Cireşele înlătură durerea musculară după antrenamente

Parfumate, delicioase şi sănătoase – cireşele sunt un aliat de nădejde în cura de slăbire, dacă ştii cum să le consumi. 

separator
zzzzcherry-cherry-farm-cherries-upick-pick-fruit-victo51

Mai multe beneficii ale cireşelor:

Cireşele reduc inflamaţia din oase, articulaţii şi muşchi

Un studiu publicat în Journal of Nutrition a constatat că consumul de cireşe reduce în organism nivelul mai multor biomarkeri asociaţi bolilor inflamatorii cronice. Potrivit unui studiu efectuat la University of Vermont, sucul de cireşe poate uşura procesul inflamator la persoanele ce suferă de artrită şi guta. Un alt studiu publicat în 2006, în Scandinavian Journal of Rheumatology, a depistat că extractul de cireşe, bogat în antocieni, a redus nivelul inflamaţiei în artrită (inflamaţia articulaţiilor şi ţesuturilor din jur).

Cireşele sunt bogate în substanţe antioxidante, încetinesc semnele de îmbătrânire

Cireșele sunt pline de flavonoide, antioxidanţi benefici pentru sănătate. Aceştia au capacitatea de a preveni cancerul, bolile de inimă și de a lupta contra radicalilor liberi, rezultaţi în organism ca urmare a proceselor metabolice, sau proveniţi din mediul exterior. Antioxidanţii din cireşe încetinesc, de asemenea, semnele de îmbătrânire. Cireșele roşii, şi mai mult vişinele, sunt foarte bogate în susbstanţe antioxidante.

Cireşele apără celulele de prejudiciu şi moarte prematură. Un studiu publicat în 2010 în Annual Review of Food Science and Technology a determinat că antocienii au proprietăţi anti-inflamatoare și anticancerigene. În plus, aceştia pot ajuta la controlul obezității și tratarea diabetului zaharat.

xaaxcerezas2

Cireşele sunt surse bogate de vitamina C

O cană de cireşe (240ml) fără sâmbure conţine 25% din doza zilnică recomandată de vitamina C. Corpul foloseşte vitamina C pentru a înnoi ţesuturile şi a produce colagen tânăr. Acest lucru este important pentru menţinerea sănătăţii pielii, tendoanelor, ligamentelor, vaselor de sânge şi a cartilajelor. Vitamina C ajută, de asemenea, la vindecarea grabnică a rănilor şi menţinerea oaselor şi dinţilor puternici. Aportul zilnic recomandat de vitamina C este de 75mg pentru femei, 85mg – pentru gravide, 120mg – pentru femeile care alăptează şi 90mg – pentru bărbați. Cireșele mai conţin bor, util pentru creșterea oaselor, atunci când este consumat în combinație cu magneziu şi calciu.

Sunt benefice în caz de durere musculară după antrenamente

Cireşele reduc durerea musculară după antrenamentele fizice. Durerea musculară este un semn de antrenament bun şi dispare treptat, odată ce muşchii devin antrenaţi. Cireșele sunt pline de antocieni, antioxidanţi puternici cu proprietăți anti-inflamatoare, ce calmează durerile musculare.

sssCherries-an-aid-to-pain-relief

Combat insomnia

Cireșele sunt o sursă naturală de melatonină, hormon care uşurează adormirea. Un studiu publicat in Journal of Medicinal Food a constatat că cireşele te ajută să te relaxezi mai bine şi să adormi.

Îmbunatăţesc funcţia creierului

Cercetările au arătat că cireșele pot reduce simptomele bolii Alzheimer și bolii Huntington.

Luptă cu bolile cardiovasculare

Antocienii, cei care oferă cireșelor culoarea roşie rubinie, au efect pozitiv asupra sănătăţii inimii. Un studiu efectuat la University of Michigan a constatat că cireşele pot ,,înlătura acţinea factorilor responsabili de apariţia bolilor de inimă şi a diabetului zaharat’’.

aa

Cum să consumi cireşe în cadrul regimului de slăbire?

O cireaşă conţine în jur de 5 calorii, iar o cană de cireşe (240ml) fără sâmbure – 97 de calorii. Cireşele trebuie incluse în dieta de slăbire în locul altor alimente calorice, întrucât organismul are nevoie de substanţele benefice conţinute în cireşe. Ele sunt bogate în vitamina C, antioxidanti şi fibre, de care ai nevoie pentru a putea slăbi. În plus, cireşele conţin multă apă, săruri minerale şi îmbunătăţesc diureza. Ca exemplu, poţi substitui în regimul de slăbire o felie de pâine albă (30g) cu o cană de cireşe (240ml) fără sâmbure.

