Dacă ai crezut că doar bărbaţii se confruntă cu probleme de natură sexuală, să ştii că nu este chiar aşa. Datele statistice arată că femeile suferă de tulburări asemănătoare la fel de frecvent ca şi bărbaţii. Cum se manifestă disfuncţiile sexuale la femei, în ce mod afectează acestea relaţia de cuplu, dar şi cum pot fi depăşite problemele sexuale la reprezentantele sexului feminin te ajută consultaţia medicului specialist sexolog.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, sănătatea sexuală este ,,o îmbinare a aspectelor somatice, afective, intelectuale şi sociale ale fiinţei sexuale, cu scopul de a ajunge la îmbogăţirea şi la împlinirea personalităţii umane, a comunicării şi a iubirii’’.
În ciuda faptului că studiile au arătat că disfuncția sexuală este destul de frecventă, 43% dintre femei și 31% dintre bărbați suferind de probleme sexuale şi în jur de 70% dintre cupluri confruntându-se măcar o dată în viaţă cu probleme de sexualitate, tulburările rămân deseori nesoluţionate şi conduc la dificultăţi de comunicare în cuplu, întrucât marea majoritatea dintre persoane se simt reticente în a discuta despre sexualitate.
Însă, acest lucru, nu ar trebui să se întâmple! Medicul specialist sexolog depistează cauzele ce stau la apariţia tulburărilor de sexualitate într-un cuplu şi oferă sfaturi utile. Din fericire, cele mai multe cazuri de disfuncţie sexuală sunt tratabile, de aceea este important să ceri ajutorul unui specialist în domeniu.
Disfuncţiile sexuale sunt cele mai frecvente tulburări de sexualitate la femei
Atunci când facem referinţă la raportul sexual, trebuie să cunoaştem că există trei faze ale unui răspuns sexual uman:
- Libidoul sau dorinţa de satisfacere sexuală
- Trezirea sexuală sau erecţia în cazul bărbaţilor şi lubrifierea vaginală la femei şi
- Orgasmul
Fie că disfuncţiile sexuale se referă la dereglări ale răspunsului sexual, fie că au la bază durerea asociată raporturilor sexuale, acestea pot afecta toate componentele unui răspuns sexual.
Scăderea libidoului
Deficienţa sau absenţa persistentă şi repetată a fanteziei imaginative de natură sexuală şi a dorinţei de activitate sexuală face partea din categoria tulburărilor de instinct sexual. Printre altele, acest tip de disfuncţie este întâlnit mult mai frecvent la femei decât la bărbaţi. Deobicei, pacientul se confruntă cu scăderea libidoului şi aversiune sexuală persistentă sau repetată, evitând în exclusivitate ori parţial contactele genitale cu partenerul sexual.
Dorinţa sexuală scăzută la femei poate avea mai multe cauze, între care disfuncţiile hormonale, dereglările depresive, sarcina, stresul, oboseala, griji legate de carieră şi creşterea copiilor, rutina ori plictiseala sexuală în cuplu. Mai frecvent, în asemenea situaţii, problema rezidă în identificarea conflictelor de cuplu decât prezenţa unei tulburări de natură organică.
Tulburările de excitaţie
Întâlnite la fel de frecvent la bărbaţi şi femei, tulburările de excitaţie se manifestă prin incapacitatea persistentă sau repetată de a menţine o activitate sexuală adecvată până în momentul împlinirii actului sexual (a lubrifierii şi intumescenţei organelor sexuale).
La femei, lipsa excitării în timpul activității sexuale duce adesea la insuficienţa lubrifierii vaginale.
Raporturile sexuale dureroase
Vaginismul, sau contracţia spastică a musculaturii externe a vaginului, ceea ce face imposibilă penetrarea, dispareunia, superficială sau profundă, primară sau secundară, manifestată prin dureri în timpul penetrării, pot avea cauze organice, psihologice sau mixte şi sunt unele dintre cele mai frecvente cauze ale denaturării unui raport sexual fiziologic între parteneri.
Durerea în timpul actului sexual poate fi cauzată de o varietate de afecţiuni, inclusiv endometrioza, tumori, chisturi ovariene, vaginita, lipsa lubrifierii, prezența țesutului cicatricial după o intervenție chirurgicală sau boală, boli cu transmitere sexuală.
Lipsa orgasmului la femei
Este o altă manifestare a disfuncţiilor sexuale. Deşi la femei, anorgasmia, ori lipsa orgasmului, nu împiedică raporturile sexuale, fenomenul necesită un examen clinic precis pentru stabilirea cauzelor tulburării. Motivul poate fi lipsa cunoştinţelor şi experienţei sexuale, stimularea insuficientă, represiunea sexuală, traumele psihologice etc.
Care este cauza problemelor sexuale la femei?
Există mai multe afecţiuni medicale care pot conduce inclusiv la probleme de sexualitate, acestea fiind diabetul zaharat, bolile de inimă, tulburările neurologice, disfuncţiile hormonale, menopauza, bolile cronice de rinichi, de ficat, alcoolismul, abuzul de droguri etc. În plus, anumite medicamente pot afecta dorinţa sexuală şi funcţia sexuală, precum unele preparate cu efect antidepresiv, somnifere, chimioterapice, diuretice, benzodiazepine, opiacee.
La femei nu sunt deloc de neglijat cauzele de natură psihologică ce conduc la tulburări de sexualitate. Acestea pot include stresul, legat de problemele din familie şi cel de la locul de muncă, stările depresive, acţiunea traumelor psihologice antecedente.
Cum sunt diagnosticate disfuncţiile sexuale la femei
În anumite cazuri, cunoştinţele despre anatomia umană, funcţia sexuală, comportamentul sexual și răspunsul sexual, lubrifiere, eliminarea rutinei sexuale, tehnici erotice, corecţia medicamentoasă a tulburărilor hormonale din organism, pot ajuta o femeie să depăşească problemele sexuale.
Specialistul sexolog este cel care poate face un studiu clinic complet al tulburărilor de sexualitate atât la femei cât şi la bărbaţi. Pe lângă faptul că acesta indică un examen ginecologic şi evaluarea stării de sănătate a organelor genitale, medicul identifică şi alte probleme de natură psihologică, precum atitudinea persoanei faţă de sex, probleme de cuplu, anxietatea şi altele.
Specialistul ajută pacientul să precizeze caracteristicile clinice ale tulburării. Cu empatie, îl lasă pe acesta să relateze despre suferinţele sale şi să se exprime potrivit propriilor reprezentări.
Medicul explorează viaţa sexuală şi relaţională a pacientului, identifică antecedentele medicale, precum operaţiile chirurgicale suportate, suferinţele psihiatrice personale şi familiale, consultă, cu acordul pacientului, partenerul sexual.
Problemele sexuale la femei de cele mai multe ori persistă îndelungat, rămân nediagnosticate şi afectează în mod negativ relaţia de cuplu. Specialistul sexolog te ajută de fiecare dată să dobândeşti armonia în viaţa sexuală!