Se spune că ochii sunt oglinda sufletului. Cât de adevărat este acest lucru, nimeni nu știe, dar ei ne pot vorbi despre starea de sănătate a ficatului, nivelul de colesterol, diabetul zaharat şi multe alte boli.
Căderea sprâncenelor
Poate indica boli tiroidiene, cum ar fi hipertiroidism sau hipotiroidism. Subţierea sprâncenelor indică funcţionarea defectuoasă a glandei tiroide, care ajuta la reglarea metabolismului, cât și a nivelului de hormoni de care depinde creșterea și forţa firelor de păr.
Ce să faci: Consultă medicul şi fă analizele la hormoni.
Urcior la ochi
Este o infecţie survenită pe pleoapa superioară sau inferioară a ochiului, la nivelul unei glande sebacee de la baza unei gene.
În cazul în care urciorul la ochi nu trece timp de trei luni, adesează-te imediat la medic. Acest lucru poate indica o formă rară de cancer al glandelor sebacee.
Ce să faci: consultă un oftalmolog care va face o biopsie. După confirmarea diagnosticului, se va face o intervenţie chirurgicală pentru a elimina urciorul.
Formaţiuni gălbui pe pleoape
Indică xantelasma – pete gălbui, uşor proeminente, nedureroase, formate din depozitarea grăsimilor sub piele. Ele sunt cauzate de nivelul ridicat de colesterol și zahăr în sânge.
Ce să faci: consultă un oftalmolog și verifică nivelul de colesterol şi glucoză în sânge. Xantelasma, de obicei, este un simptom a bolilor de ficat sau diabet, important este să găseşti cauza bolii.
Senzație de arsură și vedere încețoșată
Aceste simptome apar după ce ai petrecut mult timp în faţa calculatorului. Ochii au fost permanent încordaţi din cauza contrastului de imagini.
Ce să faci: O pauză de 5 minute la fiecare 45 de minute de lucru. Timp în care poţi face câteva exerciţii pentru ochi.
Reglează luminozitatea monitorului la valoarea optima.
Migrenă oculară
Migrenele oculare sunt tulburări vizuale temporare nedureroase, care pot afecta unul sau ambii ochi.
Ce să faci: deşi ele pot fi înfricoşătoare, migrenele oculare sunt de obicei inofensive şi se ameliorează de la sine fără medicaţie în circa 30 de minute.
Roșeața și mâncărimile
Pot fi provocate de o varietate de motive, inclusiv alergii, care pot fi, de asemenea, însoțite de congestie nazală, strănut și tuse.
Ce să faci: Încercă să evitați contactul cu alergenul, adresează-te medicului pentru a-ţi prescrie picături dacă iritaţia durează mai multe zile.
Ochi galbeni
Bolile ficatului, inclusiv hepatita şi ciroza, pot da ochilor o nuanţă galbenă. Culoarea este cauzată de acumularea de bilirubină în sânge.
Ce să faci: consultă imediat un medic specialist.
Excrescente pe pleoape
Mici, de culoare maronie – pot indica un cancer de piele în curs de dezvoltare.
Ce să faci: consultă un dermatolog.
Pierderea bruscă a vederii
Sau dacă vezi dublu sunt simptome ale unui accident vascular cerebral. Acesta poate fi însoţit de senzație de amorțeală în mâna stângă și o parte a feței, pierderea echilibrului și coordonării, vorbire confuze și dureri de cap.
Ce să faci: sună imediat o ambulanță.
Ochi uscaţi şi sensibilitate la lumină
Indică prezența sindromului Sjogren – o afecţiune a sistemului imun ce afectează întregul organism şi distrug în mod special glandele exocrine (cum ar fi cele implicate în secreţia de salivă, de lacrimi).
Ce să faci: consultă un medic care îţi va prescrie un tratament şi bea multă apă.
Glaucom şi cataractă
La persoanele cu diabet zaharat creşte riscul de glaucom și cataractă.
Ce să faci: vezi care este glucoza în sânge şi consultă un oftalmolog.