Infecţiile urinare – când antibioticele nu te mai ajută!

Cu decenii în urmă, lucrurile erau simple: bolnavul lua antibiotice, în câteva zile infecţia ceda, iar viaţa reintra în normal. De la o vreme, însă, bacteriile care produc cistitele şi nefritele s-au adaptat la „otrăvurile” din medicamente, devenind extrem de rezistente la ele. Şi atunci a rămas o singură speranţă: revenirea la medicina naturală.

separator

De la bun început, trebuie spus că infecţiile urinare, atunci când nu sunt tratate cu cea mai mare seriozitate, pot deveni extrem de periculoase pentru sănătatea noastră. Din acest motiv, tratamentul natural nu trebuie să-l înlocuiască nicioda­tă pe cel medicamentos, prescris de medic, ci doar să-l completeze, cele două terapii fiind mult mai puternice împreună.

cistita_d02b19fcb4

În primul rând trebuie să ţii un regim alimentar alcalin, vezi mai multe detalii despre alimentele alcaline aici .

Plantele medicinale

Remediile vegetale despre care vom vorbi în con­ti­nuare au efecte excepţionale atât ca adju­vant, cât şi ca tratament de sine stătător al cistitei. Este necesar să menţionăm că aceste plante au şi efect profilactic, fiind util să fie luate pentru prevenirea recidi­velor cistitei, la intrarea în iarnă, dar şi în perioada de tranziţie de la sezonul rece la cel cald.

Tinctura de ienupăr – este printre primele opţiuni de tratament în cazul cistitei, nefritei sau pielonefritei, având un efect antibiotic pu­ter­nic şi cu un spectru larg, la care se adaugă acţiunea diuretică puternică.

index_aprofundat_index_enciclopedic_botanicIenupar_MEDIA_5

Se iau câte 3-6 linguriţe pe zi, fiecare doză de tinctură fiind diluată în minimum ju­mă­tate de pahar de apă. Tratamentul se face vreme de trei săptămâni, chiar dacă simptomele afecţiunii au dispărut complet, pentru a preveni recidivele.

Strugurii-ursului

Se folosesc frunzele acestui arbust, care conţin arbu­tină, o substanţă care în urină – cu condiţia ca aceasta să fie alcalină – se transformă într-un antibiotic foarte puter­nic şi cu spectru larg, care elimină cistita bacte­riană. Se ad­mi­nistrează sub formă de extract uscat, care este foarte bogat în prin­cipii active şi are o acţiune rapidă şi intensă.

Arctostaphylos-uva-ursi

Băile fierbinţi

Ne referim la băile de şe­zut, cu o durată de 15-20 de minute, şi care vor fi făcute la o temperatură ceva mai ridi­cată, adică de 39-40 de grade.

Aceste băi, din­colo de faptul că alină simptome cum ar fi usturimea la urina­re, durerile în zona rinichilor şi a vezicii, spas­mele în zona pelviană, senzaţia continuă de micţiune, mai au un efect foarte impor­tant: stimulează imu­ni­tatea locală.

3

Cer­ce­tările ştiinţifice au evidenţiat faptul că la o temperatură de peste 38 de grade Celsius, siste­mul imunitar este mult mai eficient în lupta sa împo­triva bacteriilor. Mai mult, pe măsură ce temperatura este mai ridicată, bac­teriile se multi­plică mai greu şi sunt mai puţin rezis­tente la acţiunea medicamentelor antiinfecţioase. Ca atare, se recoman­dă ca, măcar 7-10 zile, să se facă în fiecare seară câte o baie fierbinte, generală, sau de şe­zut. Imediat după baie, vom rămâne vreme de mini­mum patru ore la căl­dură, eventual cu zona bazinului şi cu picioarele bine învelite cu o pătură călduroasă.

sare-de-baieIar pentru ca baia să fie şi mai eficientă, putem să adăugăm în ea câteva picături de uleiuri vo­latile: uleiul volatil de cimbru, uleiul volatil de lavandă, uleiul volatil de arbore de ceai. Studiile ştiinţifice arată că acest ulei volatil atacă şi distruge bacterii cum ar fi Es­cherichia coli, stafilococul auriu, proteus (toate cele trei specii) ş.a.m.d. Oamenii de ştiinţă au observat că, pur şi simplu, în contact cu acest ulei volatil, procesele metabolice din bacterii sunt stopate, iar microorga­nis­mele patogene mor sufocate în câteva ore.

