Noţiunea de castrare a apărut odată cu ,,eunucii,, (bărbaţii de la curtea regilor antici, care erau lipsiţi de testicule pentru a preîntimpina sarcinile şi dezmăţurile nedorite în rândurile păturii sociale sărace). Aceşti bărbaţi erau lipsiţi de agresivitate şi caracterul bărbătesc, fiind în general mai servili, mai umili şi mai neutri faţă de femei.
În societatea modernă, lipsa masculinităţii se produce pe fon mintal (castrarea psihologică) şi este cauzată de mai mulţi factori:
- Lipsa totală a sexului timp de câţiva ani (în Moldova foarte multe femei pleacă la muncă peste hotare).
- Disritmie sexuală (lipsa sexului regulat) şi abstinenţa sexuală repetată.
- Abuzul de alcool, narcotice şi tratamente neurologice / psihiatrice de lungă durată.
- Frigiditatea la femei
- Cuplul format din interes social sau financiar, fără implicaţii emoţionale, sentimentale şi atracţii fizice iniţiale.
- Climaxul la femei şi bărbaţi (vârsta 45-60 ani) însoţit mai ales de boli cronice ce afectează starea generală de sănătate şi fonul hormonal.
- Conflictele interpersonale între parteneri, preponderent cele de durată, ele ducând la apatia /antipatia bărbatului faţă de partenera sa pe plan fizic.
- Conflictele interne ale bărbatului – formate pe fon de traumă psihologică din antecedente(relaţia fizică-amoroasă eşuată sau suferinţe sufleteşti) ca rezultat formarea unui streotip negativ faţă de toate femeile.
- Inteligenţa psiho-emoţională joasă a partenerilor cu negarea calităţilor pozitive în sex şi subestimarea parametrilor fizici a bărbatului.
- Sarcini multiple în familie – unde femeia este privită ca obiect reproductiv de către bărbat – şi nu ca unul sexual.