Din ce în ce mai mulţi oameni suferă de depresie. Se estimează că în anul 2020 depresia va deveni a doua cauză de dizabilitate la nivel mondial, după afecțiunile cardiovasculare. În prezent, boala afectează aproximativ 121 milioane de oameni pe glob, conform wikipedia.org.
Doar o mica parte din cei care suferă de depresie ajung să conștientizeze această afecțiune și să se supună tratamentului corespunzător. Motivele sunt frica de stigmatizare socială, orgoliul personal și ignoranță.
Nikolai Gogol
De-a lungul vieții sale, Gogol a suferit de psihoză maniaco-depresivă. „Am fost copleșit de boala mea care revenea periodic, în acele momente rămânem aproape nemișcat în cameră, uneori timp de 2-3 săptămâni.” – îşi descria starea sa Gogol. În secolul al 19-lea nu existau medicamente pentru depresie, medicul îl înfășura într-un cearşaf umed pe scriitor, iar duhovnicul îi recomanda să ţină post strict. În ciuda recomandărilor prietenilor să renunţe la post, Gogol a ţinut foame timp de 2 săptămâni, după care a murit.
Winston Churchill
Faimosul Premierul britanic din timpul celui de-al doilea război mondial a suferit de o depresie severă pe care o numea „câinele negru”. „Nu-mi place să stau lângă bordul unei nave şi să privesc în jos. O mişcare şi s-a sfârşit totul.” – spunea Churchill medicului său. Toată viaţa premierul s-a luptat cu boala sa, poate de aceea regulat bea de dimineaţă wisky. Dar asta nu-l ajuta să depăşească starea sa de depresie şi gândurile de sinucidere.
Vincent Van Gogh
Renumitul pictor olandez picta tablourile între crizele sale de psihoză afectivă bipolară. Unii cercetători cred că cele mai bune tablouri au fost făcute în timpul crizelor sale. Consumul regulat de absint (o băutură alcoolică foarte tare) şi un stil de viaţă dezordonat au dus la stări depresive una după alta. Iar la ultima criză depresivă, Van Gogh s-a sinucis.
Jim Carrey
Un actor de comedie depresiv. Într-un interviu televizat, Carrey a recunoscut că mulți ani s-a simţit ca personajul jucat de el din filmul „Masca”: pe platourile de filmare făcea tot felul de poante şi scene comice, iar când ajungea acasă lua antidepresive pentru a scăpa de tristeţe. În final, actorul a recunoscut că „problemele nu pot fi tratate bând cu pumnul pastile” şi a apelat la ajutorul unui psihoterapeut. A început să facă sport şi chiar a promis că va scri o carte despre lupta sa cu depresia.
Hugh Laurie
Actorul britanic, care a jucat rolul lui Dr. House, a recunoscut recent că a suferit de depresie încă din adolescenţă. Nimeni nu s-ar fi gândit că un actor de comedie suferă de depresie. După ce a mers la un psihoterapeut Laurie a recunoscut că: „Dacă nu consulţi un medic atunci când suferi de depresie, este gradul cel mai mare de egoism. Deoarece pentru faptul că te simţi rău suferă şi cei apropiaţi.”