Ce probleme de sănătate ascunde pofta de dulce?

Una dintre marile ispite pentru femei sunt… dulciurile. Tânjim după ele, ne abţinem de la ele, ocazional le devorăm şi aşa mai departe. Dincolo de simpla plăcere de mânca, te-ai întrebat vreodată de ce pofteşti la dulce atât de des?

separator
emotional_eating_62993300

Doctorul american  Jacob Teitelbaum descrie aceste fenomen în cartea sa „Combate acum dependenţa de zahăr!”, unde prezintă posibile cauze ale apariţiei poftei de dulce. Medicul american vorbeşte despre patru tipuri de dependenţe de zahăr, declanşate de diferiţi factori, de la schimbări hormonale la infecţii în organism.

Situaţia porneşte deseori de la un surmenaj fizicdepresie-shutterstock1

Lucrezi peste 40 de ore pe săptămână şi te simţi obosită aproape tot timpul. Cafeaua de dimineaţă este nelipsită, iar fără dulciuri nu faci faţă zilei în curs. Totodată, simţi nevoia să consumi băuturi carbogazoase. Suferi de diverse tipuri de dureri la nivelul corpului, migrenele făcând parte din „agenda zilnică” a organismului tău.

Probleme tiroidiene

Printre cauzele oferite de doctorul Jacob Teitelbaum se numara lipsa de odihnă şi un regim alimentar necorespunzător, deseori compus din mâncăruri tip fast-food şi snacks-uri. Acestea oferă energie corpului doar pe moment. Într-o astfel de situaţie, glanda tiroidă este deseori responsabilă de dependenţa de zahăr. Suprasolicitată, tiroida necesită un aport zaharos pentru a funcţiona. Cofeina agravează adictia (dependenţa de dulce), iar organismul intră într-un cerc vicios.

img_965611_thumbs_600x400_717661

Pentru ameliorarea stării generale de sănătate, Teitelbaum propune să renunţi la cafea şi să o înlocuieşti cu ceai. Bea mai multă apă pentru a vă curăţa organismul.

Renunţă la alimentele procesate şi la cele din făină albă şi introdu cerealele integrale în dieta zilnică. Acestea menţin un nivel constant al zahărului în sânge. Totodată – foarte important – dormi mai mult! Un somn bun va reduce pofta de mâncare şi nevoia de dulce.

Candidoza

Potrivit studiilor doctorului american o mare parte din persoanele care poftesc după dulciuri suferă de candidoză. Organismul intră într-un nou cerc vicios. Raspândirea candidei generează pofta de dulce, iar zahărul favorizează extinderea ciupercii. Totodată, stresul care creşte secreţia unui hormon denumit cortizol reduce imunitatea organismului, permiţând extinderea candidei.img_674182_thumbs_600x400_candidoza-1

Solutia constă în eliminarea cofeinei şi a tuturor produselor care conţin zahăr din organism şi trecerea la o dieta bogată în cereale integrale. Regimul trebuie ţinut cinci luni, în care este bine să mănânci şi alimente probiotice. Abia după această perioadă, nivelul bacteriilor din corp va reveni la normal şi se va reinstala echilibrul în organism.

Excesul de adrenalină

Eşti irascibilă când îţi este foame. Ai o stare de stres constantă şi ameţeşti des. Ocazional, ai gâtul iritat şi ganglionii umflaţi, îţi este sete aproape tot timpul şi urinezi des?

Este posibil să suferi de un exces de adrenalină. Rolul glandelor adrenale este să producă hormoni – adrenalina şi cortizol, când organismul este sub presiune. Stilul de viaţă contemporan, care predispune o stare de stres constantă, face ca aceste glande să funcţioneze mai greu, generând o nevoie mai mare de zahăr în organism. Aportul zaharos ajută, însă, doar pe moment.

Soluţia este să mănânci puţin şi des în timpul zilei, iar alimentaţia să fie formată din mâncăruri cu conţinut mare de proteine. Astfel, stresul la care este supus corpul va scădea şi, implicit, ţi se va reduce şi pofta de dulce.

 

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Peste 12 800 cetățeni au solicitat ambulanța în ultima săptămână

În perioada 18-24 noiembrie 2024, Dispeceratul comun de urgență al IMSP CNAMUP a înregistrat 12863 solicitări, inclusiv 1747 la copii. După acordarea asistenței medicale urgente la etapa de prespital, 5326 pacienți, dintre care 4230 adulți și 1096 copii au fost transportați la spitalele din țară. Din numărul total de solicitări – 319 au fost inutile, care nu corespundeau criteriilor de urgențe medico-chirurgicale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pe parcursul săptămânii, intervenția ambulanței a fost solicitată pentru pacienți din următoarele motive: 3736 urgențe cardiovasculare, dintre care 60 cu sindrom coronarian acut; urmate de 1894 patologii neurologice, dintre care 236 cu accidente vasculare cerebrale, 1548 boli respiratoria și 1132 urgențe traumatologice.

În perioada de referință, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a fost solicitat pentru 61 persoane, care au suferit în urma a 47 accidente rutiere. După acordarea primului ajutor medical, echipele AMU au transportat 47 pacienți, inclusiv 8 copii la spital pentru continuarea tratamentului în condiții de staționar.

De asemenea au fost înregistrate 67 urgențe toxice, printre care 20 intoxicații cu medicamente, 18 intoxicații cu dioxid și monoxid de carbon, 9 cu ciuperci, 8 cu alcool, o persoană intoxicată cu droguri și 11 altele.

La Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au parvenit 36 solicitări pe motivul urgențelor generate de agenții chimici și de mediu: 17 persoane cu combustii, 11 cu mușcături/înțepături de insecte, 7 cu hipotermii și cite o persoană cu degerături și o electrocutare.

Vacanță romantică, în doi! Anastasia Fotachi este răsfățată de iubitul ei, omul de afaceri Gabriel Stati
Articolul anterior
Video. Un avion din Rusia cu 47 de pasageri la bord, a aterizat pe o clădire apoi a luat foc
Articolul următor