Cei care suferă de constipaţie ştiu cât de anevoios poate fi să lupţi uneori cu aceasta. Constipația este o tulburare caracterizată prin tranzit încetinit al maselor intestinale şi îngreunarea procesului de eliminare a acestora din intestinul gros. Deseori, constipaţia este însoţită de crampe intestinale, sângerarea mucoasei intestinului, iar constipaţia cronică poate conduce inclusiv la alte probleme de sănătate, precum insomnie, dureri de cap, dereglări de digestie, afecţiuni gastrice şi intestinale, boală hemoroidală, scăderea apetitului, semne de intoxicaţie, gaze intestinale, creşterea nivelului zahărului în sânge, exces în greutate.
Sfaturile de mai jos, extrase din cartea Secretele medicinei chineze, de autorul Henry B. Lin, pot fi de folos pentru persoanele ce se confruntă cu constipaţia:
Medicii avertizează că semnele constipaţiei nu trebuie niciodată neglijate, ci combătute la timp
Fă sport, exerciţii fizice în mod regulat, pentru a stimula mișcările peristaltice ale intestinului, alimentează-te sănătos şi echilibrat, fără a face excese, respectă orele de somn, ține cont de medicamentele pe care le iei şi care conduc la constipaţie, hidratează corpul la timp, evită stresul, prevină apariţia hemoroizilor.
Micul dejun care combate constipaţia şi topeşte grăsimile din jurul taliei
Metode de prevenire și tratare a constipaţiei:
- regim alimentar bogat în fibre dietetice
- evită zahărul, prăjelile
- bea suficientă apă
- practică cât mai multă mişcare şi fă o prioritate din acest lucru, dacă suferi de constipaţie cronică.
Alimentele care te scapă de constipație!
Remedii naturale pentru constipație:
- consumă fructe și legume proaspete bogate în fibre
- nu te grăbi să înghițiți nemestecat
- dimineață, pe stomacul gol, dacă eşti constipat, bea apă călduță sărată sau apa cu miere și câteva picături de ulei de susan
- consumă banane, mere, smochine, pere
- în caz de sângerare bea suc de țelină crudă
- bea dimineața, pe stomacul gol, lapte proaspăt sau suc de grepfrut proaspăt făcut
- zeamă de sâmburi de prune
Alte remedii
- practică alergatul sau exerciții ușoare
- mergei pe jos după ce ai luat masa
- freacă-ţi palmele pentru a se încălzi, după care masează abdomenul de 30 ori în sensul acelor de ceasornic, apoi invers
- stai culcat pe spate și apăsă-ţi pieptul cu picioarele de două ori pe zi, ia-ţi genunchii în brațe și presează pe abdomen.
Dacă nu este tratată și vindecată această problemă de sănătate poate duce la alte complicații printre care și hemoroizii, mici umflături sau inflamații la nivelul rectului.