Cancerul la sân continuă să fie o problemă actuală şi de temut. Multe femei nu se adresează la medic pentru un control regulat, deoarece au “boala struţului” (de frică) sau pentru că nu prezintă dureri în regiunea sânilor şi cred că nu au nimic. Din păcate, în Moldova cele mai multe cazuri de cancer mamar sunt depistate în stadii avansate. Află mai multe informaţii legate de afecţiunile glandelor mamare de la Vasile Jovmir, doctor habilitat în ştiinţe medicale, conferenţiar universitar, şef-secţie Mamologie de la Institutul Oncologic.
Dr. habilitat în ştiinţe medicale, şef-secţie Mamologie, Institutul Oncologic
Ce spun statisticile despre incidenţa cancerului la sân?
În Moldova sunt înregistrate în fiecare zi 3- 4 femei bolnave de cancer mamar, aproximativ 1000 de noi pacienţi în fiecare an. Iar în fiecare zi moare o femeie de cancer la sân, asta ne artă statistica.
Dacă în ţările dezvoltate incidenţa cancerului mamar este de două ori mai mare decât la noi, atunci aflaţi că acest lucru nu ne bucură. Diferenţa este că în aceste ţări femeile se adresează la timp medicului specialist, fac control regulat la sâni şi sunt depistate ≈ 60% din cazuri în stadie precoce, când poate fi tratat. Comparativ cu femeile de la noi care de cele mai multe ori vin la medic când boala este într-un stadiu avansat. Ca să vă daţi seama, numai la 7-8% dintre cazurile înregistrate la noi, boala este în primul stadiu de evoluţie.
În ultimul timp, auzim tot mai des – “cancerul la sân întinereşte”, adică vârsta persoanelor depistate cu tumori maligne este din ce în ce mai mică. Adevărul este că acest tip de cancer este foarte rar întâlnit înainte de vârsta de 25 de ani. Iar frecvenţa lui creşte continuu după 30 de ani. Trei sferturi din cazurile de cancer mamar apar după 50 de ani.
Ştim că tumorile se împart în benigne şi maligne, care este diferenţa dintre ele şi cum evoluează acestea?
Tumorile benigne, de cele mai multe ori, nu prezintă pericol, nu se răspândesc, nu afectează ţesuturile adiacente şi pot fi tratate. Cele maligne pătrund în organele adiacente, se răspândesc rapid, iar în stadii avansate duc la deces.
Când o persoană trebuie să facă primul control la sâni?
În principiu, primul control la sâni ar fi bine să fie făcut atunci când apare prima menstruaţia sau, noi recomandăm, de la vârsta de 16-20 de ani.
Tânăra va face autocontrol lunar la sâni. Astfel, pot fi depistate unele formaţiuni de dimensiunea unei cireşe sau a unei prune. Autocontrolul trebuie făcut la 10-12 zile de la prima zi de menstruaţie, atunci când sânii sunt moi. Dacă persoana a depistat unele formaţiuni la sâni, trebuie să repete autocontrolul luna viitoare. În cazul când aceste formaţiuni nu dispar, ba din contra îşi măresc dimensiunile, este obligatoriu să se adreseze medicului specialist.
De obicei, tinerele cu vârsta cuprinsă între 20 şi 35 ani pot avea fibroadenoamă sau chisturi. Acestea nu prezintă pericol, adică nu se transformă în tumori maligne, dar trebuie monitorizată evoluţia lor.
Chisturile, de regulă, se absorb. Dacă nu trec de la sine, se face o biopsie pentru a a analiza ţesuturile şi uneori se operează.
Fibroadenoma poate să se mărească în dimensiuni timp de câteva luni sau câţiva ani, sau poate rămâne la dimensiunile iniţiale. Ele nu trec de la sine, ca în cazul chisturilor. Nu prezintă pericol, cum am mai spus anterior, dar în momentul când femeia rămâne gravidă, fonul hormonal se schimbă şi fibroadenoma poate creşte rapid în dimensiuni, ceea ce nu este bine pentru gravidă. De aceea, medicii recomandă ca să fie eliminate prin operaţie înainte ca femeia să rămână gravidă.
Ce analize medicale trebuie să facă o femeie?
Până la 40 de ani se face control manual şi ultrasonografie, deşi la ultrasonografie se depistează mai greu o tumoare malignă. Dupoă 40 de ani se face anual sau la doi ani – mamografia.
- Autoexaminarea lunară a sânilor
- Control anual la medical specialist
- Ecografia este o metodă de diagnosticare ce utilizează ultrasunetele.
- Biopsia este o intervenţie necesară pentru stabilirea cu certitudine a diagnosticului de cancer. Presupune prelevarea unei probe de ţesut şi examinarea acesteia la microscop.
- Mamografia este o radiografie a sânului, care permite vizualizarea glandei mamare şi a eventualelor leziuni. La moment, este cea mai bună metodă de depistare a cancerului.
Cum se simte tumoarea malignă la palpare?
Cancerul are alt aspect la palpare, comparativ cu fibroadenoma sau chistul. Este dur, nu este mobil şi nu doare decât dacă este în stadiu avansat. Multe femei consideră că dacă nu dor aceste formaţiuni, înseamnă că nu e ceva grav. Unele mai aplică local comprese cu varză şi miere sau folosesc unguente fără recomandarea medicului. Numai că, în cazul tumorilor maligne, orice aplicaţie de acest gen măreşte circulaţia sanguină, iar cancerul se alimentează cu sânge, ceea ce duce la o răspândire rapidă a celulelor canceroase!
Text: Snejana Țugui