Miraculosul usturoi

Următorul trata­ment de medicină populară l-am au­zit de la un me­dic care lu­crează într-un spital univer­sitar şi care l-a testat, în dis­perare de cauză, pe pro­pria persoană. A­cest medic reuşise să contracteze o aşa-numită bacterie intra-spi­ta­licească, care se loca­lizase în vezica urinară. Pen­tru cine nu ştie, infec­ţiile intra-spitaliceşti sunt făcute – în cele mai multe cazuri – cu varietăţi ale unor bac­terii banale, dar care au dobândit o agresivitate şi o re­zis­tenţă fenomenale la an­ti­biotice.

respiratie-usturoi1

Ca atare, omul nos­tru încercase 12 anti­biotice diferite şi nu reuşise să sca­pe de cistita care îl chinuia. În ultimă instanţă, a apelat, după doi ani de suferinţă, la un trata­ment inedit cu usturoi. El a con­sumat căţeii de usturoi decojiţi, dar fără a-i zdrobi, ci întregi, înghiţindu-i cu apă ca pe pastile. A început cu un căţel de usturoi pe zi, iar în două săptă­mâni a ajuns să consume câte 16 pe zi, ad­ministraţi în aceeaşi ma­nieră. A menţinut această doză timp de 3 săptămâni, când controlul microbio­logic al urinei a arătat că aceasta era sterilă. Medicul în cauză, care nu are ca specializare urologia, ci endocrinologia, şi care nu este nicidecum un fan al medicinei naturiste, a ima­ginat acest tratament pornind de la o premiză sim­plă: căţeii de usturoi întregi nu pot fi decât parţial digeraţi, ajungând aproape întregi în colon. Acolo, principiile active ale usturoiului sunt rapid preluate de către cir­culaţia sanguină, ajungând direct în zona apa­ra­tului uri­nar. O idee simplă şi care s-a dovedit în prac­tică pur şi simplu salvatoare! Poţi aplica şi tu a­ceas­tă cură, dar asigură-te că usturoiul este din producţie internă, din soiuri tradiţionale şi fără pes­ti­cide. Aceasta, deoa­rece usturoiul de import este foarte greu suportat, mai ales în cantităţi mari, de către siste­mul digestiv. Or, sin­gura condiţie pentru a urma aceas­tă cură este ca diges­tia ta să suporte o asemenea can­titate de ustu­roi.

 Sursa

 

ANSP recomandă părinților să-și vaccineze copiii contra rujeolei pentru a-i proteja de îmbolnăviri

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează că rujeola este o infecție extrem de contagioasă care poate duce la complicații grave și îndeamnă părinții să vaccineze copiii conform Programului Național de Imunizări, aceasta fiind cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a cazurilor de îmbolnăvire, informează unica.md cu referire la un comunicat al instituției.

În Republica Moldova, în perioada 01 ianuarie 2024 – 08 august 2024, au fost înregistrate 149 de cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 12 de import (România, Azerbaidjan, Marea Britanie, Germania și Federația Rusă). Cele mai multe dintre acestea au fost raportate în mun. Chișinău (62) și raionul Sîngerei (55). Alte teritorii afectate de rujeolă, de la începutul acestui an, sunt: Strășeni – 7 cazuri; Bălți – 6 cazuri; Dondușeni – 4 cazuri; Ialoveni – 3 cazuri; Drochia, Râșcani, Călărași – câte 2 cazuri; Fălești, Ștefan Vodă, Ungheni, Orhei, Ceadîr-Lunga, Dubăsari – câte 1 caz. Menționăm că peste 90% dintre cazuri sunt înregistrate la copii nevaccinați.

În condițiile de acoperire vaccinală joasă, (sub 90% pentru vaccinarea ROR la vârsta de 1 an) și a reticenței la vaccin, care persistă mai mult între membrii confesiilor religioase, există riscul de răspândire a rujeolei și a altor maladii ce pot fi prevenite prin vaccinare. Copiii mici sunt cel mai des expuși riscului de complicații severe. Ratele ridicate de spitalizare și slăbirea sistemului imunitar îi fac mai vulnerabili la alte boli infecțioase.

Tratament specific împotriva rujeolei nu există, dar boala poate fi prevenită prin vaccinare, care se efectuează gratuit, la 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. Încurajăm părinții să meargă la instituția medicală, în cazul în care copiii nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, unde medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.

Parazitul de 10 metri care poate trăi în corp până la 30 de ani

Una dintre infecţiile parazitare pe care oamenii le pot face de-a lungul vieţii este teniaza. Aceasta reprezintă infecţia cu tenie, un vierme intestinal care se transmite în urma consumului de alimente contaminate, cum ar fi carnea de porc sau de bovină.

Există mai multe tipuri de tenii, dar oamenii fac mai ales infecţii cu:

Taenia solium, care poate atinge lungimea de 3 metri; are ca gazdă porcul.

Taenia saginata, parazit care la vârsta adultă poate atinge lungimea de 10 metri. Gazda acestei tenii sunt bovinele.

Oamenii pot face teniază în urma consumului de carne de porc sau de vită crudă sau insuficient preparată termic, infectată cu ouă sau larve de tenie.

O altă cale de contaminare este cea fecal-orală. Când persoana infectată nu se spală riguros pe mâini după defecaţie şi manipulează alimente, poate contamina hrana cu ouă de tenie. Astfel, teniaza apare şi la cei care nu au consumat carne infectată. Contaminarea se poate face la orice vârstă.

