Parfumate, delicioase şi sănătoase – cireşele sunt un aliat de nădejde în cura de slăbire, dacă ştii cum să le consumi.
Mai multe beneficii ale cireşelor:
Cireşele reduc inflamaţia din oase, articulaţii şi muşchi
Un studiu publicat în Journal of Nutrition a constatat că consumul de cireşe reduce în organism nivelul mai multor biomarkeri asociaţi bolilor inflamatorii cronice. Potrivit unui studiu efectuat la University of Vermont, sucul de cireşe poate uşura procesul inflamator la persoanele ce suferă de artrită şi guta. Un alt studiu publicat în 2006, în Scandinavian Journal of Rheumatology, a depistat că extractul de cireşe, bogat în antocieni, a redus nivelul inflamaţiei în artrită (inflamaţia articulaţiilor şi ţesuturilor din jur).
Cireşele sunt bogate în substanţe antioxidante, încetinesc semnele de îmbătrânire
Cireșele sunt pline de flavonoide, antioxidanţi benefici pentru sănătate. Aceştia au capacitatea de a preveni cancerul, bolile de inimă și de a lupta contra radicalilor liberi, rezultaţi în organism ca urmare a proceselor metabolice, sau proveniţi din mediul exterior. Antioxidanţii din cireşe încetinesc, de asemenea, semnele de îmbătrânire. Cireșele roşii, şi mai mult vişinele, sunt foarte bogate în susbstanţe antioxidante.
Cireşele apără celulele de prejudiciu şi moarte prematură. Un studiu publicat în 2010 în Annual Review of Food Science and Technology a determinat că antocienii au proprietăţi anti-inflamatoare și anticancerigene. În plus, aceştia pot ajuta la controlul obezității și tratarea diabetului zaharat.
Cireşele sunt surse bogate de vitamina C
O cană de cireşe (240ml) fără sâmbure conţine 25% din doza zilnică recomandată de vitamina C. Corpul foloseşte vitamina C pentru a înnoi ţesuturile şi a produce colagen tânăr. Acest lucru este important pentru menţinerea sănătăţii pielii, tendoanelor, ligamentelor, vaselor de sânge şi a cartilajelor. Vitamina C ajută, de asemenea, la vindecarea grabnică a rănilor şi menţinerea oaselor şi dinţilor puternici. Aportul zilnic recomandat de vitamina C este de 75mg pentru femei, 85mg – pentru gravide, 120mg – pentru femeile care alăptează şi 90mg – pentru bărbați. Cireșele mai conţin bor, util pentru creșterea oaselor, atunci când este consumat în combinație cu magneziu şi calciu.
Sunt benefice în caz de durere musculară după antrenamente
Cireşele reduc durerea musculară după antrenamentele fizice. Durerea musculară este un semn de antrenament bun şi dispare treptat, odată ce muşchii devin antrenaţi. Cireșele sunt pline de antocieni, antioxidanţi puternici cu proprietăți anti-inflamatoare, ce calmează durerile musculare.
Combat insomnia
Cireșele sunt o sursă naturală de melatonină, hormon care uşurează adormirea. Un studiu publicat in Journal of Medicinal Food a constatat că cireşele te ajută să te relaxezi mai bine şi să adormi.
Îmbunatăţesc funcţia creierului
Cercetările au arătat că cireșele pot reduce simptomele bolii Alzheimer și bolii Huntington.
Luptă cu bolile cardiovasculare
Antocienii, cei care oferă cireșelor culoarea roşie rubinie, au efect pozitiv asupra sănătăţii inimii. Un studiu efectuat la University of Michigan a constatat că cireşele pot ,,înlătura acţinea factorilor responsabili de apariţia bolilor de inimă şi a diabetului zaharat’’.
Cum să consumi cireşe în cadrul regimului de slăbire?
O cireaşă conţine în jur de 5 calorii, iar o cană de cireşe (240ml) fără sâmbure – 97 de calorii. Cireşele trebuie incluse în dieta de slăbire în locul altor alimente calorice, întrucât organismul are nevoie de substanţele benefice conţinute în cireşe. Ele sunt bogate în vitamina C, antioxidanti şi fibre, de care ai nevoie pentru a putea slăbi. În plus, cireşele conţin multă apă, săruri minerale şi îmbunătăţesc diureza. Ca exemplu, poţi substitui în regimul de slăbire o felie de pâine albă (30g) cu o cană de cireşe (240ml) fără sâmbure.
În plus, cireşele conţin fibre şi uşurează tranzitul intestinal, contribuind la funcţionarea sănătoasă a intestinelor. Un articol publicat în Nutrition Reviews în 2009, raportează că dietele bogate în fibre sporesc pierderea în greutate la persoanele supraponderale. Autorii sugerează consumul zilnic a 14g de fibre pentru fiecare 1000 de calorii consumate. O cană de cireşe fără sâmbure aportă în jur de 3g de fibre.
Câte cireşe poţi consuma zilnic?
Dacă eşti la regim de slăbire şi consumi zilnic 1200 de calorii, poţi include în dietă o cană de cireşe fără sâmbure pe zi. Dacă ai un plan alimentar de 1400-1600 de calorii, poţi consuma 1,5 căni de cireşe pe zi. În cadrul unei diete fără restricţie calorică, de 2000-2800 de calorii pe zi – poţi consuma 2-2,5 căni de cireşe fără sâmbure pe zi.
Cum să te bucuri de cireşe în dietă
Pentru beneficii maxime de sănătate, consumă cireșe roşii, roşii-întunecate, proaspete, crude. Sucul de cireşe conţine mai puţine fibre, iar cireşele congelate şi conservate au mai puţini antioxidanţi. Cele conservate pot conține, de asemenea, mult zahăr, ce aportă calorii goale în dietă.
Ce se întâmpla dacă mănânci mai multe cireşe?
Dacă consumi mai multe cireşe, poţi adăuga în greutate, întrucât o cană de cireşe are 95 de calorii, iar în cazul unei diete de slăbire, uneori, doar cina poate să cuprindă 200 de calorii.
Totodată, este puţin probabil ca cireşele să provoace efecte secundare. Din cauză că sunt bogate în fibre, consumul unei cantităţi mai mari de cireşe ar putea produce gaze intestinale în exces, crampe abdominale sau balonare. Însă, acest lucru se poate întâmpla din motivul că ai crescut aportul de fibre într-o perioadă scurtă de timp ori nu consumi în mod regulat alimente bogate în fibre şi, respectiv, nu ai adaptate corespunzător funcţiile tractului digestiv.