S-a anunțat deja de mult timp că „sedentarismul este noul fumat”. Acum, experții vin cu un sfat mai exact, aproximând câte ore ar trebui să stăm jos și câte ar trebui să stăm în picioare, pentru a înclina balanța în favoarea sănătății noastre.
Astăzi, o persoană care are muncă de birou petrece în fiecare zi, în medie, 10 ore stând jos, în fața calculatorului, în fața televizorului, vorbind la telefon sau luând masa. Practic, în afară de un timp dedicat drumului înspre și dinspre locul de muncă, pe care unii îl parcurg mai mult mergând pe jos, restul activităților dintr-o zi implică statul pe scaun.
Cercetările medicale au asociat sedentarismul cu un risc semnificativ de boli de inimă, diabet, obezitate, cancer și depresie, precum și probleme musculare și articulare. Unii spun chiar că sedentarismul este mai riscant pentru sănătate decât fumatul și că omoară mai mulți oameni decât virusul HIV. De fapt, ultimele studii au arătat că nici cei care fac sport înainte sau după muncă nu pot compensa efectele negative ale sedentarismului.
De data aceasta, cercetătorii au venit cu sugestii explicite care ar trebui să schimbe dramatic obiceiurile de la locul de muncă. Astfel, ar trebui ca din cele 8 ore de program pe care le petrecem stând jos să scădem la început 2 ore și să ajungem treptat să scădem 4. Primul nivel de activitate ar fi pur și simplu statul în picioare. „Când vorbesc la telefon mă scol de pe scaun. Mă mișc. În loc să trimit un e-mail unui coleg, mă duc până la el în birou. În loc să iau liftul, urc pe scări”, citează Washington Post.
Acest gen de lucruri simple ar trebui să ne intre în obicei și să ne reducă timpul de stat jos, fie că suntem la birou, fie acasă. „După 30 de minute de stat jos, metabolismul încetinește. Enzimele care care duc celulele grase de la artere la mușchi, pentru a fi consumate, încetinesc și ele. Toți mușchii din partea inferioară a corpului sunt într-o stare vegetativă. După 2 ore, nivelul colesterolului bun scade cu 20%. Dacă te ridici pentru 5 minute, toate aceste procese se pun din nou în funcțiune”, explică Gavin Bradley, director al Active Working, un grup internațional destinat combaterii sedentarismului.
James Levine, expert în obezitate la Clinica Mayo, spune că sfaturile sunt bune, deși nu îndeajuns, și că trebuie „să regândim fundamental felul în care lucrăm”. Nu doar că starea de sănătate se va îmbunătăți, dar și productivitatea poate crește, cu până la 15%. Nu este vorba doar despre modul în care sunt concepute școlile și locurile de muncă, un mod complet nesănătos, dar este vorba despre întreaga cultură a muncii, care trebuie să se schimbe. Unele companii au început să țină ședințe în picioare. Ikea scoate pe piață un tip de birou la care se stă în picioare, iar noul ceas de la Apple poate fi programat să le spună utilizatorilor când trebuie să se miște.