Vânătăile, sau echimozele, reprezintă o sângerare subcutanată apărută ca urmare a lezării vaselor de sânge. Mai des, acestea sunt consecința unui traumatism sever, însă pot apărea și spontan, sub acțiunea unor mici lovituri. Rareori, echimozele apărute spontan pot avea la bază anumite cauze medicale serioase.
Echimoza se manifestă inițial sub forma unei pete de culoare roșie-violacee, dureroasă la palpare. Între timp, în decurs de 7-14 zile, aceasta își schimbă culoarea, de la vinețiu la brun-verziu, apoi galben. Procesul este condiționat de transformarea hemoglobinei din sânge în biliverdină și bilirubină. În țesturile laxe, moi, cum ar fi regiunea feței și a pleoapelor, rezorbția echimozei este mai lentă.
Uneori, după cum am menționat mai sus, vânătăile pot să apară și când te lovești foarte ușor. Care sunt cauzele?
/* (c)AdOcean 2003-2017, promo.fish.Unica.md.All. InPage_Mobile */
ado.slave(' adoceanrosdcfepomos', {myMaster: 'CkunqTStlx7YoevtfueBX_vh. kxuKTu_pRhoaa8Sml..17' });
1. Ai pielea subțire, aceasta de regulă fiind mai susceptibilă la astfel de leziuni.
2. Expunere excesivă la soare (razele ultraviolete scad rezistența mecanică a pielii).
3. Deficiență de vitamina C (acidul ascorbic contribuie la regenerarea colagenului din mușchi și pereții vaselor de sânge).
4. Deficiență de vitamina K (această vitamină participă la sinteza mai multor factori de coagulare din sânge).
5. Anumite medicamente, precum aspirina, hormonii steroidieni, medicamentele cu acțiune anticoagulantă, împiedică organismul să formeze cheaguri de sânge. Atunci când te lovesti, poți sângera mai mult sub piele.
6. Ridici greutăți (acest obicei poate duce la rupturi musculare microscopice care apar pe pielea ta sub formă de vânătăi).
7. Ai o predispoziție genetică (faptul că faci ușor echimoze poate fi o trăsătură moștenită de la părinți).
8. Ai o piele palidă (acest lucru ar putea însemna că echimozele neînsemnate sunt mai vizibile la tine decât la persoanele cu tonuri mai inchise de piele.
9. Anumite boli se manifestă printr-o predispoziție accentuată către apariția echimozelor, acestea sunt: hemofilia, purpura senilă, purpură trombocitopenică imună, leucemia, insuficiența hepatică în ciroză (cu sinteză deficitară a factorilor de coagulare), hipersplenism cu trombocitopenie.