Tenia este parazitul cunoscut a fi foarte rezistent în organismul uman

Când ouăle ei sunt ingerate de oameni, acestea încep să crească până ajung la vârsta adultă. Parazitul trăieşte la nivelul intestinului subţire, zona cea mai potrivită de dezvoltare pentru ciclul lui de viaţă. De acolo, se dezvoltă hrănindu-se cu alimentele ingerate de oameni.

În doar 3 luni devine adult și se poate reproduce. Există unii dintre acești paraziți care se pot stabili în ochi, în țesuturile subcutanate, în sistemul nervos și în mușchi.

Fragmentele de tenie pot fi observate şi pe lenjeria intimă sau în materiile fecale. Fără tratament, tenia poate trăi în corpul uman până la 30 de ani. O persoană infectată va răspândi mereu ouă şi larve.

Simptomele teniazei sunt adesea observate la începutul vieții acestui parazit. Printre manifestările posibile ale infecţiei se numără:

– Greață + multă poftă de mâncare fără a lua în greutate

– Diaree sau chiar constipație

– Mâncărime în jurul rectului sau anusului

– Dureri abdominale

– Tulburare alimentară (bulimie sau anorexie)

Dacă observi în mod regulat aceste simptome, este recomandat să te adresezi medicului pentru a efectua anumite analize: examenul coproparazitologic (examinarea materiilor fecale), amprenta anală, testarea anticorpilor serici.

În cazul diagnosticului de teniază, medicul va indica medicamente antiparazitare, antihelmintice.

De ce scad oamenii în înălțime la bătrânețe. Totul începe de la 40 de ani. Explicația specialiștilor

Multe persoane scad în înălțime pe măsură ce avansează în vârstă. Potrivit specialiștilor, acesta este un lucru normal, care se întâmplă în timpul procesului de îmbătrânire, scrie fanatik.ro.

Procesul începe de la 40 de an și este unul normal, conform experților. Când devine acest lucru un motiv de îngrijorare?

După 40 de ani, oamenii pierd aproximativ un centimetru în înălțime la fiecare 10 de ani, potrivit Medline Plus. Ritmul accelerează după vârsta de 70 de ani. Odată cu vârsta, oamenii ajung să piardă, în medie, între 1 și 3 centimetri.

Procesul de îmbătrânire presupune schimbări la nivelul oaselor, articulațiilor și mușchilor, supă cum a explicat Dr. Angela Catic, medic geriatru și profesor asociat la Centrul Huffington pentru Îmbătrânire de la Colegiul de Medicină Baylor.

“Discurile dintre vertebrele coloanei vertebrale pierd lichid pe măsură ce îmbătrânești, se deshidratează și, odată cu asta, pierzi puțin din înălțime”, a explicat aceasta.

În plus, mușchii abdominali au tendința de a slăbi în timp. Din acest motiv, multe persoane au o postură cocoșată și devin mai scunde la bătrânețe.

În cazul femeilor, pierderea osoasă poate fi grăbită de menopauză. Acest lucru se întâmplă “din cauza pierderii efectelor protectoare ale estrogenului asupra oaselor”, potrivit Dr. Arashdeep Litt, medic intern la Spectrum Health.

Ce problemă de sănătate provoacă pierderea în înălțime

O altă problemă care cauzează pierderea în înălțime este osteoporoza. Afecțiunea se dezvoltă în momentul în care densitatea minerală osoasă și masa osoasă scad. Un alt motiv este atunci când structura sau calitatea osului suferă modificări. Rezistența oaselor poate fi, astfel, redusă, iar riscul de fracturi e mai mare.

Din cauza osteoporozei, pot apărea fracturi de compresie a coloanei vertebrale. Acestea sunt, de fapt, mici rupturi la vertebrele coloanei, motiv pentru care “în multe cazuri, oamenii nici nu-și dau seama că se întâmplă acest lucru”.

Dacă o persoană pierde în înălțime 3 sau mai mulți centimetri, medicul va suspecta că aceasta suferă de osteoporoză. Diagnosticul poate fi confirmat printr-un test de densitate osoasă.

Pentru a reduce riscul de pierdere a înălțimii odată cu vârsta, dr. Catic a spus că acest lucru poate fi prevenit prin respectarea unui stil de viață sănătos.

Mai exact, este nevoie de sport regulat pentru a menține oasele cât mai puternice, dar și de o dietă bogată în calciu și vitamina D. Fumatul, consumul excesiv de alcool și de cofeină trebuie evitate, deoarece reprezintă factori de risc pentru dezvoltarea de osteoporoză.

Bărbaţii timizi sunt mai buni în pat!
Articolul anterior
S-a deschis filiala Life +. Ce vârstă ai, acea reducere o iei!
Articolul următor