Durerile menstruale au caracter de crampe dureroase la nivelul abdomenului ce apar imediat înainte sau la începutul perioadei menstruale. Chiar dacă în cele mai multe dintre cazuri nu au la bază o problemă medicală serioasă, acestea pot crea un disconfort accentuat atunci când apar. Cum să depăşeşti mai uşor problema durerilor menstruale?
Medicii susţin că durerile menstruale încep la un an, sau doi ani, de la primul ciclu menstrual şi sunt resimțite sub formă de crampe acute în etajul inferior al abdomenului şi spate, având intensitate ușoară până la severă şi debutând cu puţin timp înainte sau la începutul perioadei menstruale, şi că, în anumite cazuri, acestea dispar după ce femeia naşte primul copil.
Cum să înlături cefaleea şi durerile menstruale făcând presopunctură
Crampele menstruale pot fi însoţite şi de alte simptome, precum senzație de presiune în abdomen, durere în șolduri şi coapse, anxietate, dureri de cap, migrenă, durere de stomac, diaree, senzaţie de greaţă, vomă, ameţeli sau stare de leşin.
De ce apar durerile?
Crampele menstruale sunt cauzate de contracțiile uterului, acesta fiind un muşchi. Atunci când contracţiile sunt prea intense, se produce compresia vaselor de sânge din vecinătatea uterului, iar acesta începe să doară din cauza reducerii furnizării de oxigen la țesutul muscular, o parte din uter rămânând brusc fără aprovizionare cu sânge. Deşi durerile menstruale, cel mai adesea, nu durează mai mult de 48-72 de ore, există remedii cu ajutorul cărora le poţi calma mai rapid.
Poziţia anti-durere
Încearcă să iei poziţia întinsă pe spate, ridicând uşor picioarele şi plasând o pernă sub genunchi sau poziţia pe o parte, cu genunchii strânşi la piept, pentru a scădea presiunea asupra spatelui.
Ceaiul de muşeţel
Un studiu publicat în Jurnalul American de Agricultură şi Chimie a constatat că ceaiul de muşeţel alină durerile menstruale. Acesta conţine hipurat, o substanţă cu un efect antiinflamator natural, ce ajută la scăderea sintezei de prostaglandine, ceea ce înseamnă că durerile menstruale vor scadea în intensitate rapid.
Infuzie din seminţe de mărar
Seminţele de mărar au un efect calmant şi spasmolitic. Pentru a prepara o infuzie se ia o linguriţă de seminţe peste care se toarnă 250ml de apă fierbinte şi se lasă la infuzat timp de 10-15 minute, apoi se bea cu înghiţituri mici.
Aplicaţii calde pe abdomen
Poţi aplica pe abdomen o sticlă cu apă caldă sau o pernuţă încălzită, întrucât căldura îmbunătăţeşte fluxul sanguin, relaxează muşchii uterului şi alungă crampele. Şi un duş scurt, fierbinte, poate calma rapid durerea. Însă dacă obişnuieşti să ai sângerările mai abundente, această metodă nu îţi este recomandată, întrucât căldura şi apa fierbinte cauzează dilatarea vaselor de sânge şi ar putea favoriza scurgeri hemoragice.
Renunţă la cafea şi ciocolată
În momentul în care te confrunţi cu dureri menstruale, nu consuma cafea sau ciocolată, deoarece acestea pot să înteţească crampele.
Masaj cu ulei de levănţică pe abdomen
Potrivit unei cercetări efectuate în Turcia, masajul cu ulei de lavandă în zona abdomenului poate să calmeze crampele menstruale, aceasta având proprietăţi de relaxare. Aplică câteva picături de ulei de lavandă pe abdomen şi masează uşor.
Fă mişcare
Exerciţiile fizice te ajută să reduci în intensitate crampele menstruale. Atunci când simţi dureri, încearcă să te mişti, urcă scările apoi coboară, mergi pe jos, dansează ori fă câteva ture cu bicicleta, pentru că efectuând mişcare ajuţi creierul să elibereze endorfine, care au efect analgezic şi contribuie la starea de bine.
Este demonstrat că femeile care practică în mod regulat exerciţii fizice, de obicei, suferă mai rar de dureri menstruale.
Pentru a preveni crampele, fă-ţi un obicei din a practica cu regularitate exerciţii, întrucât vei contribui astfel la îmbunătăţirea circulaţiei sângelui la nivelul organelor genitale din bazinul mic şi vei înlătura durerile menstruale cronice.
Dacă suferi de dureri menstruale intense ori acestea nu cedează, consultă medicul ginecolog, pentru a face investigaţii medicale de specialitate.