O combinație „letală” a condus la răspândirea problemelor de greutate, în rândul europenilor, pe o scară atât de largă, încât a fi supraponderal sau obez ar putea deveni „noua normă” pe teritoriul Europei, avertizează specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății.
„Percepția noastră legată de ceea ce e normal s-a schimbat; a fi supraponderal este acum mai mult normal decât neobișnuit. Nu trebuie să lăsăm încă o generație să crească cu obezitatea ca nou standard”, a declarat directorul regional al OMS, Zsuzsanna Jakab, citată de Reuters.
Potrivit datelor OMS, mai mult de un sfert dintre copiii de 13 ani din Europa sunt supraponderali sau obezi. De asemenea, statisticile arată că în Irlanda, Spania, Grecia și Portugalia au fost înregistrate cele mai mari rate ale obezității în rândul copiilor de 11 ani. În total, circa 33% dintre copiii europeni din această categorie de vârstă suferă de probleme cauzate de greutatea în exces.
„Copiii supraponderali și obezi sunt susceptibili de a rămâne obezi și la vârstă adultă și au un risc mai mare de a dezvolta de la o vârstă tânără boli netransmisibile, cum ar fi diabetul și bolile cardiovasculare”, avertizau specialiștii OMS. Mai exact, 60% dintre cei care dezvoltă probleme de greutate înainte de pubertate, riscă să se lupte cu kilogramele în plus și mai târziu.
Anul trecut, Biroul European al OMS avertiza că „în absenţa unor măsuri, prevalenţa excesului ponderal va putea atinge 90% din populaţia unor ţări, în perspectiva anilor 2030″.
De unde pornește problema?
În spatele epidemiei de obezitate care amenință Europa se ascunde o combinație „mortală” între doi factori, susține Zsuzsanna Jakab. Unul dintre aceștia este „cultura care promovează alimente ieftine, convenabile, bogate în grăsimi, sare și zahăr”, a declarat experta, citată de The Guardian.
Un studiu recent arăta că este, într-adevăr, mai scump să mănânci sănătos. Însă costul unei diete corespunzătoare este mult mai mic, în comparație cu prețul pe care l-am avea de plătit dacă am suferi de afecțiuni cauzate de o dietă nesănătoasă, punctau autorii.
Cel de-al doilea factor care compune combinația „letală” este stilul de viață sedentar, adaugă Zsuzsanna Jakab. „Inactivitatea fizică este al patrulea factor de risc important pentru mortalitatea globală”, potrivit datelor OMS. Nu mai puțin de 3,2 milioane de oameni din întreaga lume mor în fiecare an din cauza stilului de viață sedentar. Specialiștii le recomandă adolescenților și copiilor să facă mișcare o oră pe zi, iar adulților, circa 150 de minute de sport pe săptămână. Cifrele arată însă că o parte însemnată dintre copii și adulți nu fac suficientă mișcare.
„Activitatea fizică și alegerile alimentare sănătoase ar trebui să fie luate foarte în serios în toate mediile — școli, spitale, orașe sau locuri de muncă. La fel ca și industria alimentară, sectorul urban de planificare poate face o diferență, a declarat expertul în nutriție al OMS, Joao Breda, citat de Reuters.