Aromate şi zemoase, deliciu al sezonului de vară-toamnă, surse bogate de fibre, fitonutrienţi, vitamine şi microelemente, perele reprezintă un adaos inteligent la meniul zilnic.
Nu curăța perele de coajă!
Studii recente au demonstrat că în coaja perelor se conţine o cantitate mare de fitonutrienţi fenolici, de 3-4 ori mai mulţi decât în miez, care îmbunătăţesc sensibilitatea la insulină, previn diabetul zaharat tip 2, bolile de inimă și tumorile.
O pară pe zi scade riscul accidentului vascular cerebral
Un articol publicat în 2011 de Asociaţia Americană a Inimii raportează că dacă consumi o pară pe zi poți reduce riscul de accident vascular cerebral cu până la 52 la sută.
Coaja de pere mai conţine jumătate din cantitatea totală de fibre a fructului, iar acestea nu sunt deloc puţine, o pară asigurând 5,5g de fibre din necesarul zilnic de 21-38g pentru un om adult. Fibrele uşurează digestia, previne constipaţia şi dezvoltarea hemoroizilor, îmbunătăţesc absorbţia vitaminelor şi microelementelor din hrană.
Optează pentru sucurile cremoase, nelimpezite!
Limpezirea sucului de piere şi îndepărtarea pulpei prin filtrare se pierde până la 40% din totalul de fitonutrienţi, antioxidanţi şi fibre.
O para are 10 % din necesarul zilnic de vitamina C, este o sursă bună de vitamina K şi A.
Cuprul, care se conţine în pere, asigură absorbţia fierului în organism, menţinând constant nivelul hemoglobinei în sânge.
Datorită conținutului de kaliu, microelement îndeosebi de important odată ce avansăm în vârstă, perele au efect diuretic, scad nivelul tensiunii arteriale, contribuie la reglarea bătăilor inimii.
Sfaturi pentru consumul de pere:
- Mănâncă o pară cu tot cu coajă, cu 30 de minute înainte de fiecare masă sau o ora după.
- Înainte de a merge la un restaurant sau la o petrecere mănâncă o pară sau ia-o cu tine, acest lucru va împiedica mâncatul în exces.
- Bea un nectar de pere la micul dejun sau ia o pară în timpul unei gustări, pentru a potoli poftele.
- Perele se digeră ușor, au grad redus de aciditate, sunt printre fructele cu potenţial alergenic scăzut, de aceea piureul de pere este printre primele alimente introduse în dieta bebelușilor.
- Perele ajută la scăderea în greutate şi menţinerea în formă a corpului. Cu multe fibre alimentare și un conținut mare de apă, ele oferă senzaţia de saţietate.
- Anumite vitamine promovează pierderea în greutate. O pară oferă 12 la sută din aportul recomandat zilnic de vitamina C, iar un studiu american al „Jurnalului Internaţional de vitamine şi cercetări în nutriţie” din 2008, a arătat că consumul de vitamina C ajută la reducerea greutăţii corporale și depunerilor de grăsime.
- Substituie o bomboană care îţi aduce 260 de calorii cu o pară de marime medie care are doar 60 de calorii.
Secretul unui corp sănătos este simplu şi la îndemână: consumă fructe şi legume, alături de multă mişcare!
Text: Viorica Corolevschi