Despre vitamina C se spune adesea că nu are reacții adverse și că oricât de multa ai luat, surplusul se elimină. Lucrurile nu stau chiar așa. Organismul ia cea mai mare parte din vitamina C din fructe și legume, dar câteodată sunt situații -scorbut, răceli, gripă, anemie, etc. – când trebuie să apelam la suplimentele din farmacii.
Din alimentație este aproape imposibil să se facă exces de vitamina C, dar când vorbim de administrarea de suplimentele cu vitamina C situația se schimbă puțin. În mod normal organismul unui adult are nevoie de 75 – 90 mg vitamina C/zi, iar limita maximă admisă, în conformitate cu The Merck Manuals Online Medical Library, este de 2000 mg/zi (2g), ceea ce înseamnă ca atunci când se trece de această valoare se poate vorbi de supradozaj.
Efecte adverse ale vitaminei C
1. Efectul diuretic
Vitamina C este o vitamină hidrosolubilă, ceea ce înseamnă că se dizolvă în apă, deci se elimină pe cale urinară. Așadar, prea multă vitamina C poate acționa ca un diuretic. De aceea, atunci când luăm suplimente cu vitamina C trebuie să consumăm o cantitate suficientă de lichide pentru a menține corpul hidratat.
2. Pietre la rinichi
În organism vitamina C se metabolizează rezultând o substanță cunoscută sub denumirea de oxalat. O parte din acest oxalat format este eliminat din organism pe cale urinară. Dacă cantitatea de oxalat este prea mare (de la prea multă vitamina C) acesta rămâne în rinichi formând cunoscutele pietre la rinichi, care în unele cazuri sunt foarte dureroase și pot crea complicații serioase ce necesită intervenții chirurgicale.
3. Probleme gastro-intestinale
Vitamina C poate crește cantitatea de aluminiu și fier din intestin fapt ce poate duce la dureri de stomac, crampe abdominale, gaze, diaree, greață, vomă sau constipație. Complicațiile gastro-intestinale sunt datorate și efectului osmotic produs de vitamina C, care face ca în intestin să se absoarbă mai multa apă, fapt ce poate perturba funcția tractului intestinal.
4. Interacțiuni cu unele boli
Vitamina C poate provoca reacții adverse suplimentare la persoanele cu anumite boli, cum ar fi: diabetul zaharat, cancer, siclemie, tulburări metabolice ale fierului.
Alte reacții adverse
Vitamina C poate interacționa cu unele medicamente, cum ar fi: antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Aceasta pot cauza deficit de vitamina C în organism. Deoarece vitamina C favorizează absorbția de fier și aluminiu, se pot agrava efectele secundare ale unor medicamente, cum ar fi antiacidele (conțin săruri de aluminiu).