Ficatul este primul care are de suferit atunci când iei medicamente, pentru că o mare parte din substanțele pe care le conțin se metabolizează în ficat. Acetaminofenul (paracetamolul) este o astfel de substanță, fiind și cel mai răspândit tratament pentru tratarea durerilor cauzate de răceală și pentru scăderea febrei. Paracetamolul poate deveni extrem de toxic dacă este administrat în doze mari.
Substanța componentă cu cel mai mare risc de toxicitate este N-acetyl-p-benzoquinona imina (NAPQI). Potrivit site-ului liverhelp.ro, paracetamolul este metabolizat la nivelul ficatului în totalitate, iar produșii pot ataca celula hepatică dacă sunt în exces. O doză considerată mare este de 7,5 g în 24 de ore pentru adulți.
Conform Doctorului Dițoiu de la Spitalul Fundeni, ”toxicitatea paracetamolului poate apărea la persoane cu ficatul perfect sănătos, iar dacă persoana respectivă are deja o boală de ficat și asociază și alte medicamente sau alcool, riscul crește exponențial.
O altă problemă a paracetamolului: chiar dacă nu cumperi un produs ce poartă acest nume, există multe alte medicamente impotriva gripei, racelii si febrei ce conțin paracetamol. De aceea este important să citesti ingredientele înainte să iei un medicament. Așadar, produsele care conțin paracetamol sunt: Panadol, Theraflu, Eferalgan, Fervex, Algopirin, Algozone Forte, Codamin, Aspidol, Fasconal, Saridon sau Coldrex.
Așadar este important să reții aceste informații:
- Nu lua mai mult de 4 pastile de paracetamol pe zi, timp de 5 zile.
- Nu combina medicamentul cu alcoolul sau cu cofeina (deoarece ambele îi sporesc efectele nocive).
- Nu la paracetamol dacă suferi de hepatită virală, insuficiență hepatică, alcoolism, insuficiență renală, ciroză.