Antiperspirantul a devenit de-a lungul timpului o parte esenţială în ritualul tău de îngrijire. Însă chiar dacă mulţi afirmă că acest produs este aparent inofensiv, totuşi el îţi poate pune viaţa în pericol. Iată ce rişti dacă îl utilizezi regulat.
Unul din riscurile acestui produs de îngrijire pare a fi efectul său de a bloca eliminarea completă a toxinelor din corp, care în loc să iasă la suprafaţa pielii, se întorc către nodulii limfatici şi produc modificări celulare patologice.
Ultimele investigaţii au demonstrat faptul că antiperspirantul conţine un număr considerabil de aluminiu, care acţionează ca o neurotoxină cu real potenţial de compromitere a sănătăţii.
Alte ingrediente care mai sunt incluse în antiperspirantele convenţionale şi sunt considerate riscante: triclosanul (poate creşte rezistenţa unor tulpini de bacterii), BHT (conservant cu efecte negative asupra sistemului nervos) sau substanţe chimice toxice aromatizante etc.
Pericolele sale pentru sănătate
Câteva studii de specialitate au demonstrat faptul că antiperspirantele pe bază de aluminiu cresc riscul dezvoltării cancerului mamar.
Unii cercetători spun că substanţele chimice din antiperspirante, în special aluminiul, interacţionează cu ADN-ul uman şi produc modificări patogene celulelor, interferând totodată cu acţiunea hormonului feminin numit estrogen – cunoscut pentru influenţa lui în dezvoltarea celulelor canceroase.
În anii ’60, câteva studii au descoperit că aluminiul se regăseşte în cantităţi mari la nivelul creierului bolnavilor de Alzheimer. Prin urmare, utilizarea produselor cu aluminiu de către om, fie ele antiperspirante, conserve sau instrumente de înfrumuseţare, pot contribui la pătrunderea elementului chimic în organism, transportarea lui către creier şi dezvoltarea bolilor mentale degenerative.
Afecţiunile renale sunt alte boli care ar putea avea o legătură directă cu folosirea antiperspirantelor. Grijile în acest sens au început în urmă cu câţiva ani, când unii pacienţi supusi dializei au urmat un tratament cu hidroxid de aluminiu, pentru reducerea concentraţiei de fosfor din sânge.
Pentru o siguranţă sporită, medicii recomandă folosirea antiperspirantelor cu ingrediente naturale şi inofensive.