Fenomenul transpiraţiei este un proces fiziologic ce ajută corpul să regleze temperatura. De altfel, este în regulă ca pielea să posede un anumit nivel de umiditate pentru a-şi putea îndeplini funcţiile. Este constatat că pe parcursul unei zile un adult activ elimină în jur de un litru de apă prin piele.
Transpirația nu indică doar faptul că îți este cald sau ai făcut mult efort. Vezi ce poate dezvălui aceasta despre sănătatea ta.
„Transpirația conține informații foarte importante despre ce se întâmplă în organismul tău și conține numeroase substanțe – de la ionii de electroți, până la moleculele proteice”, potrivit dr. Ali Javey, profesor la Universitatea din California. Transpirația poate oferi informații despre sănătatea ta.
A slăbit după o vizită la sala de sport! Minus 10 kilograme în doar o lună
Dacă transpirația ta are miros înţepător
Probabil treci printr-o perioadă de stres. Ai observat că atunci când transpiri la sală, transpiraţia ta nu are miros? Acest lucru se întâmplă deoarece cele două tipuri de transpirație sunt produse de glande diferite. Când faci efort fizic, transpirația este produsă de glandele ecrine, care se găsesc pe tot corpul și secretă, în mare parte, apă cu sare. Transpiraţia care apare în urma stresului, însă, este secretată de glandele apocrine, care se găsesc la subraț și produc transpirație amestecată cu grăsime, proteine și bacterii de pe piele.
Dacă transpiri foarte mult
Un studiu din 2010, efectuat de cercetătorii japonezi, a arătat că oamenii care fac sport nu transpiră atât de uşor precum cei care nu fac la fel de multă mișcare. Practicarea regulată a sportului contribuie la echilibrarea tonusului ramurii parasimpatice a sistemului nervos vegetativ şi este un bun reglator al procesului de transpiraţie.
Sportul ne scapă de stres!
Dacă îţi transpiră palmele
S-ar putea să ai o boală care se cheamă hiperhidroză ori să suferi de funcţie mărită a glandei tiroide. Consultă un medic dacă observi că transpiri fără motiv, iar el îți va spune ce trebuie să faci ca să ții această problemă sub control.
Dacă transpiri foarte rar
Nu este o problemă dacă nu transpiri de obicei, însă dacă faci efort fizic, iar pielea ta rămâne uscată, e posibil să suferi de anhidroză. Această afecțiune este, de obicei, transmisă genetic, ori poate apărea ca urmare a unor tulburări cu caracter autoimun. Chiar dacă transpiri mai puţin, nu trebuie ignorat acest lucru, pentru că în acest caz există riscul ca organismul să nu îşi mai poată regla temperatura.
Află de la Galina Tomaş ce tip de sport te ajută să slăbeşti
Dacă transpirația ta este sărată
Atunci când observi că transpirația lasă urme albe pe piele ori pe haine, te ustură ochii de la ea, înseamnă că transpiraţia ta este sărată, iar corpul suferă din cauza lipsei de apă. Nu uita, în acest caz, să îţi hidratezi corpul corespunzător pentru a echilibra concentraţia de electroliţi în sânge.