Fisticul pare să fie o „armă” foarte eficientă în prevenirea instalării diabetului tip 2, în cazul persoanelor care se află deja în pragul acestei boli: consumul a aproximativ 60 de boabe de fistic pe zi a avut efecte benefice semnificative asupra metabolismului, arată rezultatele unui mic studiu desfăşurat la Universitatea Rovira i Virgili din Spania.
Diabetul tip 2 este cea mai comună formă de diabet şi este favorizat de obezitate.
Înainte de instalarea diabetului tip 2, persoanele predispuse la această boală pot să prezinte, timp de ani de zile, o aşa-numită stare pre-diabetică (în care nu sunt întrunite toate criteriile necesare pentru punerea diagnosticului de diabet), marcată de creşteri ale glicemiei şi scăderea treptată a sensibilităţii ţesuturilor la insulină (hormonul implicat în metabolizarea zahărului). Deşi periculoasă, această stare este cel mai adesea asimptomatică (pacienţii nu prezintă simptome specifice), astfel încât nu iau nicio măsură, ceea ce duce, în cele din urmă, la instalarea diabetului tip 2.
În studiul din Spania, cercetătorii au recrutat 54 de subiecţi cu stare pre-diabetică; aceştia au urmat, timp de opt luni, o dietă mediteraneană. Toţi au mâncat acelaşi număr de calorii, dar în jumătate din perioada studiului, au consumat, de asemenea, câte 57 g de fistic – aproximativ 60 de boabe de fistic – pe zi.
Greutatea pacienţilor nu s-a schimbat, dar consmul de fistic a determinat, totuşi o mare diferenţă: analizele de sânge au arătat că nivelul de glucoză în sânge (glicemia) a scăzut, ca şi nivelul de insulină, ceea ce arată ca organismul procesa mai uşor zaharurile din hrană. Acest lucru ar putea micşora riscul subiecţilor de a deveni diabetici. De asemenea, s-a înregistrat o scădere a nivelului colesterolului „rău”.
Rezultatele au fost prezentate la Congresul European asupra Obezităţii, desfăşurat în Bulgaria.
Studiul a fost de mică amploare şi alţi specialişti susţin că mai sunt necesare multe cercetări pentru a stabili definitiv dacă fisticul poate fi util în prevenirea diabetului; ei reamintesc că modalităţlile cele mai bune de a preveni diabetul tip 2 sunt: menţinerea greutăţii corporale normale, alimentaţia echilibrată şi mişcarea.