Păpădia este o plantă foarte cunoscută, care crește ușor, pretutindeni, fiind una dintre primele verdețuri de primăvară. Puțini știu, însă, că această plantă are proprietăți deosebit de prețioase pentru sănătate. Frunzele de păpădie abundă în fier, calciu, vitamina A, C și K. Folosite în mod regulat în dietă, frunzele de păpădie contribuie la reglarea digestiei, detoxifierea organismului, curățarea sângelui de grăsimi și prevenirea obezității. Păpădia nu este doar o plantă medicinală. Datorită proprietăților benefice, frunzele de păpădie pot fi incluse constant în dietă.
De la păpădie se consumă frunzele, rădăcinile și bobocii florali. În timp ce rădăcinile se strâng toamna, frunzele de păpădie se folosesc primăvara.
Păpădia (Taraxacum officinale) poate fi folosită atât ca aliment, cât și ca medicament. Rădăcinile strânse toamna sunt dulci, pe când cele strânse primăvara conțin substanțe amare. Rădăcina și frunzele, fiecare are propria utilizare.
/* (c)AdOcean 2003-2017, promo.fish.Unica.md.All. InPage_Mobile */
ado.slave(' adoceanrosdcfepomos', {myMaster: 'CkunqTStlx7YoevtfueBX_vh. kxuKTu_pRhoaa8Sml..17' });
Primăvara vom folosi frunzele de păpădie, despre ale căror beneficii vom relata aici.
Atenție! Ceaiul de păpădie se prepară doar din părți uscate (2 lingurițe de frunze, rădăcini și flori uscate și mărunțite se infuzează timp de 10 minute în 200 ml apă clocotită).
Frunzele crude, cu gust amărui, se pot consuma sub formă de salate, fierte în aburi sau ca ingredient în supe, ciorbe și sendvișuri, întrucât conțin multe vitamine, reglează digestia, manifestă proprietăți diuretice, previn obezitatea și distrofia grăsoasă a ficatului.
Beneficii! Frunzele și rădăcinile de păpădie conțin vitaminele A, C, K, cantități semnificative de zinc, fier, calciu, magneziu și potasiu.
Sunt sărace în calorii și previn îngrășarea organismului
Pe lângă faptul că sunt foarte nutritive, frunzele de păpădie conțin foarte puține calorii (2 căni de 240 ml de frunze mărunțite conțin doar 50 de calorii). Acest aspect este unul foarte important într-o cură de slăbire. Consumate în mod regulat frunzele de păpădie contribuie la prevenirea obezității, aterosclerozei precoce, diabetului zaharat, ficatului gras și altor boli grave, scad nivelul grăsimilor din sânge.
În curele de slăbire, păpădia se folosește sub formă de ceai, la indicația medicului, ori se includ în dietă frunzele de păpădie, crude, fierte, în salate.
Frunzele de păpădie curăță și dezinfectează căile renale
În timp ce rădăcina este mai puternică pentru probleme hepatice, frunzele de păpădie sunt potrivite pentru boli de rinichi, deoarece manifestă proprietăți importante diuretice. „De asemenea, pot reduce apariția infecțiilor tractului urinar la femei“, afirmă Dr. Robert Kachko, naturopat american.
Frunzele de păpădie te scapă de burtă umflată
Frunzele de papadie sunt folosite ca diuretic pentru a ajuta organismul sa elimine excesul de lichide. De asemenea, acestea îmbunătățesc digestia, sporesc lactația. Frunzele de păpădie curăță căile biliare și hepatice, rădăcinile având o acțiune mai pronunțată în acest sens.
Nutrienții din frunzele de păpădie contribuie la reducerea riscului apariției cancerului, a cataractei, a sclerozei multiple. Păpădia are și proprietăți importante antiinflamatoare.
Înainte de a începe să utilizezi ceaiul de păpădie, în scop terapeutic, este bine să consulți medicul.
Frunzele de păpădie, însă, poți să le incluzi zilnic în dietă, crude sau fierte, în mărimea unei porții, ceea ce constituie două căni (240ml) de frunze crude mărunțite, potrivit Centrului National de Medicina alternativă din SUA.
Frunzele de păpădie se spală bine de impurități, în apă sărată, și se mărunțesc apoi.
Cum se consumă frunzele de păpădie:
– proaspete, crude, în salate de primăvară și vară, sendvișuri;
– poți prepara un smoothie verde sănătos, alături de alte legume și verdețuri (se pun în blender
câteva frunze de păpădie, o mână de spanac, o mână de urzici, o banană, apă, miere, zeama de la o jumătate de lămâie);
– frunze înăbușite cu ceapă tocată și usturoi tocat ori preparare la aburi;
– salată de frunze de păpădie, spanac, frunze de salată;
– salată de ridichi, ceapă verde și frunze de păpădie (2-3 linguri de ulei, 2-3 fire de ceapa verde, 500 gr frunze de păpădie se pun la înăbușit, poi se adaugă 2-3 catei de usturoi, 6-8 bucăți de nuci mărunțite, câteva bucățele zdrobite de ardei iute uscat fără semințe, 5-6 ridichi, suc de lămâie, sare, piper, opțional – parmezan ras).
Precauții pentru consum
Dacă ești alergic la mai multe plante medicinale, precum gălbenele, mușețel, ar trebui să eviți consumul de flori de păpădie, care, și ea, poate manifesta alergie.
Păpădia poate provoca creșterea acidității gastrice și arsuri. Persoanele cu pietre la rinichi, disfuncții ale vezicii biliare sau calculi biliari, ulcer gastric sau duodenal, gravidele ar trebui să manifeste precauție la consumul de păpădie.
Păpădia nu se combină cu medicamente anticoagulante, diuretice (furosemida), preparate de litiu, ciproflaxina.