr mare cântăreşte – fără partea lemnoasă şi sâmburi – 200 g şi conţine 23 g de zahăr.
6. Slăbim, dacă înlocuim dulciurile cu fructele