Pilula anticoncepţională este o pastilă cu administrarea zilnică care conţine hormoni capabili să schimbe modul de funcţionare al organismului şi să prevină o sarcină. Hormonii sunt substanţe chimice care controlează funcţionarea organelor. În acest caz, hormonii din pilulă controlează ovarele şi uterul.
Cum funcţionează?
Majoritatea anticoncepţionalelor conţin o combinaţie între estrogen şi progesteron pentru a preveni ovulaţia. O femeie nu poate rămâne însărcinată dacă nu are ovulaţie deoarece nu există un ou pentru a fi fertilizat. Pilula mai are şi rolul de a subţia mucusul din cervix ceea ce îngreunează pătrunderea spermei până în uter. Hormonii din pilulele anticoncepţionale afectează uneori ţesutul uterului, ceea ce nu permite oului să se ataşeze peretelui acestuia.
Tipuri de anticoncepţionale
Multe dintre aceste pilule se regăsesc în folii de câte 21 sau 28 de pastile. În fiecare zi se administrează o pilulă, la aceeaşi oră, timp de 21 de zile consecutive. În funcţie de tipul de pilule pe care le iei, vei opri administrarea lor timp de 7 zile (dacă se folosesc 21 de pastilele) sau veţi lua pilulele care nu conţin hormoni – adica cele 7 oferite în plus (dacă se folosesc 28 de pilule). O femeie intră în perioada de menstruaţie atunci când nu mai ia pilulele care conţin hormoni. Unele preferă pachetul de 28 deoarece îşi păstrează obiceiul de a lua pilula în fiecare zi. Mai există o combinaţie care scade frecvenţa ciclului menstrual prin administrarea unei pilule de hormoni pentru 12 săptămâni şi apoi prin pilule inactive timp de 7 zile. Aceasta scade numărul de cicluri menstruale la unul singur la 3 luni în loc de lunar.
O altă pilulă poate schimba numărul de cicluri menstruale şi ea conţine o doză scăzută de progesteron şi mai este numită şi mini-pilulă. Deşi ea acţionează prin schimbarea mucusului din cervix, nu este la fel de sigură comparativ cu celelalte tipuri de anticoncepţionale. Mini-pilula se administrează în fiecare zi, fără pauză. O femeie care ia această pilulă se poate să nu aibă ciclu menstrual deloc sau poate avea un ciclu neregulat. Pentru ca ea să funcţioneze la capacitate optimă, acestă pilulă trebuie luată în fiecare zi la aceeaşi oră, fără excepţii.
Când încep să funcţioneze
De fapt, orice tip de pilulă anticoncepţională funcţionează mai bine atunci când este luată regulat, la ore bine fixe. În primele 10 zile de la administrarea pilulei, trebuie să foloseşti o metodă adiţională de contracepţie, cum ar fi prezervativul, pentru a preveni o sarcină nedorită. După 7 zile, pilula oferă protecţie suficientă. Trebuie să ţii minte: anticoncepţionalele nu te feresc de bolile cu transmitere sexuală (BTS). Niciodată nu trebuie să iei pilulele care au fost prescise pentru o altă persoană. Aceste pilule se administrează după un control medical adecvat deoarece organismul tău are nevoie de un anumit aport de hormoni conţinut de un anumit tip de pilule. Nu orice fel de pilulă ţi se va potrivi. De asemenea, medicul poate recomanda anticoncepţionale şi anumitor femei al căror nivel hormonal trebuie echilibrat şi nu neapărat în urma exprimării dorinţei lor de a lua această formă de precauţie.