În plus, cireşele conţin fibre şi uşurează tranzitul intestinal, contribuind la funcţionarea sănătoasă a intestinelor. Un articol publicat în Nutrition Reviews în 2009, raportează că dietele bogate în fibre sporesc pierderea în greutate la persoanele supraponderale. Autorii sugerează consumul zilnic a 14g de fibre pentru fiecare 1000 de calorii consumate. O cană de cireşe fără sâmbure aportă în jur de 3g de fibre.

uuubeneficios-da-cereja-uma-fruta-essencial-para-a-saude-2

Câte cireşe poţi consuma zilnic?

Dacă eşti la regim de slăbire şi consumi zilnic 1200 de calorii, poţi include în dietă o cană de cireşe fără sâmbure pe zi. Dacă ai un plan alimentar de 1400-1600 de calorii, poţi consuma 1,5 căni de cireşe pe zi. În cadrul unei diete fără restricţie calorică, de 2000-2800 de calorii pe zi – poţi consuma 2-2,5 căni de cireşe fără sâmbure pe zi.

Cum să te bucuri de cireşe în dietă

Pentru beneficii maxime de sănătate, consumă cireșe roşii, roşii-întunecate, proaspete, crude. Sucul de cireşe conţine mai puţine fibre, iar cireşele congelate şi conservate au mai puţini antioxidanţi. Cele conservate pot conține, de asemenea, mult zahăr, ce aportă calorii goale în dietă.

Ce se întâmpla dacă mănânci mai multe cireşe?

Dacă consumi mai multe cireşe, poţi adăuga în greutate, întrucât o cană de cireşe are 95 de calorii, iar în cazul unei diete de slăbire, uneori, doar cina poate să cuprindă 200 de calorii.

Totodată, este puţin probabil ca cireşele să provoace efecte secundare. Din cauză că sunt bogate în fibre, consumul unei cantităţi mai mari de cireşe ar putea produce gaze intestinale în exces, crampe abdominale sau balonare. Însă, acest lucru se poate întâmpla din motivul că ai crescut aportul de fibre într-o perioadă scurtă de timp ori nu consumi în mod regulat alimente bogate în fibre şi, respectiv, nu ai adaptate corespunzător funcţiile tractului digestiv.

ANSP recomandă părinților să-și vaccineze copiii contra rujeolei pentru a-i proteja de îmbolnăviri

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează că rujeola este o infecție extrem de contagioasă care poate duce la complicații grave și îndeamnă părinții să vaccineze copiii conform Programului Național de Imunizări, aceasta fiind cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a cazurilor de îmbolnăvire, informează unica.md cu referire la un comunicat al instituției.

În Republica Moldova, în perioada 01 ianuarie 2024 – 08 august 2024, au fost înregistrate 149 de cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 12 de import (România, Azerbaidjan, Marea Britanie, Germania și Federația Rusă). Cele mai multe dintre acestea au fost raportate în mun. Chișinău (62) și raionul Sîngerei (55). Alte teritorii afectate de rujeolă, de la începutul acestui an, sunt: Strășeni – 7 cazuri; Bălți – 6 cazuri; Dondușeni – 4 cazuri; Ialoveni – 3 cazuri; Drochia, Râșcani, Călărași – câte 2 cazuri; Fălești, Ștefan Vodă, Ungheni, Orhei, Ceadîr-Lunga, Dubăsari – câte 1 caz. Menționăm că peste 90% dintre cazuri sunt înregistrate la copii nevaccinați.

În condițiile de acoperire vaccinală joasă, (sub 90% pentru vaccinarea ROR la vârsta de 1 an) și a reticenței la vaccin, care persistă mai mult între membrii confesiilor religioase, există riscul de răspândire a rujeolei și a altor maladii ce pot fi prevenite prin vaccinare. Copiii mici sunt cel mai des expuși riscului de complicații severe. Ratele ridicate de spitalizare și slăbirea sistemului imunitar îi fac mai vulnerabili la alte boli infecțioase.

Tratament specific împotriva rujeolei nu există, dar boala poate fi prevenită prin vaccinare, care se efectuează gratuit, la 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. Încurajăm părinții să meargă la instituția medicală, în cazul în care copiii nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, unde medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.

Parazitul de 10 metri care poate trăi în corp până la 30 de ani

Una dintre infecţiile parazitare pe care oamenii le pot face de-a lungul vieţii este teniaza. Aceasta reprezintă infecţia cu tenie, un vierme intestinal care se transmite în urma consumului de alimente contaminate, cum ar fi carnea de porc sau de bovină.

Există mai multe tipuri de tenii, dar oamenii fac mai ales infecţii cu:

Taenia solium, care poate atinge lungimea de 3 metri; are ca gazdă porcul.

Taenia saginata, parazit care la vârsta adultă poate atinge lungimea de 10 metri. Gazda acestei tenii sunt bovinele.

Oamenii pot face teniază în urma consumului de carne de porc sau de vită crudă sau insuficient preparată termic, infectată cu ouă sau larve de tenie.

O altă cale de contaminare este cea fecal-orală. Când persoana infectată nu se spală riguros pe mâini după defecaţie şi manipulează alimente, poate contamina hrana cu ouă de tenie. Astfel, teniaza apare şi la cei care nu au consumat carne infectată. Contaminarea se poate face la orice vârstă.

Tenia este parazitul cunoscut a fi foarte rezistent în organismul uman

Când ouăle ei sunt ingerate de oameni, acestea încep să crească până ajung la vârsta adultă. Parazitul trăieşte la nivelul intestinului subţire, zona cea mai potrivită de dezvoltare pentru ciclul lui de viaţă. De acolo, se dezvoltă hrănindu-se cu alimentele ingerate de oameni.

În doar 3 luni devine adult și se poate reproduce. Există unii dintre acești paraziți care se pot stabili în ochi, în țesuturile subcutanate, în sistemul nervos și în mușchi.

Fragmentele de tenie pot fi observate şi pe lenjeria intimă sau în materiile fecale. Fără tratament, tenia poate trăi în corpul uman până la 30 de ani. O persoană infectată va răspândi mereu ouă şi larve.

Simptomele teniazei sunt adesea observate la începutul vieții acestui parazit. Printre manifestările posibile ale infecţiei se numără:

– Greață + multă poftă de mâncare fără a lua în greutate

– Diaree sau chiar constipație

– Mâncărime în jurul rectului sau anusului

– Dureri abdominale

– Tulburare alimentară (bulimie sau anorexie)

Dacă observi în mod regulat aceste simptome, este recomandat să te adresezi medicului pentru a efectua anumite analize: examenul coproparazitologic (examinarea materiilor fecale), amprenta anală, testarea anticorpilor serici.

În cazul diagnosticului de teniază, medicul va indica medicamente antiparazitare, antihelmintice.

De ce scad oamenii în înălțime la bătrânețe. Totul începe de la 40 de ani. Explicația specialiștilor

Multe persoane scad în înălțime pe măsură ce avansează în vârstă. Potrivit specialiștilor, acesta este un lucru normal, care se întâmplă în timpul procesului de îmbătrânire, scrie fanatik.ro.

Procesul începe de la 40 de an și este unul normal, conform experților. Când devine acest lucru un motiv de îngrijorare?

După 40 de ani, oamenii pierd aproximativ un centimetru în înălțime la fiecare 10 de ani, potrivit Medline Plus. Ritmul accelerează după vârsta de 70 de ani. Odată cu vârsta, oamenii ajung să piardă, în medie, între 1 și 3 centimetri.

Procesul de îmbătrânire presupune schimbări la nivelul oaselor, articulațiilor și mușchilor, supă cum a explicat Dr. Angela Catic, medic geriatru și profesor asociat la Centrul Huffington pentru Îmbătrânire de la Colegiul de Medicină Baylor.

“Discurile dintre vertebrele coloanei vertebrale pierd lichid pe măsură ce îmbătrânești, se deshidratează și, odată cu asta, pierzi puțin din înălțime”, a explicat aceasta.

În plus, mușchii abdominali au tendința de a slăbi în timp. Din acest motiv, multe persoane au o postură cocoșată și devin mai scunde la bătrânețe.

În cazul femeilor, pierderea osoasă poate fi grăbită de menopauză. Acest lucru se întâmplă “din cauza pierderii efectelor protectoare ale estrogenului asupra oaselor”, potrivit Dr. Arashdeep Litt, medic intern la Spectrum Health.

Ce problemă de sănătate provoacă pierderea în înălțime

O altă problemă care cauzează pierderea în înălțime este osteoporoza. Afecțiunea se dezvoltă în momentul în care densitatea minerală osoasă și masa osoasă scad. Un alt motiv este atunci când structura sau calitatea osului suferă modificări. Rezistența oaselor poate fi, astfel, redusă, iar riscul de fracturi e mai mare.

Din cauza osteoporozei, pot apărea fracturi de compresie a coloanei vertebrale. Acestea sunt, de fapt, mici rupturi la vertebrele coloanei, motiv pentru care “în multe cazuri, oamenii nici nu-și dau seama că se întâmplă acest lucru”.

Dacă o persoană pierde în înălțime 3 sau mai mulți centimetri, medicul va suspecta că aceasta suferă de osteoporoză. Diagnosticul poate fi confirmat printr-un test de densitate osoasă.

Pentru a reduce riscul de pierdere a înălțimii odată cu vârsta, dr. Catic a spus că acest lucru poate fi prevenit prin respectarea unui stil de viață sănătos.

Mai exact, este nevoie de sport regulat pentru a menține oasele cât mai puternice, dar și de o dietă bogată în calciu și vitamina D. Fumatul, consumul excesiv de alcool și de cofeină trebuie evitate, deoarece reprezintă factori de risc pentru dezvoltarea de osteoporoză.

Suedia a câștigat Eurovisionul 2015!
Articolul anterior
Băutura preferată a lui Kate Middleton, dis-de-dimineaţă!
Articolul următor